Κυπριακό

Κλείνει το μάτι στις Τριμερείς η Κίνα

Η Κίνα, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, στηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού, καθώς και τη διατήρηση της παρουσίας της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο

Οι τριμερείς συνεργασίες της Κύπρου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στη διόπτρα του Πεκίνου με τον πιο επίσημο τρόπο. Το γεγονός ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της δεύτερης πιο ισχυρής οικονομίας του κόσμου ενδιαφέρεται να μελετήσει αυτά τα ζητήματα είναι από μόνο του πολύ σημαντικό. Άλλωστε, θέση της Λευκωσίας είναι ότι, μέσα από πολυμερείς συνεργασίες και την αναβαθμισμένη συνδεσιμότητα, στα χρόνια της παγκοσμιοποίησης, προκύπτουν πλεονεκτήματα για τη χώρα μας.
Η αναφορά του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ για την Κύπρο που αποτελεί στρατηγικό εταίρο προκαλεί ικανοποίηση στη Λευκωσία, η οποία επιθυμεί εμβάθυνση των διμερών σχέσεων σε διάφορους τομείς. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από τη συνάντηση που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του πήρε τα εξής:
1. Τη διαβεβαίωση ότι η Κίνα, ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, στηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, καθώς και τη διατήρηση της παρουσίας της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.


2. Πρόθεση για συνεργασία σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι τηλεπικοινωνίες και ο πολιτισμός.


3. Σύντομα η Κίνα θα δημιουργήσει Πολιτιστικό Κέντρο στην Κύπρο.


4. Επιθυμία για ενίσχυση των διμερών σχέσεων Κύπρου - Κίνας σε όλους τους τομείς.
Η Λευκωσία αποσκοπεί στην περαιτέρω εμβάθυνση των ήδη πολύ καλών σχέσεων με την Κίνα και στην αναζήτηση τομέων αιχμής, όπου μπορεί να προωθηθεί η διμερής με αμοιβαίο όφελος συνεργασία, όπως η τριτοβάθμια εκπαίδευση και οι πολιτιστικές συναλλαγές, ο τουρισμός, οι επενδύσεις και η συνδεσιμότητα, είτε στη βάση της ισχυρής παρουσίας της Κύπρου στη διεθνή ναυτιλία είτε στις αερομεταφορές, που είναι ένας κρίσιμος τομέας συνδεσιμότητας για τη χώρα μας.
Το ταξίδι του κυβερνητικού επιτελείου στη Κίνα είχε και άλλο σκοπό: Την προβολή της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού, αλλά και την προαγωγή της συνδεσιμότητας με την πολύ μεγάλη κινεζική αγορά, μέσω και της περιφερειακής συνεργασίας με άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Αίγυπτος και το Ισραήλ.
Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος είχε την ευκαιρία και ενημέρωσε τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για τις προσπάθειές του να αξιοποιήσει την ετοιμότητα του Γενικού Γραμματέα των Η.Ε. και να επιτύχει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, και ζήτησε την υποστήριξη του Προέδρου της Κίνας τόσο στην προσπάθεια να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία και να αξιοποιηθεί στη λύση το Συμβούλιο Ασφαλείας, όσο και στη διατήρηση του ρόλου και της αποστολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Ο «Δρόμος του Μεταξιού»
Το δεύτερο φόρουμ υψηλού επιπέδου της Πρωτοβουλίας του «Δρόμου του Μεταξιού» είναι μια πρωτοβουλία της Κίνας, που στόχο έχει την ανάπτυξη της περιφερειακής συνεργασίας και της συνδεσιμότητας σε διηπειρωτική κλίμακα, για την ενίσχυση του εμπορίου, των επενδύσεων και των υποδομών μεταξύ της Κίνας και των υπόλοιπων χωρών που συμμετέχουν σ' αυτήν.
Κύριο αντικείμενο του Φόρουμ οι διεθνείς οικονομικές σχέσεις, οι μεταφορές και η συνδεσιμότητα. Στο Φόρουμ συμμετείχαν ηγέτες 40 κρατών και κυβερνήσεων.
Το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Φόρουμ ήταν ότι η Κύπρος, ως μια χώρα που ανέκαθεν υπήρξε κόμβος εμπορίου και είχε περίοπτη θέση στη διεθνή συνδεσιμότητα, ενώ τώρα πια εντάσσεται και στον διεθνή ενεργειακό χάρτη, έχει και σήμερα ιδιαίτερο ενδιαφέρον να αναπτύξει τη θέση της και να προβάλει πλεονεκτήματα ως κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτήν τη νέα αναβαθμισμένη σχέση Ευρώπης - Ασίας, η οποία καλλιεργείται με αυτήν την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης της Κίνας.
Οι συμφωνίες με την Κίνα
· Υπεγράφη Εκτελεστικό Πρόγραμμα Πολιτιστικής Συνεργασίας για την περίοδο 2019-2022.


· Μνημόνιο για Συνεργασία στο πλαίσιο του Δρόμου του Μεταξιού, Οικονομικής Ζώνης, για το «21st century Maritime Silk Road Initiative».
Με την Κίνα το τελευταίο διάστημα έχουν υπογραφεί Συμφωνία Έκδοσης, Αμοιβαίας Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών Ανώτερης Εκπαίδευσης, Πρωτόκολλο Συνεργασίας για Εξαγωγή Γαλακτοκομικών Προϊόντων της Κύπρου προς την Κίνα και Μνημόνιο ανάμεσα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας.
Κυπριακό και ΟΥΝΦΙΚΥΠ με τον Πούτιν
Με την ευκαιρία της συμμετοχής στο Φόρουμ Κορυφής και την παρουσία πολλών ηγετών κρατών και κυβερνήσεων, διευθετήθηκε και συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο κ. Αναστασιάδης επιδίωξε να πάρει μια «θετική ματιά» από τον Ρώσο Πρόεδρο με φόντο τις προσπάθειες που καταβάλλει για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που είχαν μείνει στο Κραν Μοντανά και για την ετοιμότητα του ιδίου και της πλευράς μας να αξιοποιηθούν οι έξι παράμετροι που προτείνει ο Γενικός Γραμματέας Α. Γκουτέρες, προκειμένου η Κύπρος να καταστεί πραγματικά ανεξάρτητη, χωρίς εγγυήσεις και εξαρτήσεις, μια λειτουργική ευρωπαϊκή πολιτεία.
Άλλωστε, η Ρωσία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για τη λύση του Κυπριακού στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Η.Ε., όπως και στο κρίσιμο θέμα της διατήρησης της αποστολής και του ρόλου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.