Τουρισμός

Νέα αθλήματα φέρνουν νέες επενδύσεις

Η Κύπρος θα καταστεί αθλητικό τουριστικό κέντρο, αφού οι ξένοι αθλητές από Βορειοευρωπαϊκές χώρες και τη Ρωσία θα μπορούν να αθλούνται σε νέα σκοπευτήρια

Οι προγραμματισμένες τροποποιήσεις στις νέες νομοθεσίες περί πυροβόλων όπλων και περί ιδρύσεως σκοπευτηρίων δεν θα διευκολύνουν απλώς τη διεξαγωγή νέων αθλημάτων, αλλά θα ενθαρρύνουν επενδύσεις σε αθλητικές υποδομές.


Και στις δύο νομοθεσίες μέχρι σήμερα επικρατούσε το πνεύμα της αποικιοκρατίας με τις συνολικές απαγορεύσεις σε όλα τα είδη αγωνισμάτων με όπλα πλην τα κυνηγετικά. Ο συγκριτικά μεγάλος αριθμός κυνηγών σήμερα, 45.000, πιθανότατα να οφείλεται και στο γεγονός ότι δεν υπήρχαν άλλοι εναλλακτικοί τρόποι άσκησης, πλην το κυνήγι. Και οι δύο νομοθεσίες χαρακτηρίζονται από ένα παρωχημένο πνεύμα απαγόρευσης σε αθλητικά όπλα όλων των κατηγοριών, πλην των λειόκαννων, σε μια χώρα στην οποία ο αντρικός πληθυσμός από τα 18 μέχρι τα 50 κατέχει και εκπαιδεύεται σε στρατιωτικά όπλα κατηγορίας Α.


Και τα δύο νομοσχέδια είναι εξαιρετικά αυστηρά, αφού εφαρμόζοντας την Ευρωπαϊκή Οδηγία απαγορεύουν τη χρήση αυτόματων όπλων κατηγορίας Α και επιτρέπουν μόνο όπλα της κατηγορίας Β και Γ, αλλά μόνο εντός των σκοπευτηρίων. Αυτός ήταν και ο όρος που έθεσε η Αστυνομία - το Υπουργείο Δικαιοσύνης, για να εγκρίνει το νομοσχέδιο, και έτσι να πάει προς ψήφιση στη Βουλή, και έτσι και έγινε.
Μόνο η Κύπρος σε όλη την Ευρώπη


Η Κύπρος σήμερα είναι η μοναδική χώρα στην Ε.Ε., η οποία συνεχίζει να απαγορεύει διαδεδομένα σε άλλες χώρες σκοπευτικά αθλήματα, εξακολουθώντας να υιοθετεί τις αποικιοκρατικές απαγορεύσεις του 1950. Είναι γεγονός ότι, πριν το 1955, η κατοχή και η χρήση αθλητικών όπλων κατηγορίας Β και Γ επιτρεπόταν για άθληση. Η ολική απαγόρευση όλων των αθλητικών όπλων ήρθε φυσικά το 1955 και, με εξαίρεση τα κυνηγετικά, συνεχίζεται μέχρι σήμερα.


Ουσιαστικά δεν μπορεί να συγκρίνεται η οπλοκατοχή με την κατοχή όπλων για αθλητική χρήση. Η οπλοκατοχή έχει να κάμει με την κατοχή όπλων ανεξάρτητα και χωρίς ιδιαίτερο λόγο, κάτι το οποίο περιορίζεται με την Ευρωπαϊκή Οδηγία. Τα προτεινόμενα νομοσχέδια απαιτούν: την εγγραφή σε σκοπευτικό σύλλογο, τη συχνή συμμετοχή σε προπονήσεις και αθλητικούς αγώνες, καθαρό ποινικό μητρώο, πρακτική εξέταση για την ασφαλή χρήση και να έχουν περάσει από ψυχιατρική εξέταση.


Για να επιτρέψουν την κατοχή όπλων κατηγορίας Β και Γ σε αθλητές, τα οποία ουσιαστικά δεν θα κατέχονται, αφού θα είναι πάντα κλεισμένα μέσα στα σκοπευτήρια, σε αντίθεση με τα στρατιωτικά τυφέκια κατηγορίας Α, τα όποια θα εξακολουθούν να είναι φυλαγμένα στα ερμάρια των σπιτιών των εφέδρων.


