Αναλύσεις

Δοκτοράτο στα σικέ

Πέμπτη παγκοσμίως σε στημένους αγώνες η Κύπρος

Την ερχόμενη Τρίτη, το Δ.Σ. της ΚΟΠ θα θεσπίσει νέους κανονισμούς και ποινές που περιλαμβάνουν οικονομικές αλλά και βαθμολογικές συνέπειες για τις ομάδες που εμπλέκονται σε στημένους αγώνες.
Στημένοι αγώνες, χειραγώγηση αγώνων, προσυνεννοημένα αποτελέσματα. Λέξεις και φράσεις που από το 2011 έχουν μπει για τα καλά στο κυπριακό ποδόσφαιρο και συζητιούνται καθημερινά στα ποδοσφαιρικά στέκια. Φάκελοι έρχονται από την ΟΥΕΦΑ με ενδείξεις για ύποπτους αγώνες, αλλά ουδείς οδηγήθηκε ποτέ ενώπιον της Δικαιοσύνης. Η εικόνα του κυπριακού ποδοσφαίρου τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό παραμένει αρνητική. Στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν πολλά δημοσιεύματα στο εξωτερικό από έγκριτα ΜΜΕ ότι η Κύπρος αποτελεί «σχολείο στημένων αγώνων».


Στο εσωτερικό η ΚΟΠ, εκτός από το να θεσπίσει ποινές και να επιβάλλει χρηματικά πρόστιμα, δεν μπορεί να πράξει κάτι άλλο. Σαφώς αποτελεί για την ίδια το νούμερο ένα πρόβλημα στο προϊόν της, αλλά δεν είναι αυτή που θα το λύσει. Το κράτος και η Αστυνομία έχουν τον πρώτο λόγο για την επίλυση του προβλήματος.
Προκύπτουν καίρια ερωτήματα
Την περασμένη Τρίτη η ΚΟΠ αποφάσισε την αναστολή του Πρωταθλήματος της Β' Κατηγορίας, καθώς, σύμφωνα με την αρμόδια επιτροπή της ΟΥΕΦΑ, υπάρχουν ενδείξεις για προσυνεννοημένους αγώνες. Είδηση; Όχι. Οι πλείστοι ποδοσφαιρικοί παράγοντες παραδέχονται, εμμέσως πλην σαφώς, ότι υπάρχουν στημένοι αγώνες στην Κύπρο. Αυτό μπορεί κάποιος να το διαπιστώσει από τις δημόσιες τοποθετήσεις τους, όταν καταφθάνουν φάκελοι από την ΟΥΕΦΑ.


Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι απλά και είναι τα εξής: Από τη στιγμή που ένας ποδοσφαιρικός παράγοντας δημοσίως παραδέχεται ότι στήνονται αγώνες, γιατί η Αστυνομία την ίδια ώρα δεν του ζητά να καταθέσει τα όσα γνωρίζει; Γιατί ο Γενικός Εισαγγελέας δεν επεμβαίνει αυτεπάγγελτα για την επίλυση του θέματος;


Γιατί η Αστυνομία όταν έχει ενώπιόν της φακέλους, δεν μπορεί να φτάσει στην άκρη του νήματος; Μήπως γιατί φταίει το νομικό μας πλαίσιο; Με ποια κριτήρια γίνονται αποδεκτοί από την ΚΟΠ οι παράγοντες των σωματείων; Ποια είναι η ευθύνη του Κράτους και της Βουλής των Αντιπροσώπων για ένα ζήτημα, που όλη η Κύπρος γνωρίζει ότι υπάρχουν στημένοι αγώνες αλλά κανείς δεν ανοίγει το στόμα του;
Πάνω από 80 φάκελοι
Η υπόθεση φακέλων με ύποπτους ποδοσφαιρικούς αγώνες ξεκίνησε από το 2011. Από τότε μέχρι σήμερα η αρμόδια Επιτροπή της ΟΥΕΦΑ έχει συμπεριλάβει το κυπριακό ποδόσφαιρο σε πάνω από 80 φακέλους. Ποιος από αυτούς οδηγήθηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης; Κανένας, λόγω της αδυναμίας του συστήματος να ξεδιαλύνει τις υποθέσεις.
Πίσω από το Κονγκό και τη Ζιμπάμπουε
Η τραγική εικόνα του κυπριακού ποδοσφαίρου αποδεικνύεται μέσω πολλών ερευνών. Παλαιότερη έρευνα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (FIF Pro) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι βρισκόμαστε στην 5η θέση παγκοσμίως με ποσοστό 18,6% με τους περισσότερους στημένους αγώνες πίσω από τη Γεωργία, το Κονγκό, το Καζακστάν και τη Ζιμπάμπουε.


