Τουρισμός

Δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό

Μειώθηκαν οι αφίξεις τουριστών από Βρετανία και Γερμανία

Μεγάλη μείωση στις αφίξεις τουριστών στην Κύπρο παρατηρήθηκε για πρώτη φορά έπειτα από 45 μήνες συνεχούς ανόδου, επιβεβαιώνοντας, στην ουσία, τις εκτιμήσεις των αρμοδίων ότι το 2019 θα είναι μια δύσκολη για τον τουρισμό χρονιά. Η μείωση αποδίδεται κυρίως στην πτώχευση της αεροπορικής εταιρείας Germania, η οποία ακύρωσε τις πτήσεις του Μαρτίου, αλλά και στους εορτασμούς του Πάσχα, που πέρσι ήταν πιο νωρίς. Συγκεκριμένα, με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Ταξιδιωτών, οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο 2019 ανήλθαν σε 169.934 σε σύγκριση με 192.090 τον Μάρτιο 2018, σημειώνοντας μείωση 11,5%.
Βουτιά στις αφίξεις από δύο μεγάλες αγορές


Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία επεξεργάστηκε η «Σ», οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 6,9% τον Μάρτιο 2019 σε σχέση με τον Μάρτιο 2018, ενώ παρατηρήθηκε 8,5% μείωση από την Ελλάδα και 36,6% μείωση από τη Γερμανία. Αντίθετα σημειώθηκε αύξηση 10,1% στις αφίξεις τουριστών από τη Ρωσία.


Το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να αποτελεί την κύρια πηγή τουρισμού για την Κύπρο για τον Μάρτιο 2019, με ποσοστό 37,3% και ακολουθούν η Ρωσία με 14,7%, η Ελλάδα με 8,2% και η Γερμανία με ποσοστό 7,0%.
Σκοπός ταξιδιού


Ο σκοπός ταξιδιού τον Μάρτιο 2019 ήταν για ποσοστό 70,1% των τουριστών οι διακοπές, για 16,9% η επίσκεψη σε φίλους ή συγγενείς και για ποσοστό 13,0% επαγγελματικός.


Για την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2019 οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν σε 357.475 σε σύγκριση με 369.438 την αντίστοιχη περίοδο του 2018, σημειώνοντας μείωση 3,2%.
«Δεν θα καλυφθούν οι απώλειες»


Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος επανέλαβε ότι η φετινή χρονιά θα είναι δύσκολη για τον τουρισμό, εκτιμώντας ότι δεν θα καλυφθούν οι απώλειες από τη βρετανική και τη γερμανική αγορά. Ο κ. Περδίος αναμένει περαιτέρω πτώση στις ήδη μειωμένες κατά 10-15% τιμές των τουριστικών πακέτων που προσφέρονται φέτος για την Κύπρο στη Μεγάλη Βρετανία από τους τουριστικούς πράκτορες, και για το 2020, ένεκα της παράτασης που δόθηκε μέχρι την 31η Οκτωβρίου για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παράταση που, όπως δήλωσε, δεν τον αφήνει ικανοποιημένο.
Αεροπορική συνδεσιμότητα


Για το θέμα της αεροπορικής συνδεσιμότητας, ο κ. Περδίος είπε ότι υπάρχουν πάρα πολλές πτήσεις από και προς την Κύπρο, εκτιμώντας πως αυτό που ίσως να λείπει αυτήν τη στιγμή είναι η απευθείας σύνδεση με τη Γερμανία και τη Γαλλία.


«Είναι κάτι το οποίο δουλεύουμε και προσπαθούμε συνεχώς να αυξάνουμε τον ανταγωνισμό, είτε με νέες αεροπορικές εταιρείες είτε με πιο πολλές πτήσεις από τις ίδιες αεροπορικές εταιρείες. Εάν συγκρίνουμε με την κατάσταση πριν από κάποια χρόνια σίγουρα έχουν γίνει σοβαρά βήματα προόδου, την ίδια ώρα, όμως, από τη στιγμή που εμείς θέλουμε να αναπτύξουμε νέες αγορές, όπως για παράδειγμα τη Μέση Ανατολή, θα δουλέψουμε πάρα πολύ σκληρά σε συνεννόηση και με το Υπουργείο Μεταφορών αλλά και με την Hermes, ούτως ώστε να μπορέσουμε να προσελκύσουμε αυτές τις αερογραμμές και να ενημερώσουμε ότι η Κύπρος προσφέρεται για ολόχρονο τουρισμό, που είναι αυτό που τους ενδιαφέρει», ανέφερε.
Ανεβάζουν ταχύτητα τα ταξίδια Κυπρίων


Στην αντίπερα όχθη πάντως αύξηση σημείωσαν τον Μάρτιο του 2019 τα ταξίδια των Κυπρίων προς το εξωτερικό, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε την Τετάρτη η Στατιστική Υπηρεσία.


Με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Ταξιδιωτών, τα ταξίδια κατοίκων Κύπρου στο εξωτερικό τον Μάρτιο του 2019 ανήλθαν στις 111.434 σε σύγκριση με 102.260 τον Μάρτιο του 2018, σημειώνοντας αύξηση 9%.


Τον Φεβρουάριο του 2019, τα ταξίδια προς το εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 8,8%.


Τα ταξίδια προς τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 28%, φθάνοντας τις 6,4 χιλ., ενώ αυξημένα κατά 1,6% ήταν και τα ταξίδια προς το Ηνωμένο Βασίλειο, φθάνοντας τις 16,6 χιλ.


Ο πιο δημοφιλής προορισμός των Κυπρίων παραμένει η Ελλάδα, με τα ταξίδια να ανέρχονται στις 35,2 χιλ., σημειώνοντας ετήσια μείωση 10,9%.


Τέλος, την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου τα ταξίδια των Κυπρίων προς το εξωτερικό ανέρχονται στις 333,8 χιλ. από 304,4 χιλ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καταγράφοντας αύξηση 9,6%.