Παιδεία

Στροφή στα τεχνικά επαγγέλματα

Το 22% των μαθητών επέλεξαν φέτος να φοιτούν σε τεχνικές σχολές

Τα τελευταία οκτώ χρόνια, ο αριθμός των μαθητών στις τεχνικές σχολές διπλασιάστηκε. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περιοχή της Ελεύθερης Αμμοχώστου.
Κέρδισαν το μεγάλο στοίχημα τα τεχνικά επαγγέλματα, αφού, όπως όλα δείχνουν, το ενδιαφέρον των μαθητών να φοιτήσουν στους σχετικούς κλάδους, ολοένα και αυξάνεται. Παρόλο που η κυπριακή κοινωνία παραμένει σε μεγάλο βαθμό προκατειλημμένη απέναντι στα τεχνικά επαγγέλματα και τάσσεται υπέρ των επαγγελμάτων «λευκού κολάρου», το φετινό ποσοστό των μαθητών της Γ ́ Γυμνασίου που ενεγράφη στις Τεχνικές Σχολές φθάνει το 22%. Ένα ποσοστό που πριν από μερικά χρόνια έμοιαζε απρόσιτο και ένας στόχος που θεωρήθηκε υπέρμετρα φιλόδοξος, αφού οκτώ χρόνια προηγουμένως άγγιζε μόλις το 11%.
Ο στόχος επετεύχθη


Το γεγονός της αύξησης του ενδιαφέροντος των μαθητών να ακολουθήσουν την Τεχνική Εκπαίδευση προκαλεί χαμόγελα ικανοποίησης στους αρμοδίους του Υπουργείου Παιδείας, που τα τελευταία χρόνια κατέβαλλαν προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση, λόγω και της ανάγκης της αγοράς εργασίας για εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό. Ανάγκες που, με τα νέα δεδομένα ανάκαμψης που παρουσιάζονται στην αγορά εργασίας και την οικονομία γενικότερα, γίνονται εντονότερες.


Ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Χαμπιαούρης και ο Διευθυντής Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΜΤΕΕΚ), Ηλίας Μαρκάτζης, τρίβουν με ικανοποίηση τα χέρια, τονίζοντας πως μέσα από κατάλληλους χειρισμούς και σωστή δουλειά έγινε πραγματικότητα ένας φιλόδοξος στόχος. Μιλώντας στη «Σημερινή της Κυριακής», ο Ηλίας Μαρκάτζης δήλωσε πως με τα νέα δεδομένα η ΜΤΕΕΚ έχει καταστεί ισότιμος εταίρος στη Μέση Εκπαίδευση και επιλέγεται ως ένας ποιοτικός και ελκυστικός προορισμός. «Οι συνεχόμενες επιτυχίες των αποφοίτων της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης δικαιώνουν τις προσπάθειες που έγιναν», είπε.
Οι φετινές εγγραφές


Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, η Ελεύθερη Περιοχή Αμμοχώστου -όπου λειτουργούν δύο Τεχνικές Σχολές στο Παραλίμνι και στην Αυγόρου- παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό ενδιαφέροντος για τη Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση, αφού οι μαθητές που έχουν εγγραφεί για τη νέα σχολική χρονιά παρουσιάζουν ποσοστό που ξεπερνά το 34%. Στην Επαρχία Πάφου το ποσοστό ξεπερνά το 27%, με μόνο μία Τεχνική Σχολή στην Πάφο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου, η προσφορά ειδικοτήτων ΜΤΕΕΚ στο Λύκειο Έμπας, η οποία προωθείται προς υλοποίηση τον Σεπτέμβριο, δημιουργεί νέα δυναμική, αφού το ποσοστό εγγραφής έφθασε στο 38%. Παράλληλα, στην Πόλη Χρυσοχούς, όπου λειτουργεί Λύκειο και Τεχνική Σχολή, το ποσοστό έφτασε το 40%. Το ενδιαφέρον για τους τεχνικούς κλάδους στις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας βρίσκεται λίγο πιο κάτω από τον μέσο όρο, ωστόσο τα τελευταία χρόνια υπάρχει σταθερή αύξηση.


Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Μαρκάτζης και με βάση τα στοιχεία, τα οποία κατέχει, καθοριστικό παράγοντα επιλογής σχολείου αποτελεί και η περιοχή διαμονής των μαθητών. Όπως εξήγησε, στις περιπτώσεις που οι Τεχνικές Σχολές ήταν δίπλα σε Λύκεια ή κοντά σε περιοχές με αυξημένο πληθυσμό, το ενδιαφέρον εγγραφής ήταν ιδιαίτερα αυξημένο.
Ανέγερση νέων σχολών


Όπως ανέφερε, με πρωτοβουλία του Υπουργού διερευνάται και η δυνατότητα δημιουργίας Τεχνικής Σχολής και στο Όμοδος, ενώ μια άλλη καινοτομία που σχεδιάζεται είναι η έναρξη προγραμμάτων προσαρμοσμένων στα «μέτρα» της τοπικής κοινωνίας. Δηλαδή, όπως εξήγησε, προγράμματα που να βασίζονται στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, όπως για παράδειγμα οινοποιία, μελισσοκομία, καλλιέργειες και άλλοι κλάδοι που σήμερα δεν υπάρχουν. «Εμείς είμαστε έτοιμοι να τροποποιήσουμε υφιστάμενες ειδικότητες ή να δημιουργήσουμε εκ νέου άλλες.