Στην ίδια έρευνα υπάρχει ένα εντυπωσιακό στοιχείο: ότι το 40,5% των ποδοσφαιριστών του κυπριακού ποδοσφαίρου γνωρίζουν πότε ένα ματς είναι στημένο. Πρόκειται για ένα ποσοστό που τοποθετεί την Κύπρο στη 2η θέση παγκοσμίως πίσω από το Κονγκό. Παράλληλα, το μεγαλύτερο ποσοστό από τους ποδοσφαιριστές, ένα 67%, υποστηρίζουν ότι υπάρχουν στημένα παιχνίδια και στους αγώνες Α ́ Κατηγορίας.
«Σχολείο για στημένα»
Η «Federbet» είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ασχολείται με τους ύποπτους αγώνες από τη στοιχηματική δραστηριότητα. Ο γενικός γραμματέας της, Φραντσέκο Παράνγκα, είχε δηλώσει στο παρελθόν στην «Guardian» ότι «το κυπριακό πρωτάθλημα είναι ένα από τα πιο βρόμικα στον κόσμο». Είχε αναφέρει μάλιστα και το εξής «τιμητικό» για εμάς: «Σε χώρες όπως η Κύπρος, δεν είναι πλέον ένα ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα, αλλά σχολείο για να στήνουν αγώνες».
«Στημένοι» και φιλικοί αγώνες
Η Κύπρος για πολλές ευρωπαϊκές ομάδες αποτελεί εξαιρετικό προορισμό κατά τη χειμερινή τους προετοιμασία, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών. Κατά τη διάρκεια παραμονής των ομάδων από το εξωτερικό φαίνεται να γίνονται χρυσές δουλειές. Το Ιανουάριο του 2017, 32 φιλικοί αγώνες, που έγιναν στο νησί, κρίθηκαν ύποπτοι για χειραγώγηση.
«Πλυντήριο για μίζες»
Στα μέσα του 2018 αποκαλύφθηκε ένα μεγάλο σκάνδαλο στημένων αγώνων στο Βέλγιο. Μέσω των ερευνών από τις διωκτικές Αρχές αποδείχθηκε ότι στην Κύπρο «ξεπλένονταν» μίζες ατζέντηδων από αγοραπωλησίες ποδοσφαιριστών στο Βέλγιο, μέσω εταιρειών που ήταν εγγεγραμμένες στην Κύπρο. Τιμολόγια έρχονταν στο νησί μαζί με χρήματα που γίνονταν κατάθεση σε τράπεζες. Στη συνέχεια, με άλλα τιμολόγια επέστρεφαν τα χρήματα στο Βέλγιο. Στην Κύπρο είχε συλληφθεί, μάλιστα, ως ύποπτος 52χρονος βοσνιακής καταγωγής. Οδηγήθηκε ενώπιον του Δικαστηρίου Λευκωσίας με σκοπό την έκδοσή του στις Αρχές του Βελγίου, κάτι που έγινε.
Παίρνει μέτρα η ΚΟΠ
Τα πιο πάνω περιγράφουν την εικόνα του κυπριακού ποδοσφαίρου στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Η πρόσφατη απόφαση της ΚΟΠ να αναστείλει το Πρωτάθλημα της Β' Κατηγορίας, καθώς υπάρχουν ενδείξεις από την ΟΥΕΦΑ για προσυνεννοημένους αγώνες, άνοιξε ξανά το κεφάλαιο στημένοι αγώνες στην Κύπρο.


