Τράπεζες

«Φλερτάρουν» όλοι με το κυπριακό ομόλογο

Πρόσω ολοταχώς για δεύτερη έξοδο στις αγορές

Ο χρόνος για τη δεύτερη έξοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές μετρά αντίστροφα και το Υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τις επενδυτικές τράπεζες συνεργάτες του, προκειμένου να προχωρήσει την κατάλληλη στιγμή. Στόχος, η αποπληρωμή του, ακριβού για τα σημερινά δεδομένα, ρωσικού δανείου, το οποίο είχε ληφθεί από την κυβέρνηση Χριστόφια στην εκπνοή του 2011. Εντονότατο είναι, όμως, το ενδιαφέρον και στο εσωτερικό για μια έκδοση χρέους. Ειδικά κάποιες τράπεζες καλοβλέπουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς θα τους ελαφρύνει τους πονοκεφάλους, που προέρχονται από τη ρευστότητά τους. Πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν στη «Σ» ότι μόνο συμπληρωματικά μπορεί να χρησιμοποιείται ο εσωτερικός δανεισμός.
Ούριος άνεμος


Η όρεξη για μια νέα έξοδο στις αγορές έχει ανοίξει για τα καλά. Οι συνθήκες είναι ευνοϊκές και στο Υπουργείο Οικονομικών δεν θέλουν να αφήσουν ανεκμετάλλευτη την προοπτική ακόμη φθηνότερου δανεισμού. Οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων στις δευτερογενείς αγορές είχαν υποχωρήσει σημαντικά τουλάχιστον από τις αρχές της εβδομάδας. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου βρισκόταν κάτω από το 1,4%. Για την ιστορία το επιτόκιο του ρωσικού δανείου είναι στο 2,5% και υπολείπεται άλλο €1,57 δις, το οποίο, με βάση την αναθεωρημένη συμφωνία, θα πρέπει να αποπληρωθεί μέχρι το 2022.
Κυπριακό ενδιαφέρον


Έντονο είναι όμως και το ενδιαφέρον ντόπιων επενδυτών, οι οποίοι όχι απλώς καλοβλέπουν, αλλά αδημονούν για μια έκδοση χρέους στο εσωτερικό. Ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους και τράπεζες. Με την πρώτη ματιά τουλάχιστον οι δύο μεγάλες τράπεζες, Κύπρου και Ελληνική, έχουν και αυξημένη ρευστότητα και κεφάλαια, άρα θα μπορούσαν να είναι ανάμεσα στους δυνητικούς επενδυτές.


Εκ των πραγμάτων, όμως, η Ελληνική Τράπεζα, λόγω της συγκέντρωσης €4,5 δις κρατικών ομολόγων στον ισολογισμό της, δεν φαίνεται να μπορεί να εκτεθεί περισσότερο σε αυτού του είδους το προϊόν. Το αντίπαλον δέος, όμως, η Τράπεζα Κύπρου, θα ήθελε, σύμφωνα με πληροφορίες, να το δει να συμβαίνει, όπως και κάποιες από τις μικρότερες τράπεζες.


Τραπεζικοί κύκλοι επισημαίνουν στη «Σ» το κόστος της αυξημένης ρευστότητας και την αντικειμενική δυσκολία στη διοχέτευσή της σε νέο δανεισμό με τους κανόνες που υπάρχουν. Στην πράξη μια έκδοση χρέους στο εσωτερικό θα αφαιρέσει από τις τράπεζες, που θα μπορούσαν να επενδύσουν, το κόστος της «παρκαρισμένης» ρευστότητας, το οποίο προκύπτει από τα αρνητικά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ταυτόχρονα θα δημιουργούσε και έσοδα σε αυτές τις τράπεζες λόγω του επιτοκίου των κυπριακών ομολόγων, που είναι υψηλό σε σύγκριση με αυτό άλλων χωρών.
«Ο κόφτης»


Προτού κινηθεί οποιαδήποτε τράπεζα προς αυτήν την κατεύθυνση, θα πρέπει να μετρήσει τα βήματά της καθώς τα κρατικά ομόλογα είναι πλέον φορείς ρίσκου. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να επενδύσουν απεριόριστα, καθώς πρέπει να προσμετρήσουν και τη φθορά στα κεφάλαιά τους. Οικονομικοί κύκλοι σημειώνουν στη «Σ» ότι οι τράπεζες έχουν αφενός τον περιορισμό στο εύρος της συμμετοχής τους εξαιτίας του ρίσκου που αναλαμβάνουν και, αφετέρου, την υψηλή τους ρευστότητα, η οποία δεν αποδίδει και κοστίζει ακριβά, να λειτουργεί ως κίνητρο για να προχωρήσουν. Η ανάγνωση των τραπεζικών είναι ότι με μια έκδοση χρέους στο εσωτερικό το κράτος «μειώνει τα επιτόκιά του και το κόστος του, στηρίζει την κερδοφορία του τραπεζικού συστήματος, βοηθά τις τράπεζες να κάνουν πιο τολμηρές κινήσεις, οπότε κερδίζει και η Κυβέρνηση και η οικονομία και η κοινωνία και οι τράπεζες».
Πολλοί οι επίδοξοι μνηστήρες


Πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνουν στη «Σ» την ύπαρξη έντονου ενδιαφέροντος στο εσωτερικό και διευρύνουν τον «κύκλο» των ενδιαφερομένων. «Υπάρχει ενδιαφέρον απ' όλους. Από τις τράπεζες, τα ταμεία προνοίας, τις ασφαλιστικές, θεσμικούς επενδυτές, ακόμη και από ιδιώτες, που έχουν κεφάλαια».


