Υγεία

Άρχισαν οι εγγραφές στο ΓεΣΥ

Οι Κύπριοι έσπευσαν να επιλέξουν τον προσωπικό τους ιατρό

Την πρώτη κιόλας ημέρα ενεγράφησαν στο ΓεΣΥ περισσότεροι από 30 χιλιάδες δικαιούχοι.
Ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίησή του έφτασε το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ), με την έναρξη των εγγραφών των δικαιούχων στο σύστημα. Η ανταπόκριση του κόσμου από την πρώτη κιόλας ημέρα ήταν τόσο μεγάλη, που είχε ως αποτέλεσμα να «πέσει» η ιστοσελίδα του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), δημιουργώντας προβλήματα. Όμως το πρόβλημα έχει πλέον λυθεί και οι εγγραφές συνεχίζονται κανονικά. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι όλοι όσοι καταβάλλουν εισφορές στο ΓεΣΥ, για να θεωρούνται δικαιούχοι και να λαμβάνουν υπηρεσίες υγείας με το νέο σύστημα από την 1η Ιουνίου 2019, πρέπει να προχωρήσουν με την εγγραφή τους στο Μητρώο Δικαιούχων και σε κατάλογο προσωπικού ιατρού.
Η διαδικασία


Για να μπορέσετε να εγγραφείτε στο Μητρώο Δικαιούχων του ΓεΣΥ, είναι απαραίτητο να είστε καταχωρημένοι είτε στο Αρχείο του Τμήματος Πληθυσμού είτε στο Αρχείο του Τμήματος Μετανάστευσης ή / και στο Αρχείο των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων και να υποβάλετε ηλεκτρονικό αίτημα εγγραφής, με έναν από τους πιο κάτω τρόπους:


Αυτοπροσώπως: Μπορείτε να εγγραφείτε δημιουργώντας τον δικό σας λογαριασμό χρήστη στην Πύλη Δικαιούχων, ακολουθώντας τη διαδικτυακή διαδικασία.


Μέσω τρίτων προσώπων: Αν δεν έχετε πρόσβαση στο διαδίκτυο, μπορείτε να εγγραφείτε μέσω τρίτων προσώπων, τα οποία διαθέτουν ήδη ενεργοποιημένο λογαριασμό χρήστη στην Πύλη Δικαιούχων, δεδομένου ότι η εν λόγω διαδικασία γίνεται με τη συγκατάθεσή σας.


Μέσω του προσωπικού σας ιατρού: Μπορείτε να εγγραφείτε μέσω επίσκεψης σε προσωπικό ιατρό της επιλογής σας που συμμετέχει στο ΓεΣΥ. Μπορείτε να ενημερώνεστε για το ποιοι προσωπικοί ιατροί συμμετέχουν στο ΓεΣΥ μέσω της ιστοσελίδας του ΓεΣΥ (www.gesy.org.cy ) ή καλώντας το Κέντρο Εξυπηρέτησης του ΓεΣΥ στον αριθμό 17000. Κατά την επίσκεψη, ο προσωπικός ιατρός θα συμπληρώσει το ηλεκτρονικό αίτημα εγγραφής στο Μητρώο Δικαιούχων εκ μέρους σας.
Εγγραφή με τέσσερα βήματα
Τονίζεται ότι για κάθε άτομο -μέλος της οικογένειας- πρέπει να υποβληθεί ξεχωριστό αίτημα εγγραφής στο Μητρώο. Το αίτημα για εγγραφή στο Μητρώο Δικαιούχων του ΓεΣΥ και σε κατάλογο προσωπικού ιατρού γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω της Διαδικτυακής Πύλης Δικαιούχων, με τέσσερα πολύ απλά βήματα.
Βήμα 1ο: Δημιουργία λογαριασμού χρήστη: Μέσω της ιστοσελίδας του ΓεΣΥ (www.gesy.org.cy ), δημιουργείτε ηλεκτρονικό λογαριασμό και στη συνέχεια τον ενεργοποιείτε μέσω e-mail, που θα σας αποσταλεί στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο που θα δηλώσετε.
Βήμα 2ο: Σύνδεση στην Πύλη Δικαιούχων & Εγγραφή στο Μητρώο Δικαιούχων του ΓεΣΥ: Αφού συνδεθείτε μέσω του λογαριασμού χρήστη που δημιουργήσατε, ακολουθώντας τις οδηγίες στην οθόνη προχωρήστε στην εγγραφή σας στο Μητρώο Δικαιούχων του ΓεΣΥ, συμπληρώνοντας τα δημογραφικά σας στοιχεία (π.χ. διεύθυνση, τηλέφωνο επικοινωνίας, κ.λπ). Θα ειδοποιηθείτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή/και της Πύλης Δικαιούχων ότι η διαδικασία εγγραφής σας στο Μητρώο Δικαιούχων του ΓεΣΥ έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς.
Βήμα 3ο: Αναζήτηση και επιλογή προσωπικού ιατρού: Αφού εγγραφείτε στο Μητρώο Δικαιούχων και έχετε πρόσβαση στην Πύλη Δικαιούχων μπορείτε να αποστείλετε ηλεκτρονικό αίτημα εγγραφής σε κατάλογο προσωπικού ιατρού της επιλογής σας, τον οποίο θα εντοπίσετε μέσω ηλεκτρονικής αναζήτησης στο σύστημα. Εφόσον ο προσωπικός ιατρός αποδεχθεί το αίτημα ηλεκτρονικά, θα ειδοποιηθείτε σχετικά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή/και της Πύλης Δικαιούχων. Εναλλακτικά η αίτηση για εγγραφή σε κατάλογο προσωπικού ιατρού μπορεί να γίνει μέσω επίσκεψής σας σε προσωπικό ιατρό που συμμετέχει στο ΓεΣΥ, στον κατάλογο του οποίου επιθυμείτε να εγγραφείτε. Κατά την επίσκεψη, ο προσωπικός ιατρός θα σας αναζητήσει ηλεκτρονικά στο Μητρώο Δικαιούχων και, αφού σας εντοπίσει, θα σας εγγράψει στον κατάλογό του.
Βήμα 4ο: Ολοκλήρωση διαδικασίας και επίσκεψη σε προσωπικό ιατρό: Η διαδικασία εγγραφής σας στο ΓεΣΥ και σε κατάλογο προσωπικού ιατρού ολοκληρώνεται αφού εγγραφείτε στο Μητρώο Δικαιούχων του ΓεΣΥ (Βήμα 2ο), και ακολούθως σε κατάλογο προσωπικού ιατρού (Βήμα 3ο). Στη συνέχεια και κατά την πρώτη επίσκεψη στον προσωπικό σας ιατρό, θα σας ζητηθεί να επιδείξετε κάποιο έντυπο ταυτοποίησης (π.χ. ταυτότητα), κάτι που είναι απαραίτητο σε κάθε επίσκεψή σας σε συμβεβλημένο με το ΓεΣΥ παροχέα υπηρεσιών φροντίδας υγείας και θα σας ζητηθεί επίσης να υπογράψετε από κοινού με τον προσωπικό σας ιατρό το «Έντυπο αμοιβαίας αποδοχής».
30 χιλιάδες σε μία ημέρα
Αξίζει να σημειωθεί ότι την πρώτη κιόλας ημέρα ενεγράφησαν στο ΓεΣΥ περισσότεροι από 30 χιλιάδες ενήλικοι. Η τόσο μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα του ΟΑΥ για εγγραφή στο σύστημα έφερε προβλήματα, αφού η διαδικτυακή πύλη, που ετοιμάστηκε γι’ αυτόν τον σκοπό, δεν άντεξε. Την επόμενη ημέρα, ο Οργανισμός ανακοίνωσε πως τα όποια τεχνικά προβλήματα παρουσιάστηκαν λόγω της ταυτόχρονης μαζικής επισκεψιμότητας στην ιστοσελίδα του ΓεΣΥ αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως και αποτελεσματικά και οι εγγραφές των δικαιούχων συνεχίζονται κανονικά, μέσω της ιστοσελίδας www.gesy.org.cy .
Συνεχίζονται οι εγγραφές προσωπικών ιατρών
Διευκρινίζεται ότι η εγγραφή των δικαιούχων είναι μια συνεχής διαδικασία, χωρίς ημερομηνία λήξης. Ανά πάσα στιγμή, δηλαδή, κάθε πολίτης θα μπορεί να μπει στο σύστημα και να εγγραφεί σε καταλόγους προσωπικών ιατρών. Το ίδιο ισχύει και για τους προσωπικούς ιατρούς, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δημοσιεύθηκε ο κατάλογος στον οποίο μπορούν οι δικαιούχοι να επιλέγουν τον γιατρό τους. Οι εγγραφές τους συνεχίζονται και ο εν λόγω κατάλογος θα ανανεώνεται συνεχώς.
Στο μεταξύ, από την πρώτη ημέρα έναρξης των εγγραφών δεν έλειψαν ούτε οι αντιδράσεις. Συγκεκριμένα, την αντίδραση της Παιδιατρικής Εταιρείας και του ΠΙΣ προκάλεσε το δικαίωμα εγγραφής δικαιούχων από 15-18 χρονών σε γιατρό ενηλίκων, αφού δεν αναρτήθηκε ακόμη ο κατάλογος με τους προσωπικούς ιατρούς για ανήλικους. Σύμφωνα με τον ΟΑΥ, οι εγγραφές στον κατάλογο των παιδιάτρων θ’ αρχίσουν στις 6 Μαΐου 2019. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι εγγραφές και των υπολοίπων παροχέων, όπως των φαρμακοποιών, των εργαστηρίων και των κλινικών.
Υπενθυμίζεται πως η πρώτη φάση υλοποίησης του ΓεΣΥ θα εφαρμοστεί την 1η Ιουνίου 2019 με την πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η δεύτερη την 1η Ιουνίου 2020 με την δευτεροβάθμια, όπου θα παρέχονται ενδονοσοκομειακές καλύψεις.