Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Όταν ο «Ορέστης» μιλούσε για τις αρχές και την αξιοπρέπειά του

«Παραμένω φίλος με όλους όσους γνώρισα στον όμιλο και θα συνεχίσω την επαφή μου, τις εκδρομές, τις διαλέξεις και θα είναι μεγάλη τιμή μου να βοηθώ στη φωτογραφία όσους μέχρι τώρα ζήτησαν και έλαβαν τη βοήθειά μου και όσους τη ζητήσουν στο μέλλον»

Επιστολή, την οποία είχε αποστείλει ο 35χρονος δράστης των στυγερών εγκλημάτων στο παρελθόν, σε συγκεκριμένο όμιλο φωτογραφίας, από τον οποίο εν τέλει αποχώρησε, λόγω διαφωνιών, φέρνει στο φως σημαντικά στοιχεία όσον αφορά τον τρόπο που προσδιόριζε την ηθική του στάση και το σύστημα των αξιών του.


Ως γνωστόν, ο 35χρονος ήταν λάτρης της φωτογραφίας και είχε ιδιαίτερες γνώσεις επί τέτοιων θεμάτων. Μάλιστα, συμμετείχε πολύ ενεργά σε ομίλους ανά το παγκύπριο που ασχολούνταν με τη λήψη φωτογραφίας.


Η «Σ» παραθέτει πιο κάτω αποσπάσματα της επιστολής (δημοσιεύθηκε στο Sigmalive), στην οποία εμφανίζεται, μεταξύ άλλων, ως «κήρυκας αγάπης» μεταξύ συναδέλφων (εννοώντας άτομα που ασχολούνται με τη λήψη φωτογραφίας) και θέτει έντονες διαφωνίες για χειρισμούς του εν λόγω ομίλου.


«Νιώθω την ανάγκη να εξηγήσω τους λόγους αποχώρησής μου από τον... για να προλάβω ή να ξεκαθαρίσω διάφορα ψεύδη που τυχόν ακουστούν ή έχουν ήδη ακουστεί», αναφέρει αρχικά στην επιστολή του και συμπληρώνει:


«Δυστυχώς, όμως, όσο προχωρούσα πιο βαθιά στον κόσμο των φωτογραφικών ομίλων έβρισκα καταστάσεις που ήταν τελείως αντίθετες με ό,τι θεωρούσα πως θα έπρεπε να είναι για εμένα η φωτογραφία. Δεν μπορούσα να βρω καμία λογική στον ανταγωνισμό μεταξύ ομίλων, σε φράσεις και αντιλήψεις του τύπου "Δεν γίνεται να είσαι σε πάνω από έναν όμιλο", "ο τάδε πήρε δικούς μας μαθητές" ή "ο τάδε μάς εγκατέλειψε και πήγε στον άλλο" ή "ο τάδε ό,τι είναι το οφείλει σε εμάς". Και ουδέποτε τις συμμερίστηκα. Νοοτροπίες τέτοιες τις θεωρώ κινούμενες πάντα από προσωπικό κίνητρο ορισμένων ή υπερβολικό "εγώ" άλλων και πάντοτε επιζήμιες για τη φωτογραφική τέχνη. Πάντοτε ο προσωπικός στόχος για εμένα ήταν να περνώ ευχάριστα με ανθρώπους που έχουν κοινή αγάπη για τη φωτογραφία και να βοηθώ όσο μπορώ, ανεξαρτήτως τού σε ποιο όμιλο ανήκαν, ή αν ανήκαν καν σε κάποιο όμιλο και κράτησα απόσταση από όποιες ίντριγκες ή πολιτικές του πιο πάνω είδους».


