Αναλύσεις

Έχει και παρόν και μέλλον

Το ΧΑΚ έφυγε από τισ ζημιές

Με αισιοδοξία ατενίζουν το μέλλον στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), τροχοδρομώντας αρκετές ενέργειες για αύξηση του κύκλου εργασιών του. Μια από αυτές τις ενέργειες αφορά το να αναλάβει αρμοδιότητες Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρισμού, κάτι το οποίο αναλύθηκε εκτενώς σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη.


Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΧΑΚ, Μαρίνος Χριστοδουλίδης, το ΧΑΚ, το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) και το Χρηματιστήριο Ενέργειας της Ελλάδας (ΕΧΕ) συνομολόγησαν τριμερή σύμβαση με σκοπό τη λειτουργία της ανταγωνιστικής Αγοράς Ηλεκτρισμού στην Κύπρο, συμβάλλοντας έτσι με ουσιαστικό τρόπο στην προσπάθεια για το άνοιγμα της ελεύθερης Αγοράς Ηλεκτρισμού, εφόσον πλέον προσφέρεται στη χώρα μας Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρισμού


Η πρόταση του ΧΑΚ για την ανάληψη εκ μέρους του της αρμοδιότητας του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρισμού, πρόσθεσε, αποτελεί μία ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη μελέτη, που παρέχει στην Κυπριακή Πολιτεία συγκριτικά πλεονεκτήματα σε θέματα κόστους, τεχνογνωσίας, χρόνου υλοποίησης και συμβατότητας με διεθνείς προδιαγραφές και μπορεί να εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον, καθώς και να καλύψει μελλοντικές ανάγκες της Αγοράς Ενέργειας στην Κύπρο, συμπεριλαμβανόμενης της Αγοράς Φυσικού Αερίου.


Ο πρόεδρος του ΧΑΚ αναφέρθηκε ακόμα στο πλεονέκτημα της αμεσότητας χρήσης της ίδιας Πλατφόρμας, τόσο για τη λειτουργία της αγοράς μετά τον υποθαλάσσιο ηλεκτρικό αγωγό που θα συνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα και από εκεί με την Ευρώπη (Euroasia Interconnector), όσο και για τη λειτουργία της Αγοράς του Φυσικού Αερίου στο μέλλον και την καθιστά συνεπώς μία διαχρονική και ανταγωνιστική λύση.


Το ΧΑΚ, να θυμίσουμε, τον Σεπτέμβριο του 2018 επένδυσε ποσό €500 χιλ. για υλοποίηση των στρατηγικών του σχεδιασμών και, συγκεκριμένα, την επένδυση με μετοχική συμμετοχή ύψους 10% στο αρχικό κεφάλαιο της εταιρείας, στο νέο έργο που προωθείται για τη σύσταση και λειτουργία χρηματιστηρίου ενέργειας στην Ελλάδα.
Δεν καταγράφει πλέον ζημιές


Όπως ανέφερε στη «Σημερινή» ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΧΑΚ, Νίκος Τρυπάτσας, τα τελευταία δύο χρόνια το Χρηματιστήριο έφυγε από τις ζημιές καταγράφοντας break even, προσθέτοντας πως στόχος τα επόμενα χρόνια είναι να καταγράφει κέρδη. Να θυμίσουμε πως φέτος ο προϋπολογισμός του ΧΑΚ όπως ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων προβλέπει δαπάνες ύψους €5.905.537 και έσοδα ύψους €5.909.190.


Αναφερόμενος σε άλλα μελλοντικά σχέδια του ΧΑΚ, ο κ. Τρυπάτσας αποκάλυψε πως βρίσκονται σε προχωρημένες επαφές με μεγάλες κυπριακές εταιρείες για ένταξή τους στο ΧΑΚ με στόχο να αυξήσουν τον τζίρο των χρηματιστηριακών συναλλαγών, προσθέτοντας πως στο Χρηματιστήριο θέλουν να έχουν λόγο και ρόλο στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων χαρακτηρίζοντας αδήριτη ανάγκη, η διαδικασία εξεύρεσης επενδυτών και στη Cyta και σε άλλους Οργανισμούς να γίνει μέσω ΧΑΚ.
Πολλά τα οφέλη από τη Νέα Αγορά


Τόνισε επίσης τα οφέλη από τη λειτουργία της Νέας Αγοράς του ΧΑΚ, η οποία σήμερα φιλοξενεί σαράντα εταιρείες από διάφορες χώρες και άλλα τριάντα εταιρικά ομόλογα, για τα οποία γίνονται ενέργειες να αυξηθεί ο αριθμός τους στο επόμενο διάστημα.
Χαμηλοί οι τζίροι


Αξίζει να σημειωθεί πως, με βάση έρευνα της «Σ», η κεφαλαιοποίηση όλων των εισηγμένων στο ΧΑΚ εταιρειών ανέρχεται μόλις στα €2,1 δις, εκ των οποίων τα €617 εκατ. και €379 εκατ. κατέχουν αντίστοιχα οι τράπεζες Κύπρου και Ελληνική, το οποίο αντιστοιχεί στο 45% της συνολικής του κεφαλαιοποίησης. Σήμερα ο μηνιαίος τζίρος του ΧΑΚ κυμαίνεται στα €5 εκ. και ο ημερήσιος τζίρος στις €210 χιλιάδες, ενώ ο αριθμός των εισηγμένων εταιρειών ανέρχεται στις 67.


Σχολιάζοντας τα πιο πάνω στοιχεία ο κ. Τρυπάτσας ανέφερε πως είναι στο χέρι των εταιρειών να κερδίσουν ξανά την εμπιστοσύνη των επενδυτών και το ΧΑΚ να αυξήσει τον τζίρο του, καλώντας τους πάντες να αγκαλιάσουν το Χρηματιστήριο, το οποίο είναι -όπως είπε- ο καθρέφτης της οικονομίας.
Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων


Ο κ. Τρυπάτσας είπε ακόμη πως βρίσκεται στα αρχικά στάδια το θέμα της λειτουργίας Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων, σημειώνοντας πως δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις. Σε αυτό αναμένεται να διαπραγματεύονται, όπως είπε, παραδοσιακά κυπριακά και άλλα γεωργικά προϊόντα. Πρόσθεσε πάντως πως το ΧΑΚ έχει και έσοδα από τη δημοπράτηση των ρύπων που γίνεται.
Σε 5 μήνες τα νεότερα για ιδιωτικοποίηση


Σχολιάζοντας το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΧΑΚ, ο κ. Τρυπάτσας αποκάλυψε ότι παραδόθηκε πριν από λίγες εβδομάδες η μελέτη των εμπειρογνωμόνων που όρισε η Κυβέρνηση και αναμένεται το αργότερο σε 5 μήνες να παρουσιαστούν όλες οι στρατηγικές επιλογές του ΧΑΚ.
Στο περίμενε για γενικό διευθυντή


Τέλος, όσον αφορά το θέμα της θέσης του γενικού διευθυντή του ΧΑΚ, το οποίο βρίσκεται σε εκκρεμότητα, ο κ. Τρυπάτσας τόνισε πως υπάρχει απόφαση να εκτελεί χρέη γενικού διευθυντή μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς το Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου αναμένεται στους επόμενους μήνες να προκηρύξει τη θέση.