Αναλύσεις

Ετοιμάζονται για λίφτινγκ

Σωρεία αλλαγών στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας - Σε δημόσια διαβούλευση για αναδιάρθρωση καλεί το Υπουργείο Εργασίας όλους τους αρμόδιους φορείς αλλά και τους πολίτες

Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί της Γειτονιάς θα περιοδεύουν σε συγκεκριμένες περιοχές, θα αποκτήσουν σχέσεις με τους κατοίκους, θα είναι το πρώτο σημείο επαφής για όσους έχουν ανάγκη ψυχοκοινωνικής στήριξης, θα συνεργάζονται με σχολεία και θα λειτουργούν ως σύνδεσμος ανάμεσα στους πολίτες και τις αρμόδιες υπηρεσίες
Ο εκσυγχρονισμός των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ) παραμένει εδώ και πολύ καιρό ένας άσβηστος πόθος για όλη την κοινωνία. Η πλήρης αναδιάρθρωσή τους επιβάλλεται να δρομολογηθεί άμεσα, ώστε οι προσβάσιμες, προσιτές, φιλικές και εξατομικευμένες ΥΚΕ να γίνουν πραγματικότητα. Ήρθε λοιπόν η ώρα για σημαντικές αποφάσεις αλλά και έργα, το αποτέλεσμα των οποίων θα προσφέρει την ολιστική στήριξη του ατόμου και της οικογένειας με ανθρωποκεντρικό, πολυθεματικό κι αποτελεσματικό τρόπο, πρωτίστως για τη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων των ευάλωτων ομάδων και όχι μόνο. Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων καλεί όλους, εμπλεκομένους και μη, να δώσουν τις δικές τους εισηγήσεις, ώστε οι αλλαγές να προσφέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Στόχος η στήριξη του πολίτη


Η καλύτερη και αποτελεσματικότερη προσφορά υπηρεσιών προς τον πολίτη αποτελεί πλέον ένα στοίχημα, που πρέπει να κερδηθεί. Ο συνεργάτης της αρμόδιας Υπουργού, Ζέτας Αιμιλιανίδου, κ. Φάνος Κουρουφέξης, ο οποίος συμμετείχε στη δημιουργία του προσχεδίου που δημοσιεύτηκε, αποκάλυψε στη «Σ» ότι οι αλλαγές θα γίνουν και σίγουρα θα είναι προς όφελος των πολιτών. Η επικαιροποίηση των προγραμμάτων και η σύσταση θεματικών ομάδων με εξειδικευμένα και συγκεκριμένα καθήκοντα και ευθύνες, θα δώσουν τη λύση στη χρονοβόρα ανταπόκριση που παρατηρείται σε ορισμένες περιπτώσεις. Οι ομάδες που θα συσταθούν θα συνεργάζονται τόσο μεταξύ τους όσο και με άλλους φορείς και υπηρεσίες, ώστε η κάθε περίπτωση ξεχωριστά να λαμβάνει την όποια στήριξη χρειάζεται.
Έρχονται οι Κοινωνικοί Λειτουργοί της Γειτονιάς


Μια ομάδα που προτείνεται είναι αυτή των Κοινωνικών Λειτουργών της Γειτονιάς. Αυτή θα ενδυναμώσει την πρόσβαση του πολίτη στις ΥΚΕ αλλά και τη συνεργασία με τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης για έγκαιρο και άμεσο εντοπισμό και αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες. Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί της Γειτονιάς θα δρουν και ως Κοινωνικοί Παρατηρητές της Γειτονιάς, οι οποίοι θα περιοδεύουν σε συγκεκριμένες περιοχές, θα αποκτήσουν σχέσεις με τους κατοίκους, θα είναι το πρώτο σημείο επαφής για όσους έχουν ανάγκη ψυχοκοινωνικής στήριξης και θα λειτουργούν ως σύνδεσμος ανάμεσα στα άτομα και τις ΥΚΕ, τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα συνεργάζονται με σχολεία, Αστυνομία αλλά και άλλες υπηρεσίες, οργανώσεις και φορείς. Η δημιουργία της Ομάδας χειρισμού επειγόντων περιστατικών μπορεί επίσης να δώσει τη λύση στα έκτακτα περιστατικά.


Η Ομάδα Οικογένειας και Παιδιού στοχεύει στην εξειδικευμένη και ολιστική στήριξη της οικογένειας και του παιδιού. Η σύσταση της ομάδας θα επιφέρει τη δημιουργία μικρότερων υποομάδων ανάλογα με την περίπτωση, όπως η οικογενειακή παρέμβαση, η υιοθεσία, η γονική μέριμνα, ο θεσμός ανάδοχης οικογένειας, η ομάδα για τη βία στην οικογένεια και ενάντια σε παιδιά, η ομάδα στήριξης οικογενειών ανηλίκων και ενηλίκων ατόμων με αναπηρία που βρίσκονται σε κρατικά ιδρύματα και η ομάδα στήριξης παιδιών που βρίσκονται σε σύγκρουση με τον Νόμο. Τέλος, η Ομάδα Κοινωνικής Παρέμβασης σε Ενήλικες θα λάβει τη μορφή της διάγνωσης της κατάστασης και των αναγκών του ατόμου καθώς και την παροχή της απαραίτητης στήριξης από ειδικούς.
Εξωτερικοί συνεργάτες θα ενισχύσουν το έργο


