Έγκλημα

Το χρονικό της φρίκης

Τα πρωτοφανή γεγονότα που καθήλωσαν την κυπριακή κοινωνία

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η κυπριακή κοινωνία την πρωτοφανή υπόθεση του κατά συρροήν δολοφόνου «Ορέστη», η οποία ξεκίνησε με την ανεύρεση του άψυχου σώματος της 38χρονης Mary Rose, από τις Φιλιππίνες, σε φρεάτιο στο εγκαταλελειμμένο μεταλλείο της Κοκκινόγειας στο Μιτσερό.
Η φρικιαστική αρχή


Όλα άρχισαν την Κυριακή, 14 Απριλίου, όταν δυο επισκέπτες στην περιοχή από Γερμανία και ΗΠΑ εντόπισαν κάτι που έμοιαζε με ανθρώπινο πτώμα. Στην περιοχή έσπευσαν δυνάμεις της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ, οι οποίες μετά από μια πολύωρη επιχείρηση ανέσυραν το πτώμα της άτυχης γυναίκας. Δυο μέρες μετά ταυτοποιήθηκε η άτυχη Mary Rose και εκεί άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι ενός ειδεχθούς εγκλήματος, αφού τα ίχνη της γυναίκας χάθηκαν τον Μάιο του 2018, ενώ μαζί της ήταν και η 6χρονη κόρη της, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει εντοπιστεί και η τύχη της αγνοείται.
Η σύλληψη του συμβίου


Δυο μέρες μετά τον εντοπισμό του πτώματος και ταυτόχρονα με την ταυτοποίησή του, η Αστυνομία προχωρεί στη σύλληψη του Ρουμάνου πρώην συμβίου της 38χρονης. Ο 33χρονος αρνήθηκε κάθε εμπλοκή στην υπόθεση, ενώ την επόμενη ημέρα οδηγήθηκε ενώπιον Δικαστηρίου, το οποίο και διέταξε την 8μερη κράτησή του. Παράλληλα άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για το παρελθόν της 38χρονης, ότι δηλαδή τον τελευταίο χρόνο διέμενε μαζί με φίλη της στη Λάρνακα και όχι με τον 33χρονο, που είναι και ο πατέρας της 6χρονης.


Η φίλη και συγκάτοικός της ήταν αυτή που είχε δηλώσει στην Αστυνομία την εξαφάνιση των δύο. Ενώπιον Δικαστηρίου έρχονται στη δημοσιότητα τα πρώτα επίσημα στοιχεία για τον 33χρονο. Στο σπίτι του είχε εντοπιστεί ένα σκοινί μπλε, πανομοιότυπο με αυτό με το οποίο ήταν δεμένο το πτώμα της 38χρονης. Στην κατοχή του εντοπίστηκαν και τα διαβατήρια των δυο προσώπων, ενώ ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι πίστευε πως η γυναίκα μαζί με την κόρη του είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό και ότι δεν είχε νέα τους.


Κάπου εδώ προέκυψε η πληροφόρηση ότι στο μυστήριο υπάρχει εμπλοκή ενός «Ορέστη», ο οποίος φαίνεται να συνομιλούσε διαδικτυακά και να διατηρούσε δεσμό με την άτυχη γυναίκα.
Οι έρευνες στο Μιτσερό


Από την επόμενη μέρα εντοπισμού του πτώματος και ταυτόχρονα με την ταυτοποίησή του και αφού οι Αρχές κατέληξαν στο ότι πρόκειται για τη Mary Rose, η οποία είχε χαθεί μαζί με την 6χρονη κόρη της, άρχισαν οι έρευνες στο Μιτσερό. Οι έρευνες των Αρχών άρχισαν συντονισμένα και παράλληλα «έτρεχε» η εκπόνηση ειδικού σχεδίου δράσης, το οποίο είχε ως βασικό άξονα την άντληση νερού από το φρεάτιο, βάθους 125 μέτρων. Και ενώ οι έρευνες συνεχίζονταν, ένα 24ωρο μετά το σχέδιο για άντληση νερού έλαβε αναβολή, αφού μετά από παρέμβαση του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης έθεσε ενώπιον των Αρχών τους κινδύνους από μια τέτοια επιχείρηση. Από πλευράς τους οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι η επιχείρηση έλαβε επ’ αόριστον αναβολή.
Η διπλή καθοριστική σύλληψη


