Πολιτισμός

ΑΡΤ ΑΕΡΙ: Λυσίμαχος

Ο Λυσίμαχος ήταν ένας από τους σωματοφύλακες του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ακολούθως ένας από τους διαδόχους του, ο οποίος έγινε βασιλιάς της Θράκης, της Μακεδονίας και μέρους της Μικράς Ασίας.


Γεννήθηκε γύρω στο 360 π.Χ.. Ο πατέρας του ήταν ο Αγαθοκλής, Θεσσαλός που είχε μεταναστεύσει στη Μακεδονία. Υπηρέτησε στον στρατό του Φιλίππου Β'. Χάρη στη σωματική του δύναμη έγινε σωματοφύλακας του Αλεξάνδρου. Μετά τον θάνατό του, του δόθηκε σατραπεία που περιελάμβανε τη Θράκη και τη βορειοδυτική Μικρά Ασία. O Αντίγονος Α ́ Μονόφθαλμος υποκίνησε σε πόλεμο διάφορες πόλεις της Θράκης αλλά και Σκύθες νομάδες το 311 π.Χ. αλλά ο Λυσίμαχος τούς νίκησε όπως και στρατό που έστειλε ο Αντίγονος υπό τον Παυσανία. Το 309 π.Χ. ίδρυσε την πρωτεύουσα του κράτους του, τη Λυσιμαχεία. Για να αποκτήσει πληθυσμό η νέα πόλη, κατέστρεψε την κοντινή πόλη Καρδία και μετοίκησε τους κατοίκους της.


Πήρε μέρος στις συμμαχίες ενάντια στον Αντίγονο μαζί με το Σέλευκο Α ́, τον Κάσσανδρο και τον Πτολεμαίο Α ́. Το 306 π.Χ. αυτοανακηρύχτηκε βασιλιάς, όπως και οι άλλοι στρατηγοί. Ο Λυσίμαχος έπαιξε μεγάλο ρόλο στην τελική νίκη εναντίον του Αντίγονου κατά τη μάχη της Ιψού. Μετά την καταστροφή και τον θάνατο του Αντιγόνου, ο Λυσίμαχος κατέλαβε το μεγαλύτερο μέρος από την επικράτειά του. Ανησυχώντας για τη δύναμη του Σέλευκου, ο Λυσίμαχος συμμάχησε με τον Πτολεμαίο και παντρεύτηκε την κόρη του Αρσινόη Β ́.


Ο Λυσίμαχος είχε καλές σχέσεις με τη Μακεδονία. Όταν όμως κατέλαβε την εξουσία εκεί ο Δημήτριος Α ́ Πολιορκητής, επιτέθηκε εναντίον του αλλά ηττήθηκε έως ότου ο Πύρρος επιτέθηκε και αυτός στον Δημήτριο και κατάφεραν να τον νικήσουν. Η συμμαχία τους όμως δεν κράτησε πολύ.


O Λυσίμαχος ήταν σκληρός απέναντι στους υπηκόους του. Κατέστρεψε τις πόλεις Λέβεδο και Κολοφώνα για να μεταφέρει τους κατοίκους στην Έφεσο. Κατέστρεψε και την πόλη Αστακό. Ο γιος του όμως και διάδοχος, ο Αγαθοκλής, ήταν πολύ αγαπητός στον λαό και στον στρατό. Δυστυχώς, η γυναίκα του Λυσίμαχου, η Αρσινόη, τον έπεισε να σκοτώσει τον Αγαθοκλή γιατί τον ζήλευε. Ο Λυσίμαχος πείστηκε ότι ο Αγαθοκλής συνωμοτούσε εναντίον και το 283 π.Χ. εκτέλεσε τον γιο του. Αυτό προκάλεσε εξεγέρσεις σε πολλές πόλεις και σύντροφοι του Λυσίμαχου τον παράτησαν.


Ο Σέλευκος και ο Λυσίμαχος ήταν οι τελευταίοι εν ζωή από τους συντρόφους του Αλέξανδρου. Παρά τη μεγάλη ηλικία του, ο Σέλευκος δέχτηκε τη σύζυγο του Αγαθοκλή Λυσάνδρα και κήρυξε πόλεμο εναντίον του Λυσίμαχου. Στη μάχη του Κουροπεδίου το 281 π.Χ. ο Λυσίμαχος νικήθηκε από τον Σέλευκο και ο ίδιος σκοτώθηκε.


Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στο www.artaeri.com .
Μακαρίου 71, Λ/σία