Υγεία

Και εγένετο το «αντι-ΓεΣΥ»

Οξύνεται η αντιπαράθεση στα τελευταία μέτρα της κούρσας

Ολοένα και αυξάνονται τα προβλήματα και τα αγκάθια που προκύπτουν στον δρόμο του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), το οποίο σε λιγότερο από ενάμιση μήνα θα τεθεί σε εφαρμογή. Η αντιπαράθεση ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και ιατρών με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), οξύνεται συνεχώς, με αποτέλεσμα να κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών προς όλα όσα ακούν και βλέπουν να συμβαίνουν. Αυτήν τη φορά το κτύπημα ενάντια στον ΟΑΥ είναι μαζικό και δυναμικό. Μετά το «όχι» που είχε πει ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), το οποίο, όπως φαίνεται, δεν ακολούθησε πιστά όλος ο ιατρικός κόσμος, έρχεται μία δεύτερη, πιο ηχηρή άρνηση. Έρχεται το «αντι- ΓεΣΥ».


Πρόκειται για το Ελεύθερο Δίκτυο Ιδιωτικής Ιατρικής, στο οποίο εντάχθηκαν τα μεγαλύτερα ιδιωτικά νοσηλευτήρια της Κύπρου, αλλά και πέραν των 600 ιδιωτών ιατρών σε παγκύπρια κλίμακα, θέλοντας να στείλουν το μήνυμα ότι θα παραμείνουν εκτός ΓεΣΥ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», το όλο εγχείρημα θα πάρει σάρκα και οστά το Σάββατο, 4 Μαΐου 2019, όταν θα πραγματοποιηθεί η πρώτη γενική συνέλευση του δικτύου για την εκλογή του συμβουλίου του.
Ποιοι συμμετέχουν στο νέο δίκτυο


Σε δηλώσεις του στη «Σ» ο Πρόεδρος του Παγκύπριο Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ), Σάββας Καδής, εξήγησε ότι μέχρι στιγμής έμειναν εκτός ΓεΣΥ για να ενταχθούν στο ελεύθερο Δίκτυο Ιδιωτικής Ιατρικής, συνολικά 22 ιδιωτικά νοσηλευτήρια, εκ των οποίων τα εξής 14 μεγάλα νοσηλευτήρια: το American Medical Center, το Απολλώνειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο, το Αρεταίειο Νοσοκομείο, το Ιπποκράτειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο, το Ιατρικό Κέντρο Ευαγγελίστρια και η Πρότυπος Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική Λήδρα στη Λευκωσία, το Ιδιωτικό Νοσοκομείο Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, το Οφθαλμολογικό Κέντρο Πάνθεο και η Πολυκλινική Υγεία στη Λεμεσό, το Ιδιωτικό Νοσοκομείο Άγιος Ραφαήλ, το Ιδιωτικό Νοσοκομείο Τίμιος Σταυρός και η Μαιευτική & Γυναικολογική Κλινική Άγιος Γεώργιος στη Λάρνακα, το Ιδιωτικό Νοσοκομείο Λητώ στο Παραλίμνι και το Napa Olympic Private Hospital στην Αγία Νάπα.


Σημειώνεται πως η νέα πλατφόρμα δημιουργήθηκε εδώ και ένα μήνα περίπου από την Ένωση Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου (ΕΝΙΚ) και φέρει την ονομασία «Private Medical Network Cyprus». Στόχος του Δικτύου είναι οι ασθενείς που θα έχουν ιδιωτική κάλυψη υγείας, επιπλέον από τις εισφορές τους στο ΓεΣΥ, να μπορούν να επιλέγουν γιατρό μέσω της πλατφόρμας, νοουμένου ότι η ασφαλιστική τους εταιρεία θα είναι συμβεβλημένη μαζί τους.


Το Δίκτυο αποτελεί πρωτοβουλία έμπειρων επαγγελματιών υγείας, οι οποίοι, με βάση τα σημερινά δεδομένα, αποφάσισαν να συνεχίσουν να ασκούν αυτόνομα και ελεύθερα την ιατρική επιστήμη εκτός του προτεινόμενου ΓεΣΥ. Σε αυτό, σύμφωνα με τον κ. Καδή, συμμετέχουν ακόμη πέραν των 600 ειδικών ιατρών που δεν εγγράφηκαν στο ΓεΣΥ. Σύμφωνα με τον ίδιο, στις 4 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη τους παγκύπρια συνέλευση για την εκλογή του συμβουλίου διαχείρισης του Δικτύου.
Παραβίαση της ελεύθερης επιλογής


Μιλώντας στη «Σ» ο κ. Καδής κατήγγειλε ότι με το ΓεΣΥ παραβιάζεται το δικαίωμα του ασθενούς στην ελεύθερη επιλογή του παροχέα υγείας. Εξήγησε πως ο ασθενής πρέπει να μπορεί να επιλέγει ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς, τον ιατρό και το νοσηλευτήριο που θέλει να επισκεφθεί. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, με το ΓεΣΥ θα μπορεί να επιλέξει μόνο ανάμεσα στα σημερινά δημόσια νοσηλευτήρια. «Αν δεν συμβληθούν με τον ΟΑΥ οι ιδιώτες γιατροί και τα νοσηλευτήρια, ο ασθενής δεν θα έχει επιλογές», είπε. Αυτήν τη στιγμή, συνέχισε, το 50% του πληθυσμού εξυπηρετείται από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά με το ΓεΣΥ δεν θα έχει τις επιλογές που έχει σήμερα.


