Παιδεία

Επιστροφή περικοπών σε καθηγητές

Απόφαση - σταθμός του δικαστηρίου για 22 καθηγητές του Πανεπιστημίου Κύπρου

Ομόφωνη απόφαση εξέδωσε την περασμένη Τετάρτη η Ολομέλεια του Διοικητικού Δικαστηρίου, σχετικά με την Αίτηση Αναστολής Εκτέλεσης της Ακυρωτικής απόφασης ημερομηνίας 28.12.2018, με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική η πρόνοια του Προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Κύπρου για την περικοπή του ειδικού επιδόματος επί της μισθοδοσίας των καθηγητών του Πανεπιστημίου ως είχαν διά του δικηγόρου τους Ανδρέα Σ. Αγγελίδη διεκδικήσει και επιτύχει.


Το Δικαστήριο απέρριψε την Αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης που υποβλήθηκε από το Πανεπιστήμιο, κρίνοντας ότι δεν συνέτρεχαν εξαιρετικές περιστάσεις που να επέβαλλαν την μη άμεση εφαρμογή της ακυρωτικής απόφασης. Παράλληλα, έκρινε ότι η απόρριψη της αίτησης δεν αποδυναμώνει και ούτε εξανεμίζει τη σημασία της Έφεσης.


Προφανώς η απόφαση αυτή αποτελεί ένα ιδιαίτερης σημασίας προηγούμενο σ’ ό,τι αφορά και τις Εφέσεις της Νομικής Υπηρεσίας για την αντισυνταγματικότητα των Νόμων για την περικοπή μισθού και προσαυξήσεων στη δημόσια υπηρεσία.


Υπενθυμίζεται ότι στις 22/12/2018, 22 πανεπιστημιακοί προσέφυγαν κατά της απόφασης για περικοπές του ειδικού επιδόματος επί της μισθοδοσίας τους.
Το Πανεπιστήμιο άσκησε έφεση και αιτήθηκε αναστολή της απόφασης. Το Διοικητικό Δικαστήριο, ωστόσο, απέρριψε την περασμένη Τετάρτη το εν λόγω αίτημα και, ως εκ τούτου, πρέπει να επιστραφούν οι περικοπές στους 22 ακαδημαϊκούς που προσέφυγαν.