Το πρώτο μέτρο που πάρθηκε από την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ήταν η αναστολή του πρωταθλήματος. Την Τρίτη, το Δ.Σ. της ΚΟΠ θα θεσπίσει νέους κανονισμούς και ποινές για το θέμα αυτό.


Οι νέες ποινές θα χωρίζονται σε δύο μέρη: Το οικονομικό και τις βαθμολογικές συνέπειες. Στις οικονομικές συνέπειες, η ΚΟΠ σκέφτεται να θεσπίσει ποινές με μεγάλα χρηματικά πρόστιμα και, δεύτερον, την περικοπή των χορηγιών της ΚΟΠ σε όποια σωματεία εμπλέκονται σε προσυνεννοημένους αγώνες. Στο πακέτο περιλαμβάνονται και οι βαθμολογικές συνέπειες. Σε ομάδα που εμπλέκεται για πρώτη φορά σε ύποπτο αγώνα θα επιβάλλεται μεγάλο χρηματικό πρόστιμο. Αν για την ίδια ομάδα έρθει δεύτερος φάκελος, τότε θα της αφαιρούνται τρεις βαθμοί. Στον τρίτο φάκελο θα της αφαιρούνται έξι βαθμοί και στον τέταρτο φάκελο, η ομάδα θα υποβιβάζεται ή θα διαγράφεται από τα μητρώα της ΚΟΠ.
Ο χάρτης των φακέλων
Ενδιαφέρον έχει και ο γεωγραφικός ποδοσφαιρικός χάρτης της Κύπρου με τις εμπλεκόμενες ομάδες. Συνολικά υπάρχουν εννέα φάκελοι ανά αγώνα και μία προειδοποίηση που αφορούν ομάδες της Β' Κατηγορίας. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον σε έναν αγώνα εμπλέκονται και οι δυο ομάδες.


Συγκεκριμένα, για ομάδα της Επαρχίας Λεμεσού υπάρχουν πέντε φάκελοι. Για ομάδα της Επαρχίας Λάρνακας, τρεις φάκελοι. Για ομάδα της Επαρχίας Λευκωσίας, δυο φάκελοι. Για ομάδα της Επαρχίας Αμμοχώστου, τρεις φάκελοι. Για ομάδα της Επαρχίας Λεμεσού ένας φάκελος και για ομάδα της Επαρχίας Λευκωσίας, ένας φάκελος με προειδοποίηση.
Τα σκάνδαλα Calciopolis και Κοριόπολις
Το 2006 το ιταλικό ποδόσφαιρο συγκλονίστηκε από το σκάνδαλο που πήρε το όνομα «Calciopolis». Αποκαλύφθηκε δίκτυο σχέσεων ποδοσφαιρικών παραγόντων και διαιτητών με σκοπό την αλλοίωση αποτελεσμάτων. Αποτέλεσμα; Να αφαιρεθούν πρωταθλήματα από ομάδα και να υποβιβαστεί σε μικρότερη κατηγορία.
Πέντε χρόνια μετά, το 2011, στην Ελλάδα ξέσπασε το σκάνδαλο Κοριόπολις. Με τη συνδρομή της ΟΥΕΦΑ και της ΕΥΠ, οι δικαστικές Αρχές εντόπισαν 68 υπόπτους, ανάμεσα στους οποίους ποδοσφαιρικούς παράγοντες, διαιτητές, παίκτες και αστυνομικούς υπαλλήλους, στους οποίους επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Στις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες περιλαμβάνονταν αδικήματα δωροδοκίας, εξαγοράς, νόθευσης ανταγωνισμού, καθώς και απειλής χρήσης βίας. Ομάδες υποβιβάστηκαν. Ομάδες δεν μπορούν να αγωνιστούν στην Ευρώπη. Ομάδες καταστράφηκαν. Παράγοντες οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη. Ωστόσο, μόνο ένας παράγοντας κρίθηκε ένοχος.