Από τα γραφεία του ΤΑΕ, εν τω μεταξύ, πέρασαν αρκετά πρόσωπα, μεταξύ αυτών και ένας 30χρονος κάτοικος Λευκωσίας, εναντίον του οποίου προέκυψαν υποψίες μετά από σχετικές έρευνες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Χωρίς να προκύψει οτιδήποτε ενοχοποιητικό εναντίον του αφέθηκε ελεύθερος, για να συλληφθεί δυο μέρες μετά. Μαζί του όμως συνελήφθη και ένας 35χρονος, ίλαρχος της Εθνικής Φρουράς.
Οι αποκαλύψεις


Και ενώ το πρωί της Παρασκευής (19.4.2019) αφέθηκε ελεύθερος ο 33χρονος συμβίος, ταυτόχρονα στο Δικαστήριο Λευκωσίας ξεδιπλωνόταν το κουβάρι ενός, ως φαίνεται, πρωτοφανούς εγκλήματος. Οι δυο άνδρες τίθενται υπό 8μερη κράτηση και παράλληλα αποκαλύπτεται ότι ο 35χρονος ίλαρχος ήταν ο μυστηριώδης Ορέστης, ο οποίος είχε τις επαφές με την 38χρονη αλλά χρησιμοποιούσε ως φωτογραφία προφίλ στο Badoo, το πρόσωπο τού άλλου προσώπου, του 30χρονου.


Στο σπίτι του 35χρονου εντοπίστηκε σκοινί πανομοιότυπο με αυτό που ήταν δεμένο το πτώμα, κολλητική ταινία, καθώς και άλλα στοιχεία. Ο ίδιος κατά τις έρευνες στο σπίτι του προσπάθησε να καταπιεί μια κάρτα τηλεφώνου. Εν τέλει όλα παραλήφθηκαν από τις Αρχές. Το πρωί του Σαββάτου (20.4.2019), ούτε 24 ώρες μετά το Δικαστήριο, αφέθηκε ελεύθερος ο 30χρονος στρατιωτικός, χωρίς να προκύψει κάτι εναντίον του. Οι Αρχές παράλληλα εντείνουν τις έρευνες για εντοπισμό της 6χρονης. Οι έρευνες επανήρχισαν με το πρώτο φως της ημέρας σε δυο τοποθεσίες, και σε Μιτσερό και σε Ξυλιάτο, μετά από σχετικές υποδείξεις του 35χρονου. Η Αστυνομία, με τον πλέον επίσημο τρόπο, δηλώνει ότι είναι κοντά στην εξιχνίαση της υπόθεσης.
Το δεύτερο πτώμα


Λίγες ώρες αργότερα, οι Αρχές βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα νέο θύμα. Ένα νέο πτώμα, το οποίο ανασύρουν από το φρεάτιο της φρίκης στο Μιτσερό. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το πτώμα που εντοπίστηκε ανήκει σε γυναίκα. Και αυτή η γυναίκα εντοπίστηκε γυμνή και δεμένη, όμοια δηλαδή με την 38χρονη Mary Rose. O 35χρονος παραδέχεται τον φόνο της 38χρονης, όπως και του δεύτερου θύματος, υποδεικνύοντας ότι το πτώμα ανήκει στην 28χρονη Arian Palanes Lozano, επίσης από τις Φιλιππίνες.


Μάλιστα, ο ίδιος εξιστορεί στους ανακριτές τον τρόπο με τον οποίο τη σκότωσε, λέγοντας πως τη γνώρισε μέσω της σελίδας γνωριμιών badoo, την είχε μεταφέρει στο σπίτι του, όπου είχαν ερωτική συνεύρεση, κατά τη διάρκεια της οποίας την έπνιξε και ακολούθως την έδεσε με πλαστικά καλώδια και την μετέφερε στο Μιτσερό, όπου και την πέταξε στο φρεάτιο. Ακολούθησε δηλαδή την ίδια τακτική με το πρώτο του θύμα, αφού, όπως είπε, «ένιωσε ωραία όταν την έπνιγε», γι’ αυτό και επιδίωξε τη γνωριμία και με το δεύτερό του θύμα, την Arian.
Ο τρίτος φόνος


Τη Μεγάλη Τετάρτη, η Αστυνομία, αφού ολοκληρώθηκαν οι έρευνες στο παλιό μεταλλείο Μιτσερού, χωρίς να εντοπιστεί κάποιο εύρημα στο φρεάτιο του τρόμου, προχώρησε στην επανασύλληψη του 35χρονου, αυτήν τη φορά για νέα υπόθεση φόνου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η επανασύλληψη προέκυψε μέσα από την ανάλυση των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι η νέα υπόθεση φόνου αφορά στην 29χρονη Maricar Valdez Arquiola, η οποία απουσιάζει από τον χώρο διαμονής της, στη Λευκωσία, από τις 13 Δεκεμβρίου 2017.
Τέσσερεις οι δολοφονίες;


Ο 35χρονος δεν παραδέχεται τον τρίτο φόνο. Τη Μεγάλη Πέμπτη οδηγείται ενώπιον του Δικαστηρίου. Εκεί οι ανακριτές ξεδιπλώνουν ακόμη περισσότερο το κουβάρι. Οι Αρχές πλέον ερευνούν τέσσερεις δολοφονίες. Αυτές είναι της Mary Rose, της Arian Palanes Lozano, της Maricar Valdez. Το τέταρτο θύμα του ιλάρχου, όπως όλα δείχνουν, είναι η 6χρονη κόρη της Mary Rose, Sierra, η οποία εξακολουθεί να ελλείπει. Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν ενώπιον Δικαστηρίου, μέχρι σήμερα ο φερόμενος ως φονιάς των γυναικών στραγγάλισε τη Mary Rose, ενώ σκότωσε την Arian στο πατάρι του σπιτιού του. Σε ό,τι αφορά τα άλλα δυο θύματα, προβάλλει ισχυρισμούς. Για την 6χρονη Sierra ισχυρίστηκε ότι το πτώμα της είναι στη λίμνη Μεμή και για τη Maricar ότι απλώς συναντήθηκε μαζί της.
Στα ίχνη της Maricar


Πλέον και επίσημα, το τρίτο θύμα του ιλάρχου είναι η Maricar, 29 ετών, από τις Φιλιππίνες. Σύμφωνα με κατάθεση που λήφθηκε από φίλη της, τον Δεκέμβριο του 2017 το θύμα, ενώ βρισκόταν σε σπίτι, εγκατέλειψε το μέρος, αναφέροντας ότι θα συναντούσε άγνωστο πρόσωπο, το οποίο θα τη μετέφερε προκειμένου να συναντήσει τον αδελφό του συντρόφου της. Ο σύντροφός της απεβίωσε τον Δεκέμβριο του 2017. Η μαρτυρία που έχουν ενώπιόν τους οι Αρχές αναφέρει ότι η Maricar δεν συνάντησε ποτέ τον αδελφό του συζύγου της για να συναντήσουν τον εργοδότη του μακαρίτη συζύγου της, προκειμένου να διευθετήσουν ζητήματα εργασιακής φύσεως.


Τον Φεβρουάριο του 2018 εντοπίστηκε σε περιοχή των Αγίων Ομολογητών, στη Λευκωσία, η άδεια προσωρινής παραμονής της Maricar. Εκεί μετέβησαν μέλη της Αστυνομίας, απ’ όπου και παρέλαβαν το έγγραφο. Διενήργησαν έρευνες, χωρίς ωστόσο να εντοπίσουν κάτι περισσότερο στον χώρο.


Σχετική μαρτυρία, που έχει ενώπιόν της η Αστυνομία, «έδεσε» τον ύποπτο με συνάντηση με το θύμα. Η σχετική μαρτυρία λήφθηκε τη Μεγάλη Τετάρτη. Απ’ αυτήν τη μαρτυρία προέκυψε ότι ο 35χρονος ίλαρχος συναντήθηκε με τη Maricar στις 13 Δεκεμβρίου του 2017. Ίδια μαρτυρία αναφέρει ότι στην κατοχή του 35χρονου εντοπίστηκαν φωτογραφίες που απεικονίζουν την άδεια προσωρινής παραμονής της άτυχης Maricar.


