Διεθνή

Σύντομες Εξωτερικές Ειδήσεις

Η Ελλάδα στη Σελήνη
Στη γραμμή εκκίνησης μπαίνει πλέον και η σχεδίαση του ελληνικού σεληνιακού οχήματος, μετά την υπογραφή της συνεργασίας με την αμερικανική NASA και την παρουσίαση -πλέον και στην Ελλάδα- των προτάσεων που τέθηκαν από την ελληνική επιστημονική κοινότητα και το επιχειρείν της βιομηχανίας της αεροδιαστημικής τεχνολογίας.


«Ξεκινά άμεσα η σχεδίαση του σεληνιακού οχήματος», εξήγησε ο πρόεδρος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ), Χριστόδουλος Πρωτοπαππάς.
«Μιλάμε για τον εξοπλισμό που θα πάει με το Lander της NASA στη Σελήνη, ώστε να προσεληνωθεί και να στείλει στοιχεία και πληροφορίες ανάλογα με το ποια ερευνητικά δεδομένα, τι αισθητήρες θα βάλουμε πάνω στο σεληνιακό όχημα στην Ελλάδα. Τεχνολογία που θα είναι κτήμα της Ελλάδας και των πανεπιστημίων για περαιτέρω έρευνα», είπε ο πρόεδρος του ΕΛΔΟ, διευκρινίζοντας ότι η σχεδίαση του σεληνιακού οχήματος συνδυάζεται με το χρονοδιάγραμμα των πρώτων εκτοξεύσεων στη Σελήνη είτε το 2021 είτε το 2022 και μάλιστα η κατασκευή θα γίνεται στην Ελλάδα.
Έρχονται τα ρομπο-ταξί
Τα πρώτα ταξί που δεν θα έχουν οδηγό επιχειρεί να λανσάρει μεγάλη εταιρεία κατασκευής οχημάτων στην Αμερική. Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Ίλον Μασκ, τα ρομπο-ταξί χωρίς άνθρωπο οδηγό θα αρχίσουν να κυκλοφορούν σε ορισμένες αμερικανικές πόλεις, έως το τέλος του 2020. Όπως είπε, η εταιρεία είναι πια σχεδόν έτοιμη να παράγει οχήματα που θα είναι πλήρως αυτόνομα και ασφαλή για οποιονδήποτε δρόμο. Ορισμένοι αναλυτές, όμως, εμφανίζονται πιο σκεπτικιστές, μην αποκλείοντας ότι η ανακοίνωση εντάσσεται στη χορεία προηγούμενων δηλώσεων που εντυπωσιάζουν τους επενδυτές και το κοινό, αλλά δεν υλοποιούνται στην ώρα τους.


«Πιθανώς σε δύο χρόνια από σήμερα θα έχουμε φτιάξει ένα αυτοκίνητο χωρίς καθόλου τιμόνι ή πεντάλ», προέβλεψε ο πάντα αισιόδοξος Μασκ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, έχει υποσχεθεί ότι η άλλη εταιρεία του, η Space X, θα στείλει τους πρώτους ανθρώπους στον Άρη το 2024, μια ημερομηνία που φαντάζει υπεραισιόδοξη.
Κινδυνεύει η Χαβάη
Η γνωστή κι αγαπημένη τουριστών και ντόπιων, παραλία Γουαϊκίκι της Χαβάης κινδυνεύει να καλυφθεί από τη θάλασσα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής που πλήττει τον πλανήτη.


Σύμφωνα με προβλέψεις επιστημόνων, η Χονολουλού στα επόμενα 15 με 20 χρόνια θα έρθει αντιμέτωπη με μεγάλες πλημμύρες, με τις Αρχές να εκφράζουν τις ανησυχίες τους και να ετοιμάζονται να ζητήσουν επένδυση εκατομμυρίων δολαρίων σε προγράμματα που θα προστατεύουν την πόλη, από τους νομοθέτες.


Το ύψους του νερού, σύμφωνα με παρατηρήσεις των τελευταίων χρόνων, έχει ανέβει σημαντικά και κατά τη διάρκεια της παλίρροιας οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια εξαφανίζονται. Διαδραστικοί χάρτες της Χαβάης αποκαλύπτουν πως στο σύνολό της η πολιτεία θα έρθει αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα όπως οι πλημμύρες, η παράκτια διάβρωση και κυρίως η απώλεια υποδομών, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της αμερικανικής Huffington Post.


Οι έρευνες που έχουν δημοσιευτεί αναφέρουν πως το ύψος των ωκεανών θα αυξηθεί ώς το τέλος του αιώνα σε περίπου ένα μέτρο, ενώ προβλέπουν πως 6.000 κτήρια θα πληγούν από χρόνιες πλημμύρες. Παράλληλα, χιλιόμετρα δρόμων, υποδομές κοινής ωφέλειας, αλλά και παραλίες θα εξαφανιστούν. Μεγάλο κίνδυνο διατρέχουν και λιμάνια, καθώς και αεροδρόμια.