Πολιτισμός

Το Πάσχα κι ο ρόλος του στη σημερινή μας κοινωνία

Φτάσαμε και φέτος σιγά-σιγά στο Πάσχα. Μια βαθιά πνευματική περίοδος, που προτρέπει όλους μας να αναστοχαστούμε, να προβληματιστούμε, να βγούμε έστω και λίγο από την καθημερινότητά μας. Να θυμηθούμε τα πάθη του Χριστού και να γιορτάσουμε την Ανάστασή Του.


Μια περίοδος ξεχωριστή, που μικροί και μεγάλοι καρτερούμε με ανυπομονησία, για να τηρήσουμε τα έθιμά μας. Έθιμα που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας και τα κληροδοτούμε τώρα με τόση αγάπη, σεβασμό και προσήλωση στους διαδόχους μας.


Και είναι αλήθεια πως μεταλαμπαδεύοντας ο ένας στον άλλο τις παραδόσεις μας, φτιάχνουμε μιαν αλυσίδα που ενώνει παρελθόν, παρόν και μέλλον. Αλυσίδα που μας θυμίζει επίμονα και επιβλητικά το ποιοι αλήθεια είμαστε, τι ακριβώς πιστεύουμε και ποια τα πρότυπά μας. Ποιες είναι οι ιδέες μας, οι αρχές και οι άξονες γύρω από τους οποίους πρέπει να περιστρέφεται η καθημερινότητά μας.


Μια καθημερινότητα όπου κυριαρχεί το κέρδος, ο υλισμός, ο καταναλωτισμός, το εφήμερο και επιφανειακό, το... «εγώ». Αυτό το αδυσώπητο, αδηφάγο και αχόρταγο «εγώ», το γεμάτο από «θέλω» και χωρίς κανέναν τελειωμό, το χωρίς χρόνο να ασχοληθεί με το «εσύ», τον συγγενή, τον γείτονα, τον φίλο, τον συνάνθρωπο.


Για μας τους πρόσφυγες, οι μέρες αυτές έχουν μια παραπάνω σημασία. Μια επιπλέον συναισθηματική ιδιαιτερότητα, μια πρόσθετη αξία. Είναι οι μέρες που μας θυμίζουν τα μέρη μας, τους τόπους μας, το πώς γιορτάζαμε στα σπίτια μας μικροί. Πώς θα μπορούσαμε να περνάμε τώρα εκεί με τα παιδιά μας, με τα εγγόνια μας, ακολουθώντας και εμείς την παράδοση της δικής μας οικογένειας και παραδίδοντας κι εμείς τη σκυτάλη στην επόμενη γενιά.


Αυτή η μαρτυρική Του πορεία προς τη Σταύρωση και προς την ένδοξή Του Ανάσταση, πόσα κοινά με τη δικιά μας πορεία, αλήθεια, έχει; Πόσο πολύ, πράγματι, ταυτίζεται με τον πόνο που νιώσαμε και ακόμα νιώθουμε στον βίαιο ξεριζωμό και την απώλεια δικών μας ανθρώπων;


Χρόνια πολλά, λοιπόν, σε όλους μας. Με υγεία, αλλά και σύνεση. Με ταπεινότητα, πίστη και αντοχή να παραμένουμε σταθεροί στις αρχές και τις αξίες μας. Δίπλα στον συνάνθρωπο και με τη θύμηση πάντα στραμμένη εκεί. Στο σπίτι μας, τον τόπο μας, την Κερύνεια, τη Μόρφου, την Καρπασία, τον Απόστολο Ανδρέα, την Αμμόχωστο, στα κατεχόμενά μας εδάφη.


Καλό Πάσχα και καλή μας Ανάσταση.
ΦΛΩΡΟΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ
Επαρχιακός Γραμματέας ΔΗΣΥ Αμμοχώστου