Η συνεργασία με επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων επέρχεται στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των υπηρεσιών που απαιτούνται να είναι διαθέσιμες προς την ολιστική στήριξη των ατόμων. Μέσα από τη συνεργασία των Λειτουργών των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας με τους αρμόδιους επαγγελματίες, αναμένεται η αναβάθμιση των γνώσεων και των ικανοτήτων των λειτουργών ως προς τον τρόπο χειρισμού των διαφόρων περιπτώσεων που θα αφορούν στις αρμοδιότητες της Ομάδας τους.


Επαγγελματίες από τον κλάδο της ψυχολογίας, παιδοψυχιατρικής, εργοθεραπείας, νοσηλευτικής, κ.ά. θα ενισχύσουν την προσπάθεια αυτή. Οι συνεργασίες δεν μένουν εκεί. Στα σχέδια του Υπουργείου προνοείται η ανάπτυξη μιας υγιούς σχέσης με την κοινωνία των πολιτών και με άλλες κρατικές ή μη υπηρεσίες. Το Υπουργείο συμφωνεί ότι για την επίτευξη της αναδιάρθρωσης των ΥΚΕ επιβάλλεται ο εκσυγχρονισμός των σχετικών νομοθεσιών, ώστε να καλυφθούν όποια κενά και αδυναμίες υφιστάμενων, έτσι ώστε να ικανοποιούνται οι σύγχρονες ανάγκες και να λαμβάνονται υπόψη τυχόν Συμβάσεις που έχουν επικυρωθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και άλλα νέα διεθνή κείμενα.


Σύμφωνα με τον κ. Κουρουφέξη, θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα ώστε να επανακαθοριστούν και να καταγραφούν οι διαδικασίες που θ’ ακολουθούνται. Ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας των υπηρεσιών που θα προσφέρονται, καθώς και η ανάπτυξη και εφαρμογή συστήματος παρακολούθησης και αξιολόγησης των δράσεων και των προγραμμάτων των ΥΚΕ, τίθενται ως προτεραιότητες για την επιτυχία των αλλαγών.
Να αλλάξει η εικόνα του πολίτη για τα ΥΚΕ


Είναι γεγονός πως η εικόνα των ΥΚΕ δεν είναι η καλύτερη. Σωρεία παραπόνων από τους πολίτες που αφορούν κακή εξυπηρέτηση, χρονοκαθυστερήσεις, απουσία ανταπόκρισης, έλλειψη ενδιαφέροντος, αίσθημα αδιαφορίας είναι καθημερινό φαινόμενο. Ωστόσο, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης στοχοθετείται η δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες και την κοινωνία. Η πληροφόρηση των πολιτών για τις υπηρεσίες που παρέχονται και το έργο που υλοποιείται θα είναι δεδομένη. Απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι η διαφάνεια εντός και εκτός ΥΚΕ.


Η αλλαγή σε διαδικασίες, η επικαιροποίηση ιστοσελίδων, η στρατηγική συστηματικής ενημέρωσης του κοινού, η δομημένη διαδικασία υποβολής και εξέτασης παραπόνων από πολίτες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υλοποίησης. Και δεν μένουν μόνο σε αυτά. Για τη διασφάλιση της επάρκειας του προσωπικού των ΥΚΕ, θα προωθηθεί η επιβαλλόμενη εκπαίδευση και επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού που πλαισιώνει τις ΥΚΕ. Μάλιστα, όπως τονίζεται, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση δεξιοτήτων επικοινωνίας και επίλυσης συγκρούσεων για τους Κοινωνικούς Λειτουργούς της Γειτονιάς και τους Λειτουργούς Πρώτης Γραμμής.
Πότε όλα αυτά;


Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το «Σχέδιο Αναδιοργάνωσης των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας» για χρονικό διάστημα δεκαπέντε ημερών (από τις 15/4 μέχρι και τις 30/4), ώστε κοινωνικοί εταίροι, αρμόδιοι φορείς και πολίτες να συμμετάσχουν καταθέτοντας ουσιαστικές απόψεις και προτάσεις, ώστε να συνεισφέρουν στη βελτίωση των προτεινόμενων αλλαγών. Μάλιστα στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί δημόσιος διάλογος σε ημερομηνία και χώρο που θα ανακοινωθεί αργότερα. Ως εκ τούτου, για την υλοποίηση της εν λόγω αναδιάρθρωσης θα καταρτιστεί αναλυτικό Σχέδιο Δράσης αλλά και χρονοδιάγραμμα, ώστε η πορεία υλοποίησης του έργου να αξιολογείται τακτικά. Το έργο αυτό θα προωθηθεί για συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο κατά 85%.