Σύμφωνα με τον κ. Καδή, η λύση στο εν λόγω πρόβλημα είναι οι συμπληρωμές, οι οποίες θα επιφέρουν έναν υγιή ανταγωνισμό που θα βοηθά τους παροχείς υγείας να γίνονται καλύτεροι. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «σε ένα ΓεΣΥ όπου ισοπεδώνονται όλα, δεν θα έχει σημασία αν κάνεις ακτινογραφία με ένα μηχάνημα του 1980 ή του 2019».


Εξηγώντας πως θα μπορούσαν να εισαχθούν οι συμπληρωμές στο σύστημα, έδωσε το παράδειγμα ενός ασθενούς που έχει εδώ και δέκα χρόνια τον ίδιο γιατρό, ο οποίος όμως επέλεξε να μείνει εκτός ΓεΣΥ. Σε αυτήν την περίπτωση, όπως είπε, ο ασθενής θα μπορεί να επισκέπτεται τον γιατρό της επιλογής του και να πληρώνει τη διαφορά του κόστους της επίσκεψης στον ιδιώτη και του ποσού που καλύπτει το ΓεΣΥ για τους ιατρούς του. Δηλαδή αν το ΓεΣΥ καλύπτει τα 30 ευρώ της επίσκεψης και ο ιατρός της επιλογής μας που μένει εκτός ΓεΣΥ χρεώνει 50 ευρώ, να πληρώνουμε τη συμπληρωμή της τάξης των 20 ευρώ.
«Ο ΟΑΥ ξεγελά τους ασθενείς»


Ο κ. Καδής, κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι τα νοσηλευτήρια έχουν μπροστά τους ακόμα ένα χρόνο για αποφασίσουν αν θα συμμετέχουν στο ΓεΣΥ, είπε πως όλο αυτό είναι ένας μύθος, τον οποίο ξεκίνησε ο ΟΑΥ. Όπως εξήγησε, ο χρόνος μετρά αντίστροφα και για τα νοσηλευτήρια από την ώρα που άρχισαν οι εγγραφές των εργαστηρίων και των ειδικών ιατρών που εργάζονται ή στεγάζονται σ' αυτά. Περαιτέρω, σχολιάζοντας τις διαφημίσεις για το ΓεΣΥ, κατηγόρησε τον ΟΑΥ ότι «ξεγελά» τους ασθενείς, οι οποίοι, όπως είπε, στο τέλος θα πληρώνουν χωρίς να έχουν δικαίωμα στην υγεία.
Ζήτησε νομική γνωμάτευση ο ΠΙΣ


Την άποψη ότι παραβιάζεται το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής των δικαιούχων ενστερνίζεται και ο ΠΙΣ. Ιατρικοί κύκλοι, μιλώντας στη «Σ», εξήγησαν ότι «στόχος της οποιασδήποτε μεταρρύθμισης θα πρέπει να είναι η επίλυση των διαχρονικών προβλημάτων και όχι η δημιουργία νέων».


«Το υφιστάμενο πλαίσιο του ΓεΣΥ δεν έχει εξατομικεύσει τις ανάγκες και τα δεδομένα της Κύπρου και, ως εκ τούτου, δεν έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των παρόχων υγείας. Ως εκ των σημερινών δεδομένων διαφαίνεται ότι οι πολίτες, έμμεσα, δεν θα έχουν την ελεύθερη επιλογή του παροχέα υγείας και η εν λόγω βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του ΓεΣΥ φαντάζει ουτοπική», πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.


Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», οι νομικοί σύμβουλοι του ΠΙΣ έχουν επεξεργαστεί τις εν λόγω πρόνοιες και βάσει αυτών ο ΠΙΣ έχει καταθέσει τις εισηγήσεις του. Ωστόσο, ο ΠΙΣ θεωρεί πως η συνταγματική πτυχή του όλου σχεδιασμού διαφαίνεται ότι θα κριθεί μετά την εφαρμογή του.
Συνεχίζει ακάθεκτος ο ΟΑΥ


Στο μεταξύ, αξίζει να αναφέρουμε ότι από πλευράς ΟΑΥ συνεχίζονται κανονικά με βάση τα χρονοδιαγράμματα οι προετοιμασίες για την έναρξη της εφαρμογής της Α' φάσης του ΓεΣΥ, την 1η Ιουνίου 2019. Σε δηλώσεις του στη «Σ» ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, κληθείς να σχολιάσει τη δημιουργία του νέου αυτού Δικτύου, είπε πως «είναι δικαίωμα του καθενός να κάνει ό,τι θέλει. Εμείς είμαστε ενταγμένοι από τον νόμο να εφαρμόσουμε ένα εθνικό σύστημα υγείας και αυτό θα κάνουμε».


«Πριν από τρεις μήνες έλεγαν όλοι ότι δεν θα συμβληθεί κανένας με το ΓεΣΥ. Πλέον έχουμε τους φαρμακοποιούς και τα εργαστήρια και βλέπουμε τι δυναμική υπάρχει και με τα ακτινοδιαγνωστικά, για να διασφαλίσουμε ότι θα έχουν πρόσβαση κι εκεί οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ. Παράλληλα, εγγράφηκαν μέχρι στιγμής 350 προσωπικοί γιατροί για ενήλικες και ένας αριθμός παιδιάτρων που συνεχώς αυξάνεται. Οπότε προχωρούμε κανονικά», πρόσθεσε.


«Ο σχεδιασμός είναι για να συμμετέχουν όλοι. Ωστόσο, αν δεν θέλουν να συμμετέχουν, το γεγονός αυτό δεν θα πάψει την πορεία του Γενικού Συστήματος Υγείας», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου. «Στο τέλος της ημέρας», συνέχισε, «το ΓεΣΥ το κάνουμε για να μπορεί ο κάθε ασθενής, ανεξαρτήτως της οικονομικής του δυνατότητας, να έχει διά βίου πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας».