Τουρισμός

Αναβαθμιζεται ο σκοπευτικός τουρισμός

Στα σκαριά νομοσχέδιο

Με μεγάλο ενδιαφέρον οι λάτρεις και αθλητές της σκόπευσης αναμένουν την εξέταση και την έγκριση από τη Βουλή του νομοσχεδίου περί ιδρύσεως Σκοπευτηρίων και άσκησης των αθλημάτων σκοποβολής, το οποίο κατετέθη πρόσφατα στην Επιτροπή Εσωτερικών. Η υπάρχουσα νομοθεσία θεσπίστηκε το 1966 και εξακολουθεί να υφίσταται μέχρι σήμερα. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν είναι μόνο οι σκοπευτές που αναμένουν την έγκριση του νομοσχεδίου. Αριθμός αθλητικών παραγόντων από το εξωτερικό, αθλητές, αλλά κυρίως επενδυτές ενδιαφέρονται έντονα για την εξέλιξη της Κύπρου σε αθλητικό σκοπευτικό κέντρο, κάτι το οποίο επίσης προωθεί η Μάλτα αλλά και η Ελλάδα.


Πρόσφατα το ενδιαφέρον αυτό εκφράστηκε με επιστολή ξένης σκοπευτικής ομοσπονδίας προς τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, αλλά και με την επίσκεψη ξένων παραγόντων, οι οποίοι εξέφρασαν την επιθυμία να επενδύσουν στη δημιουργία σκοπευτικού κέντρου στην ορεινή Λεμεσό, όπου σε νέο σκοπευτήριο και ξενοδοχείο θα μπορούν να φιλοξενήσουν σκοπευτικές ομάδες από το εξωτερικό.
Γιατί, όμως, η Κύπρος;


Πλείστοι από τους φορείς, οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν, προέρχονται από χώρες της Βόρειας Ευρώπης και της Ρωσίας, οι οποίοι επιδιώκουν τη συνεργασία και τις επενδύσεις σε χώρα με καλές αεροπορικές συνδέσεις, αλλά πάνω απ' όλα με καλό κλίμα και ήπιους χειμερινούς μήνες, κατά τους οποίους δεν έχουν τη δυνατότητα να προπονούνται σε εξωτερικούς χώρους. Η θέσπιση μιας αποτελεσματικής νομοθεσίας θα δημιουργήσει οπωσδήποτε τις προϋποθέσεις για να καταστεί η Κύπρος κέντρο αθλητικής σκόπευσης στην Ευρώπη. Σχετικά αναφέρουμε ότι ήδη ομάδες Ολυμπιακών αθλημάτων λειόκαννου πυροβόλου όπλου Σκιτ και Τραπ αλλά και του μη Ολυμπιακού αθλήματος Σπόρτινγκ από την Ευρώπη αλλά και τη Ρωσία επισκέπτονται τη χώρα μας κατά τους χειμερινούς μήνες για προπόνηση και αγώνες.
Ανταγωνιστές μας η Ελλάδα και η Μάλτα


Παρά τις επιτυχείς πρόσφατες διοργανώσεις στην Κύπρο των πιο πάνω αθλημάτων, η εξέλιξη και οι τάσεις της διεθνούς αθλητικής σκοποβολής φαίνεται να ακολουθούν διαφορετικές κατευθύνσεις και αυτό συνειδητοποίησαν αθλητικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες, τόσο στη Μάλτα και Ελλάδα αλλά και σε άλλες Μεσογειακές χώρες. Συγκεκριμένα, στη Μάλτα η νομοθεσία περί σκοπευτηρίων αλλά και περί πυροβόλων όπλων τροποποιήθηκε το 2014 και ευελπιστεί να εξελίξει το δημοφιλές άθλημα της Πρακτικής Σκοποβολής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τη δημιουργία μεγάλου σκοπευτηρίου στο κέντρο της χώρας, όπου θα διεξάγονται αγώνες τόσο Πρακτικής Σκοποβολής όσο και Ολυμπιακών αθλημάτων σκοποβολής.


Επίσης η Πορτογαλία δημιούργησε υποδομές για τα αθλήματα αυτά. Η χώρα όμως η οποία πρόσφατα μπήκε δυναμικά στη διοργάνωση αγώνων αλλά και φιλοδοξεί να αυξήσει τους αριθμούς των επισκεπτών οι οποίοι θα προπονούνται στα σκοπευτήρια είναι η Ελλάδα. Τον ερχόμενο Μάιο στη Ρόδο διοργανώνεται διεθνές τουρνουά Πρακτικής Σκοποβολής με πιστόλι και καραμπίνα, με τη συμμετοχή εκατοντάδων αθλητών από το εξωτερικό.