«Αυτές οι νοοτροπίες, όμως, μου έγιναν οδυνηρά φανερές όταν σε προγραμματισμένη διάλεξή μου, την οποία με πολύ κόπο και πολλά τηλεφωνήματα, επαφές και διαπραγματεύσεις οργάνωσα, δέχθηκα εντολή πως πρέπει να ακυρώσω το γεγονός, επειδή προσκάλεσα προσωπικούς μου φίλους οι οποίοι ήταν μέλη άλλου ομίλου ή εναλλακτικά να τους πω να μην έρθουν. Για τον μόνο λόγο ότι "ανήκουν αλλού και δεν έχουν δουλειά σε δίκη μας εκδήλωση". Σε εκείνη την περίπτωση κακώς και λάθος μου μεγάλο, υπέκυψα στην πίεση του συντονιστή του ομίλου και είπα σε φίλους φωτογράφους να μην παραστούν σε γεγονός για το οποίο τους είχα καλέσει προσωπικά. Και είναι μια απόφαση για την οποία ντρέπομαι και θα συνεχίσω να ντρέπομαι. Εκείνα τα περιστατικά μού προκάλεσαν κούραση και έκαναν τη φωτογραφία να είναι, δυστυχώς, και πηγή στεναχώριας. Κάτι που δεν επιθυμούσα και δεν επιθυμώ για κανένα λόγο. Ταυτόχρονα, όμως, ήταν η αφορμή για να λάβω μιαν απόφαση. Να εμπλακώ στη λήψη αποφάσεων του ομίλου ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου ως έφορος δραστηριοτήτων».


«Το να διδάξω φωτογραφία σε μία ολοκληρωμένη σειρά μαθημάτων ήταν ένας στόχος που έχω θέσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Μου προτάθηκε να αναλάβω τα μαθήματα του ομίλου. Αρνήθηκα επειδή θέλω, αν και εφόσον διδάξω κάτι, να το κάνω με τον τρόπο και τη μέθοδο που θεωρώ ορθά, χωρίς παρεμβάσεις. Γι' αυτόν τον λόγο, επεδίωξα να διδάξω φωτογραφία στην... όπου δεν θα υπήρχαν τέτοιου είδους παρεμβάσεις».
Σοκαριστικά είναι και τα λόγια με τα οποία ο 35χρονος καταλήγει στην επιστολή του:


«Παραμένω φίλος με όλους όσους γνώρισα στον όμιλο και θα συνεχίσω την επαφή μου, τις εκδρομές, τις διαλέξεις και θα είναι μεγάλη τιμή μου να βοηθώ στη φωτογραφία όσους μέχρι τώρα ζήτησαν και έλαβαν τη βοήθειά μου και όσους τη ζητήσουν στο μέλλον. Δεν αλλάζει η αγάπη μου για τη φωτογραφία, η επιθυμία μου να την ασκώ στην παρέα ανθρώπων με παρόμοια αγάπη και η επιθυμία μου να βοηθώ άλλους στη φωτογραφία. Όλα αυτά θα γίνονται σε χώρο αμοιβαίας συναίνεσης και όχι κάπου που να χρειάζεται να αντιμετωπίσω τον οποιοδήποτε υπόγειο και πισώπλατο πόλεμο.


»Θέλω να γίνει ξεκάθαρο πως αυτό είναι καθαρά θέμα δικής μου αξιοπρέπειας και δεν συνεπάγεται οποιαδήποτε προσωπική αντιπαλότητα με κανέναν. Αυτό σας το αποστέλλω επειδή έχω την ανάγκη να είμαι ξεκάθαρος και ειλικρινής και να μην υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με το γιατί δεν είμαι μέλος του ομίλου από το 2017. Στο παρελθόν, για μέλη που αποχώρησαν από τον όμιλο για παρόμοιους λόγους, παρουσιάστηκαν γεγονότα σχετικά με την αποχώρησή τους, τα οποία δεν ήταν αληθή και παρουσίαζαν ως εγωιστικά σκεπτόμενους που εγκατέλειψαν τον όμιλο, ο οποίος τους ανέδειξε για προσωπικές φιλοδοξίες. Θέλω να αποφύγω οποιεσδήποτε φήμες σχετικά με το πρόσωπό μου και γι' αυτόν τον λόγο παραθέτω γεγονότα και ξεκαθαρίζω από τώρα τους λόγους και τον τρόπο σκέψης μου.


Υ.Γ. Όποιος δεν επιθυμεί επικοινωνία μαζί μου, μπορεί απλά να μου το ζητήσει».


Υποστηρίξτε τη