Τράπεζες

Αντλήθηκε €1,25 δις από τα ομόλογα

Πολλά τα μηνύματα από τη διπλή έκδοση ομολόγων

Με την υψηλή ζήτηση να πιέζει τις αποδόσεις έκλεισε το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης η διπλή έκδοση των ομολόγων, ενός 5ετούς και ενός 30ετούς, το οποίο είναι το πρώτο στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Ειδικότερα, οι προσφορές για το 5ετές ομόλογο ξεπέρασαν τα €4,9 δισεκατομμύρια, ενώ οι προσφορές για το 30ετές υπερέβησαν τα €5,9 δις, με την έκδοση να κλείνει στο €0,5 δις και €0,75 δις αντίστοιχα. Οι αυξημένες προσφορές είχαν ως αποτέλεσμα την πίεση στις αποδόσεις, αφού το επιτόκιο του 5ετούς έκλεισε στο 0,65% (mid swap + 60 μονάδες βάσεις) από την αρχική καθοδήγηση του 0,70%, (mid swap + 65 μονάδες βάσης - bps), ενώ το επιτόκιο του 30ετούς περιορίστηκε στο 2,86% (mid swap + 175 bps) από την αρχική καθοδήγηση του 2,98% (mid swap+185 bps).


Όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, η έκδοση δύο κρατικών ομολόγων, ενός 5ετούς κι ενός 30ετούς, αποφασίστηκε λόγω του πολύ θετικού κλίματος που υπάρχει στο διεθνές προσκήνιο για την κυπριακή οικονομία. «Εξαιρετικά θετικές είναι οι ενδείξεις. Σε αυτό το συμπέρασμα είχαμε καταλήξει από το προηγούμενο διάστημα, ότι δηλαδή έχει σχηματιστεί διεθνώς μια πολύ θετική εικόνα για την οικονομία της χώρας μας. Αυτό αντικατοπτρίζεται από τις αναβαθμίσεις που πετύχαμε το τελευταίο διάστημα και από το εξαιρετικά θετικό αντίκρισμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα», τόνισε.


Όσον αφορά την έκδοση του 30ετούς, η οποία έχει τραβήξει τα βλέμματα και έχει εκκινήσει συζητήσεις, οι περισσότερες με θετικό πρόσημο, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι οι χώρες οι οποίες προχωρούν σε τόσο μακροπρόθεσμο δανεισμό είναι λίγες. Επανέλαβε δε την ευγνωμοσύνη του απέναντι στη ρωσική κυβέρνηση, η οποία παραχώρησε έκτακτο δάνειο το 2011, στηρίζοντας τη χώρα. Ωστόσο, τόνισε ότι πλέον η Κύπρος μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Εξάλλου, στόχος της έκδοσης των ομολόγων ήταν η άντληση 1,2 δις ευρώ, ποσό που θα αξιοποιηθεί για την αποπληρωμή μέρους ή όλου του ρωσικού δανείου, το υπόλοιπο του οποίου ανέρχεται σε 1,57 δις ευρώ.


Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος βγήκε στις αγορές τον Φεβρουάριο φέτος, αντλώντας €1 δις με την έκδοση 15ετούς ομολόγου με επιτόκιο 2,75%. Το ακαθάριστο δημόσιο χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανερχόταν στο τέλος Φεβρουαρίου στα 22,264 εκατομμύρια, ενώ βάσει των σχεδιασμών του ΥΠΟΙΚ αναμένεται να υποχωρήσει στο τέλος του έτους στα €20,7 δις ή 96% του ΑΕΠ.


Το γεγονός ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα η χώρα μας μπήκε στην ομάδα των κρατών, που έχουν και τριακονταετή ομόλογα, θεωρείται πολύ σημαντικό και έκφραση εμπιστοσύνης των αγορών στην οικονομία της χώρας. Την ίδια ώρα, η επιλογή της έκδοσης δύο ομολόγων αποσκοπούσε στη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, η οποία επιτυγχάνεται με έναν συνδυασμό χαμηλού κόστους, που το συναντάμε στο πενταετές ομόλογο και μακράς διάρκειας, που συναντάται στο πρώτο τριακονταετές ομόλογο στην ιστορία της χώρας.