Αναλύσεις

Όλοι στην ευαισθητοποίηση

Η εκστρατεία "ΕΕ - Προστατεύουμε μαζί" στοχεύει στη χρήση ανθρώπινων ιστοριώνη για να αναδείξει πως η ΕΕ συμμετέχει και αποτελεί έναν καθοριστικό παράγοντα στην καθημερινή ζωή των πολιτών της

Κεντρικό σημείο της εκστρατείας είναι οι αλυσίδες των καθημερινών ηρώων, οι οποίοι συνεργάζονται πέρα από τα εθνικά συμφέροντα, όταν αντιμετωπίζουν προκλήσεις που αφορούν την υγεία, το περιβάλλον, το έγκλημα, την τρομοκρατία, τη μετανάστευση και την οικονομία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτήν την περίοδο διεξάγει μια νέα επικοινωνιακή εκστρατεία, με τίτλο «ΕΕ-Προστατεύουμε Μαζί» (europa.eu/euprotects/cyprus_el), για να εντείνει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους η ΕΕ προστατεύει τους πολίτες της από παγκόσμιες απειλές ή άλλους κινδύνους.


Κεντρικό σημείο αυτής της εκστρατείας είναι οι αλυσίδες των καθημερινών ηρώων που εργάζονται ή στηρίζονται από την ΕΕ σε όλες τις χώρες της, ήρωες οι οποίοι ενώνονται και συνεργάζονται πέρα από τα εθνικά συμφέροντα, όταν αντιμετωπίζουν προκλήσεις που αφορούν την υγεία, το περιβάλλον, το έγκλημα, την τρομοκρατία, τη μετανάστευση και την οικονομία.


Αυτή η εκστρατεία στοχεύει στη χρήση ανθρώπινων ιστοριών για να αναδείξει πώς η ΕΕ συμμετέχει και αποτελεί έναν καθοριστικό παράγοντα στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Η Ευρώπη δεν είναι απλώς ένας διοικητικός και νομικός φορέας που αποφασίζει κανονισμούς. Είναι ένα ενεργό μέρος του δικτύου ασφαλείας, στο οποίο οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να βασίζονται για να ζουν με ασφάλεια.
Επιλέγηκαν οι ήρωες


Ένα σύνολο από καθημερινούς ήρωες, όπως ονομάστηκαν, από κάθε κράτος μέλος, παρουσιάζεται στον ιστότοπο της εκστρατείας. Τρεις συμμετέχουν από την Κύπρο. Ορισμένες ιστορίες θα προβάλλονται ως μέρος ενός βίντεο ή μιας παρουσίασης (ατομικά πορτρέτα σε ψηφιακή μορφή), τα οποία με τη σειρά τους θα δημοσιευθούν στο διαδίκτυο και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο πλαίσιο της εκστρατείας.
Θέματα-Προκλήσεις


Δεκαεννέα θέματα -σχετικά με τις παρούσες προκλήσεις της ΕΕ- έχουν επιλεγεί για τη δημιουργία των αλυσίδων με τους καθημερινούς μας ήρωες στο πλαίσιο της εκστρατείας:


1. Διατήρηση της ασφάλειας των συνόρων μας


2. Αντιμετώπιση της μετανάστευσης


3. Αντιμετώπιση της αστάθειας και βοήθεια προς ανθρώπους σε περιοχές όπου υπάρχει κρίση, σε ολόκληρο τον κόσμο


4. Καταπολέμηση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος


5. Καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο και των παράνομων διαδικτυακών δραστηριοτήτων


6. Καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης


7. Προστασία των προσωπικών μας δεδομένων από υποκλοπές


8. Προστασία των ανθρώπων που ταξιδεύουν αεροπορικώς


9. Καταπολέμηση των φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών (πλημμύρες ή σεισμοί)


10. Καταπολέμηση της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού


11. Προστασία των κοινωνικών μας δικαιωμάτων και της ασφάλειας στον χώρο εργασίας


12. Προστασία των αποταμιεύσεών μας σε περίπτωση κατάρρευσης των τραπεζών


13. Προστασία των επιχειρήσεών μας από τον αθέμιτο ανταγωνισμό


14. Προστασία από απειλές κατά της υγείας μας (επιδημίες ή μολυσματικές ασθένειες)


15. Προστασία από επικίνδυνες χημικές ουσίες


16. Προστασία από περιβαλλοντικές απειλές (ρύπανση, μόλυνση)


17. Προστασία από επικίνδυνα προϊόντα και ακατάλληλα τρόφιμα


18. Προστασία από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής


19. Προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας.
Ήρωες για κάθε πρόκληση


Ακούμε πολλά για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος. Μάθετε περισσότερα σχετικά με τις πολιτικές της ΕΕ, που συνδέουν καθημερινούς ήρωες βοηθώντας τους να μας προστατεύουν.
Ασφάλεια


Ποιος κάνει την Ευρώπη πιο ασφαλή;


Ακούμε πολλά για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος: τρομοκρατία, εγκλήματα στον κυβερνοχώρο, εμπορία ανθρώπων και πολλά άλλα, αλλά ακούμε λιγότερα για τους ανθρώπους που παρέχουν τις λύσεις. Μάθετε περισσότερα σχετικά με τις πολιτικές της ΕΕ για την αστυνομική συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών που συνδέουν καθημερινούς ήρωες, βοηθώντας τους να μας προστατεύουν.
Υγεία


Τι είναι πιο σημαντικό από την υγεία της οικογένειάς μας και των αγαπημένων μας;


Από τη διατήρηση επικίνδυνων παιχνιδιών μακριά από τα ράφια έως τη θεραπεία σπάνιων ασθενειών, υπάρχουν ήρωες σε όλη την Ευρώπη, που εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο, για να είστε σίγουροι ότι οι άνθρωποι που αγαπάτε είναι υγιείς. Μάθετε πώς προστατεύουν εσάς και την οικογένειά σας.
Περιβάλλον


Σε τι κόσμο θέλουμε να ζήσουν τα παιδιά μας;


Οι ενέργειές μας είχαν σοβαρές επιπτώσεις στον πλανήτη. Αλλά η ΕΕ δείχνει τον δρόμο για διεθνή δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, την προστασία των απειλούμενων ειδών, τη διάσωση των δασών και τη μείωση της ρύπανσης του αέρα και των υδάτων. Όλοι μαζί μπορούμε να διαδραματίσουμε έναν σημαντικό ρόλο στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά η ΕΕ λαμβάνει πραγματικά μέτρα για να υποστηρίξει τους καθημερινούς ήρωες που αγωνίζονται για το περιβάλλον μας. Γνωρίστε τους ήρωες που προστατεύουν από τους κινδύνους τού σήμερα και από τους δυνητικούς κινδύνους τού αύριο.
Κοινωνία


Πώς μπορούμε να προστατέψουμε τις κοινότητες που οικοδομήσαμε;


Από την υποστήριξη των επιχειρήσεων που εργάζονται σκληρά στη γειτονιά μας έως τη φροντίδα των αποταμιεύσεων της ζωής μας και από τη διασφάλιση ότι οι μεγάλες εταιρείες πληρώνουν δίκαιο μερίδιο φορολογίας έως την καταπολέμηση άλλων αρνητικών επιπτώσεων της παγκοσμιοποίησης, ανακαλύψτε πώς η ΕΕ δίνει τη δυνατότητα σε καθημερινούς ήρωες να προστατεύουν ό,τι είναι σημαντικότερο για μας.


Περισσότερες πληροφορίες: europa.eu/euprotects/content/homepage_el.