Σχετικά αναφέρουμε ότι στην Ελλάδα 500 σκοπευτές ασχολούνται σήμερα με τα Ολυμπιακά αθλήματα σκόπευσης σε αντίθεση με τους 4.000 ενεργούς σκοπευτές στην Πρακτική Σκοποβολή και στην σταθερή σκόπευση τυφεκίου. Αρκετά νέα σκοπευτήρια έχουν δημιουργηθεί τόσο σε αγροτικές περιοχές όσο και κοντά σε πόλεις. Πλην των πιο πάνω προορισμών, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι και το καθεστώς των κατεχομένων, αλλάζοντας πρόσφατα τους κανονισμούς, επιτρέπει τη διεξαγωγή αθλημάτων με πιστόλι και τυφέκιο στο κατεχόμενο Κιόνελι και αυτό ήδη άρχισαν να επισκέπτονται τουρίστες.
Τι προνοεί το νομοσχέδιο


Με την έγκριση της νέας νομοθεσίας, που θα ρυθμίζει τη λειτουργία των σκοπευτηρίων και των σκοπευτικών αθλημάτων καθώς και την τροποποίηση της Νομοθεσίας περί πυροβόλων όπλων, η οποία θα εναρμονίζεται με τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία, αρκετά αθλήματα, τα οποία δεν μπορούσαν να εξασκηθούν στη χώρα μας μέχρι σήμερα, θα είναι πλέον εφικτά με πολύ αυστηρές ασφαλιστικές δικλίδες.


Συγκεκριμένα, αναφέρουμε ότι τα αγωνιστικά όπλα πλην τα λειόκαννα και αεροβόλα με τη νέα νομοθεσία δεν θα μπορούν να εξέρχονται εκτός των σκοπευτηρίων και ακόμα σε περίπτωση που οι αθλητές πρέπει να ταξιδέψουν στο εξωτερικό αυτά θα μεταφέρονται από το εξουσιοδοτημένο προσωπικό των σκοπευτηρίων. Και αυτό σε μια χώρα στην οποία στρατιωτικά τυφέκια υψίστης κατηγορίας βρίσκονται σχεδόν σε κάθε σπίτι.


Ο νόμος περί σκοπευτηρίων επίσης ξεκαθαρίζει ότι μόνο σκοπευτικά αθλήματα θα μπορούν να διεξάγονται στους χώρους και απαιτεί τη σύνδεση με διεθνώς αναγνωρισμένες Ομοσπονδίες για να επιτρέπει τη λειτουργία τους, ενώ η αρμόδια υπηρεσία θα ελέγχει γι' αυτό και θα μπορεί να αποσύρει τις άδειες λειτουργίας με συνοπτικές διαδικασίες.


Οι σκοπευτές, για να μπορούν να αποκτήσουν όπλο στο σκοπευτήριο κατηγορίας άλλης εκτός των λειόκαννων ΔΟΚΟ, που χρησιμοποιούνται σήμερα, θα πρέπει να έχουν μίνιμουμ συμμετοχή σε αγώνες αλλά και προπονήσεις, να έχουν λευκό ποινικό μητρώο, να περάσουν ειδική πρακτική εξέταση και τέλος να περάσουν και ψυχολογική εξέταση. Ξανά σε μια χώρα στην οποία πλείστοι από τους άνδρες κάτω των 55 διαθέτουν στρατιωτικό αυτόματο τυφέκιο και το έγκλημα με την χρήση νόμιμων όπλων είναι το χαμηλότερο στην Ευρώπη.
Ανοίγει νέες πόρτες


Παρόλη την αυστηρότητά του το νομοσχέδιο αναμένεται να ανοίξει την πόρτα σε νέα αθλήματα και νέες ευκαιρίες για τον τόπο. Η αυστηρότητα του νομοσχεδίου αλλά και οι προοπτικές που δημιουργεί επίσης ήταν και ο παράγοντας ο οποίος οδήγησε στη θετική στάση όλων των μερών κατά τη δημόσια διαβούλευση, συμπεριλαμβανομένης και της Αστυνομίας, η οποία ναι μεν συμφώνησε με τη χρήση νέων όπλων, αλλά επέμενε για την κατοχή μόνο μέσα στο σκοπευτήριο, κάτι και το οποίο έγινε αποδεκτό.