Δεν θα είχε νόημα μόνο να δημιουργήσουμε σχολεία σε απομακρυσμένες περιοχές, αλλά να εντοπίσουμε και τις ανάγκες της κοινωνίας και να δημιουργήσουμε τους ανάλογους κλάδους και ειδικότητες. Να προσφέρουμε αυτό που χρειάζονται οι κάτοικοι, ώστε να μπορούν να αναπτύξουν την περιοχή τους», πρόσθεσε ο κ. Μαρκάτζης.


Πέραν του Ομόδους, το Υπουργείο επεξεργάζεται τη δημιουργία Τεχνικής Σχολής στην επαρχία Λάρνακας (Αραδίππου), που θα αντικαταστήσει τη Σχολή Αγίου Λαζάρου, η οποία θα είναι σύγχρονη και πολύ πιο μεγάλη από τη Σχολή του Αγίου Λαζάρου.


Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό θα έχει τεράστια πλεονεκτήματα για την αύξηση εγγραφής μαθητών, αφού θα προσφέρονται νέοι κλάδοι και ειδικότητες. Επίσης θα είναι προσβάσιμη σε περιοχές με μεγαλύτερο πληθυσμό πέραν του Δήμου Αραδίππου και των γύρω περιοχών.


Εκτός των άλλων, υπάρχει απόφαση για μετακίνηση της Α’ Τεχνικής Σχολής από το Κέντρο της Λεμεσού. Η απόφαση αφορά τη μετακίνηση της σχολής στην περιοχή του Ύψωνα και στοχεύει, όπως και στην περίπτωση της Αραδίππου, να δώσει νέες προοπτικές στους μαθητές. Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα η Τεχνική Σχολή που λειτουργεί βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης, πολύ κοντά στη Β ́ Τεχνική Σχολή Λεμεσού.


Τέλος, μελετάται για το εγγύς μέλλον η δημιουργία Τεχνικής Σχολής στα περίχωρα της περιφέρειας Λευκωσίας. Οι υποψήφιες περιοχές είναι περιοχές που έχουν αρκετό πληθυσμό για να προσελκύσουν περισσότερους μαθητές και να αποφορτώσουν τα υφιστάμενα Λύκεια.
Νέοι κλάδοι και ειδικότητες
Το Υπουργείο Παιδείας και η Διεύθυνση Τεχνικής Εκπαίδευσης εργάζονται μέσω οργανωμένης εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού για την Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει, στη γνώση, την παιδεία και τις ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης και ανέλιξης.
Όπως αποκάλυψε στη «Σ» ο Διευθυντής ΜΤΕΕΚ, προγραμματίζονται νέοι κλάδοι και ειδικότητες για να καλύψουν τα κενά και τις ανάγκες για αγορά εργασίας. Οι νέοι κλάδοι, όπως είπε, είναι ανανεωμένοι και συνάδουν με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, ενώ δημιουργήθηκαν μετά από συνεννόηση με τους συνδέσμους εργοδοτών, τις συντεχνίες των εργαζομένων και τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους.


Σύμφωνα με τον κ. Μαρκάτζη, μετά την υλοποίηση της διδασκαλίας Κομμωτικής, η νέα σχολική χρονιά θα περιλαμβάνει την Αισθητική και τη Ναυτιλιακή, που είναι απαραίτητη για ένα νησί όπως η Κύπρος. Όπως είπε, μάλιστα, για το μάθημα των Ναυτιλιακών προγραμματίζεται και η δημιουργία ενός μετα-λυκειακού προγράμματος στα σχετικά Ινστιτούτα, το οποίο θα θεωρείται η συνέχεια του προγράμματος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα πιο πάνω, συνέχισε, προωθούνται σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Ναυτιλίας και το Ναυτικό Επιμελητήριο.


«Αυτά είναι τα δύο προγράμματα που προωθούνται άμεσα. Ένα άλλο σημείο που στοχεύουμε είναι, εκεί και όπου προσφέρεται η δυνατότητα και βιωσιμότητα, να δημιουργήσουμε μεικτά Λύκεια. Δηλαδή Λύκεια και Τεχνικές Σχολές σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως στην περιοχή Πόλης Χρυσοχούς», δήλωσε ο κ. Μαρκάτζης.