Προσθέτουν την ίδια ώρα ότι έντονο ενδιαφέρον υπάρχει και εκτός Κύπρου και παραθέτουν το παράδειγμα της τελευταίας χρονικά εξόδου της χώρας στις διεθνείς αγορές. Στις 19 Φεβρουαρίου το 15ετές ομόλογο της Δημοκρατίας ύψους €1 δις, με ημερομηνία λήξης την 26η Φεβρουαρίου του 2034, είχε γίνει ανάρπαστο. Σύμφωνα με το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, η ζήτηση όταν είχε κλείσει το βιβλίο προσφορών είχε φτάσει στα €8,1 δις.
Μόνο συμπληρωματικά...


Ο κανόνας δεν σπάει λένε, εμμέσως πλην σαφώς, πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών και αναφέρουν στην «Σ» ότι ο εσωτερικός δανεισμός έρχεται συμπληρωματικά. «Άρα, αν θέλουμε €1 δις, για παράδειγμα, πάντα κατά κανόνα είναι από τις διεθνείς αγορές που θα αντληθεί. Αν έχεις ανάγκες αναχρηματοδότησης, τις συμπληρώνεις και με εσωτερικό δανεισμό, που υπάρχει και έντονο ενδιαφέρον πάντα. Μιλάμε για μικρά ποσά και μόνο συμπληρωματικά».


Οι ίδιες πηγές παραπέμπουν στη διάρθρωση του χρέους και επισημαίνουν την ύπαρξη εσωτερικού δανεισμού και διατυπώνουν τη θέση ότι μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος δεν μπορεί παρά να αποτείνεται κυρίως στις διεθνείς αγορές.
«Spasiba»


Η Κυβέρνηση θέλει να δώσει συνέχεια στις πρόωρες αποπληρωμές δανείων και θέτει στην ακίδα του στοχάστρου της το ρωσικό δάνειο. Προφανώς η δανειακή σύμβαση με τη ρωσική ομοσπονδία δίνει τη δυνατότητα στην Κύπρο να αποπληρώσει πρόωρα το δάνειο κι έτσι ο Χάρης Γεωργιάδης επιβεβαίωνε την περασμένη Πέμπτη ότι, «στο πλαίσιο της διαχείρισης του δημοσίου χρέους εξετάζουμε πράγματι το ενδεχόμενο της πρόωρης αποπληρωμής του συνόλου του ρωσικού δανείου που λήφθηκε το 2012. Είμαστε ευγνώμονες στη Ρωσία, που ανταποκρίθηκε στο αίτημα της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά έκτοτε έχει γίνει σημαντική πρόοδος και θεωρούμε ότι πλέον μπορούμε να βασιστούμε στις δικές μας δυνάμεις».
Το ρωσικό δάνειο


Η ρωσική ομοσπονδία είχε «ρίξει» δάνειο-σωσίβιο €2,5 δις στην Κύπρο στις 23 Δεκεμβρίου του 2011. Η εξόφλησή του θα γινόταν εφάπαξ το 2016.


Τον Μάρτιο του 2013 το Υπουργείο Οικονομικών είχε ζητήσει γραπτώς από τη ρωσική κυβέρνηση τη διαφοροποίηση των όρων της συμφωνίας του δανείου.


Τον Αύγουστο του 2013 η κυβέρνηση της Ρωσίας είχε «ανάψει πράσινο φως» για τη διαφοροποίηση των όρων του δανείου και τους είχε αποστείλει προς έγκριση στη Δούμα.


Οι νέοι όροι είχαν ορίσει την 1η Μαρτίου 2018 ως την ημερομηνία έναρξης της αποπληρωμής του δανείου και την πλήρη αποπληρωμή του σε οκτώ ίσες εξαμηνιαίες δόσεις. Επίσης, το επιτόκιο του δανείου προβλεπόταν να μειωθεί από το 4,5% στο 2,5%.


Η ρωσική Δούμα έδωσε τη συγκατάθεσή της στο τέλος Φεβρουαρίου του 2015 και ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρισκόταν στη Μόσχα για επίσημη επίσκεψη.
Πλήρης επιβεβαίωση της «Σ»


Στις 20 Ιανουαρίου του 2019 η «Σημερινή» είχε αποκαλύψει ότι ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης για το 2019 προβλέπει και δεύτερη κίνηση εντός του 2019 στις διεθνείς αγορές. Επιπλέον έφερνε στο φως τις πρόωρες αποπληρωμές, που έγιναν στην εκπνοή του 2018 και την πρόθεση για συνέχιση αυτής της στρατηγικής.