Σύμφωνα με τις στατιστικές, η Κύπρος διαθέτει το πιο υψηλό επίπεδο εξιχνίασης εγκλημάτων με εγγεγραμμένα πυροβόλα όπλα, το οποίο φτάνει και πάνω από το 90%. Ακόμα με τις νέες διευθετήσεις και τον υπάρχοντα συντονισμό μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών Αστυνομίας - Υπηρεσίας Θήρας - Υπουργείων Άμυνας και Υγείας, η κατοχή όπλων από ακατάλληλα άτομα έχει περιοριστεί σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.
Επενδύσεις σε αθλητικές υποδομές


Η Κύπρος με τις δύο αυτές νομοθεσίες θα μπορέσει να γίνει πιο ανταγωνιστική στον τομέα του αθλητικού τουρισμού σε σύγκριση με τη Μάλτα και την Ελλάδα, οι οποίες ξεκίνησαν ήδη επενδύσεις σε έργα παρόμοιας υποδομής και διοργανώνουν σκοπευτικούς αγώνες διεθνούς επιπέδου (βλ. Ρόδος Μάιος 2019, διεθνές τουρνουά πρακτικής σκοποβολής με 1000 συμμετοχές κυρίως από το εξωτερικό).


Ουσιαστικά θα είναι οι μόνες επενδύσεις, οι οποίες θα γίνουν σε αθλητικές υποδομές και θα έχουν μακροχρόνιες αποδόσεις στην οικονομία, σε αντίθεση με τις επενδύσεις σήμερα μόνο σε ακίνητα.


Η Κύπρος θα καταστεί αθλητικό τουριστικό κέντρο, αφού οι ξένοι αθλητές από Βορειοευρωπαϊκές χώρες και τη Ρωσία θα μπορούν να αθλούνται σε νέα σκοπευτήρια και σε εξωτερικούς χώρους κατά τον χειμώνα. Το ενδιαφέρον για επενδύσεις είναι δεδομένο, αφού ακόμα και σχέδια έχουν γίνει για τη δημιουργία σκοπευτηρίου με ξενοδοχείο στην ορεινή Λεμεσό.
Μας πρόλαβαν στα κατεχόμενα


Τα πλεονεκτήματα από τον σκοπευτικό τουρισμό αλλά και από την ψυχαγωγική χρήση των σκοπευτηρίων αναγνωρίστηκαν και από το καθεστώς των κατεχομένων. Με τροποποίηση των κανονισμών τους στο σκοπευτήριο στο Κιόνελι επιτρέπεται πλέον η άθληση με πιστόλι και τυφέκιο, ενώ στοχεύουν επίσης στη διεξαγωγή επίσημων αγώνων.


Ο κίνδυνος έγκειται στο γεγονός ότι με την απουσία υποδομών και άθλησης σε διάφορα σκοπευτικά αθλήματα, τα οποία δεν είναι απλώς δημοφιλή αλλά διεθνώς διαδεδομένα και αναγνωρισμένα (υπάρχουν σκοπευτικά αθλήματα με συμμετοχή περισσότερων αθλητών ακόμα και από αυτούς τους Ολυμπιακούς), σκοπευτικές οργανώσεις στα κατεχόμενα θα μπορέσουν να γίνουν αποδεκτές σε διεθνείς σκοπευτικές ομοσπονδίες, οι οποίες δεν έχουν αντιπροσώπευση στη δική μας πλευρά, επιτυγχάνοντας την αναγνώριση και προβολή της εικόνας ότι αντιπροσωπεύουν την Κύπρο.


Καχυποψία και ανησυχία, όμως, για την επικείμενη αύξηση του ελέγχου διακατέχει άτομα τα οποία μέχρι σήμερα απολάμβαναν μονοπωλιακές καταστάσεις και εκμεταλλεύονταν τα κενά στις νομοθεσίες, προβάλλοντας προσκόμματα στον τρόπο εκτέλεσης της νομοθεσίας.


Ουσιαστικά είναι πλέον μονόδρομος η Κύπρος να εκσυγχρονίσει τους σχετικούς νόμους και να δώσει τις ίδιες ευκαιρίες άθλησης που έχουν αθλητές από όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό θα δημιουργήσει και τα παράλληλα πλεονεκτήματα στην οικονομία.