Ουσιαστικά πρέπει να ληφθεί και υπόψη το γεγονός ότι η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη, η οποία δεν εκσυγχρόνισε τις νομοθεσίες της σε αυτόν τον τομέα και η τελευταία η οποία εξακολουθεί να περιορίζει στο μέγιστο τη διεξαγωγή σκοπευτικών αθλημάτων, ενώ ταυτόχρονα και στις δύο υφιστάμενες νομοθεσίες Περί σκοπευτηρίων και περί πυροβόλων όπλων διακρίνουμε ακόμα έντονα τα ίχνη από το πνεύμα της αποικιοκρατίας.


Πέρα από τα πλεονεκτήματα, τα οποία θα προκύψουν, φαίνεται ότι υπάρχουν και επιφυλάξεις. Παράγοντες οι οποίοι ήταν συνηθισμένοι στο παρόν στάτους αλλά και παράγοντες σκοπευτηρίων με αμφίβολη νομιμότητα φαίνεται να βλέπουν τις αλλαγές που έρχονται με την αναμενόμενη καχυποψία.


Το γεγονός είναι ότι πλέον τα περιθώρια χρόνου στενεύουν για την Κύπρο εάν θέλει να επεκτείνει την ποικιλία των αθλημάτων που θα μπορούν τόσο οι ντόπιοι όσο και οι ξένοι επισκέπτες να απολαμβάνουν. Αυτό ταυτόχρονα θα οδηγήσει και σε σημαντικά οικονομικά οφέλη αλλά και αναγνώριση σε έναν τομέα στον οποίο ήδη έχει δημιουργήσει κάποια παράδοση και οι προοπτικές είναι κάτι περισσότερο από καλές.
Τα νέα σκοπευτικά αθλήματα


Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα νέα σκοπευτικά αθλήματα, τα οποία θα μπορούν να ασκούνται εκτός από τα υφιστάμενα:


Ολυμπιακό πυροβόλο πιστόλι και τυφέκιο. Παρά τη φθίνουσα πορεία τους, τα αθλήματα αυτά στη χώρα μας αναμένεται να προσελκύσουν ενδιαφέρον, αφού όσον αφορά το πιστόλι η Πρωταθλήτρια κόσμου φέτος και Χρυσή Ολυμπιονίκης Άννα Κορακάκη αποτελεί την καλύτερη πρέσβειρα στον ελληνικό χώρο αλλά και διεθνώς.


Άθλημα σκόπευσης ακριβείας με υποζύγιο. Το άθλημα αυτό, αν και παλαιό, εξακολουθεί να προσελκύει έντονο ενδιαφέρον, αφού ακόμα και άτομα με παράλυση στα κάτω άκρα ή και μεγάλης ηλικίας μπορούν να συμμετέχουν. Ένα άθλημα το οποίο ακόμα και οι καιρικές συνθήκες έχουν σημαντικό ρόλο, αφού ο σκοπευτής πρέπει να πετύχει τους στόχους με εξαιρετική ακρίβεια σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Στην Κύπρο ήδη υπάρχει σωματείο, μέλη του οποίου ταξιδεύουν στο εξωτερικό για προπόνηση και αγώνες.


Πρακτική σκοποβολή με πιστόλι, τυφέκιο και καραμπίνα διαφορετικών διαμετρημάτων (IPSC). Το πιο ραγδαία ανερχόμενο σκοπευτικό άθλημα στον κόσμο με εκατοντάδες χιλιάδες ενεργούς αθλητές μόνο στην Ευρώπη, ενώ πολύ μεγαλύτερος αριθμός ασκείται αλλά όχι σε διεθνές αγωνιστικό επίπεδο. Συνολικά 105 χώρες είναι ενταγμένες στη Συνομοσπονδία Πρακτικής Σκοποβολής παγκοσμίως με τη γερμανική ομοσπονδία να έχει πέραν των 60.000 μελών, τη ρωσική στις 75.000 μέλη και άλλες λιγότερα.


Ένας διεθνής αγώνας Πρακτικής Σκοποβολής προσελκύει 600-1000 διαγωνιζομένους, σε αντίθεση με έναν συνηθισμένο διεθνή αγώνα με λειόκαννο, που λίγες φορές υπερβαίνει τα 500 άτομα. Στην Κύπρο υπάρχει Όμιλος Πρακτικής Σκοποβολής, μέλη του οποίου επισκέπτονται την Ελλάδα, Μάλτα και Βουλγαρία για προπόνηση και αγώνες. Στην πρακτική σκοποβολή οι αθλητές και οι αθλήτριες πρέπει να καταβάλουν κινητούς και ακίνητους στόχους σε μικρά χρονικά διαστήματα.