Τα πρώτα θύματα της εγκληματικής δράσης του 35χρονου φαίνεται να είναι η 36χρονη γυναίκα από τη Ρουμανία, Livia Florentina Bunea και το 8χρονο κοριτσάκι της, Elena Natalia Bunea, που ελλείπουν από την οικία τους από τον Σεπτέμβριο του 2016. Τρίτο θύμα του φέρεται να ήταν η 29χρονη Maricar Valdez, από τις Φιλιππίνες, η οποία δηλώθηκε ως ελλείπουσα τον Δεκέμβριο του 2017. Κάτι που σημαίνει ότι η 38χρονη Mary Rose δεν ήταν το πρώτο θύμα του serial killer, αλλά το τέταρτο και η εξάχρονη κόρης της, Sierra, το πέμπτο, ενώ έκτο θύμα, με βάση τα δεδομένα, ήταν 28χρονη Arian Palanas Lozano, η οποία δηλώθηκε ως ελλείπον πρόσωπο τον Ιούλιο του 2018. Τελευταίο του θύμα φαίνεται ότι ήταν η άγνωστη γυναίκα από το Νεπάλ, η σορός της οποίας βρέθηκε στην Ορούντα.


Επτά τα θύματα


Το σοκ, η φρίκη και ο αποτροπιασμός συνεχίστηκαν, λόγω των καταιγιστικών εξελίξεων, και το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης, όταν ο 35χρονος παραδέχθηκε ότι διέπραξε συνολικά επτά δολοφονίες. Ο 35χρονος serial killer, το απόγευμα της Μ. Πέμπτης υπέδειξε στις Αρχές ένα τρίτο πτώμα, στο πεδίο βολής της Ορούντας. Για την υπόθεση αυτή παραδέχθηκε ότι πρόκειται για Νεπαλέζα ή Ινδή, την οποία σκότωσε το καλοκαίρι του 2018, χωρίς να προσδιορίσει ακριβώς τον χρόνο. Υπέδειξε τον χώρο, έναν λάκκο στο Πεδίο Βολής Ξυντούς στην Ορούντα, όπου εντοπίστηκε ανθρώπινη σορός. Ακολούθως, ομολόγησε ότι διέπραξε άλλον έναν διπλό φόνο, μιας μητέρας και της ανήλικης κόρης της από τη Ρουμανία, ενώ πιο πριν παραδέχθηκε τον φόνο της Maricar και τη διάπραξη άλλων δύο φόνων, με τρία θύματα.


Έτσι, με βάση τη χρονολογική σειρά που προκύπτει, πρώτα του θύματα ήταν η 36χρονη γυναίκα από τη Ρουμανία, η Livia Florentina Bunea και το 8χρονο κοριτσάκι της, Elena Natalia Bunea, που ελλείπουν από την οικία τους από τον Σεπτέμβριο του 2016. Τα υπόλοιπα θύματά του ήταν η 38χρονη Mary Rose από τις Φιλιππίνες, η σορός της οποίας εντοπίστηκε στο φρεάτιο του παλιού μεταλλείου στο Μιτσερό. Η 6χρονη κόρη της Μary Rose, Sierra, η οποία αγνοείται, με τις έρευνες να εστιάζονται στη λίμνη του Ξυλιάτου. Η 28χρονη Arian Palanas Lozano, από τις Φιλιππίνες. Η 30χρονη Maricar Valdez Arquila, επίσης από τις Φιλιππίνες και μια άγνωστη γυναίκα, πιθανόν από το Νεπάλ ή την Ινδία, το πτώμα της οποίας υπέδειξε στο πεδίο βολής της Ορούντας.
Συνεχίζονται οι έρευνες


Αφού παραδέχθηκε τους φόνους, ο 35χρονος φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπέδειξε στους ανακριτές χώρο πλησίον του μεταλλείου στο Μιτσερό, όπου δολοφόνησε τρία εκ των θυμάτων του, τα οποία δεν έχουν εντοπιστεί. Οι επιχειρήσεις των Αρχών στο Μιτσερό και συγκεκριμένα στην κόκκινη λίμνη άρχισαν τη Μεγάλη Παρασκευή, όπως επίσης επανήρχισαν και οι έρευνες στη λίμνη Μεμή στο Ξυλιάτο, σημείο στο οποίο ισχυρίζεται ο 35χρονος ότι βρίσκεται η 6χρονη Sierra. Μέχρι χθες το μεσημέρι, οι έρευνες παρέμειναν άκαρπες.