Ώρα βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας

«Η ικανότητα μιας χώρας να βελτιώνει το βιοτικό της επίπεδο με την πάροδο του χρόνου εξαρτάται σχεδόν εξολοκλήρου από την ικανότητά της να αυξάνει την παραγωγή ανά εργαζόμενο».
Είναι καθολικά παραδεκτό πως η αχίλλειος πτέρνα της κυπριακής οικονομίας είναι η χαμηλή παραγωγικότητα. Αυτό, άλλωστε, αντικατοπτρίζεται και στα επίσημα στοιχεία που συνηγορούν πως η οικονομική παραγωγικότητα της Κύπρου δεν συγκρίνεται ευνοϊκά με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Ο Paul Krugman, Αμερικανός οικονομολόγος, πανεπιστημιακός και συγγραφέας, βραβευμένος με το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών, πριν από δύο και πλέον δεκαετίες, έγραψε πως "η ικανότητα μιας χώρας να βελτιώνει το βιοτικό της επίπεδο με την πάροδο του χρόνου εξαρτάται σχεδόν εξολοκλήρου από την ικανότητά της να αυξάνει την παραγωγή ανά εργαζόμενο".


Είναι γεγονός ότι στην υγιή οικονομία επικρατεί ένας ενάρετος κύκλος παραγωγικότητας και ανθρώπων, που, σε συνάρτηση με τις έξυπνες επενδύσεις, επιτυγχάνουν υψηλότερους δείκτες παραγωγικότητας στην εργασία. Με τη σειρά τους τα υψηλά επίπεδα παραγωγικότητας δίδουν την ευκαιρία επανεπένδυσης στο ανθρώπινο κεφάλαιο μέσω υψηλότερων μισθών, κατάρτισης, επανακατάρτισης και παροχής πρόσθετων κινήτρων οδηγώντας σε αύξηση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας


Οι ειδικοί θεωρούν πως η επιβεβλημένη επένδυση για μια υγιή οικονομία είναι από τη μια η λελογισμένη αύξηση των μισθών και από την άλλη η επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο ως κίνητρο για αύξηση της παραγωγικότητας. Στην Κύπρο αλλά και την Ευρώπη, ύστερα από μια επώδυνη οκταετία για τους εργαζόμενους λόγω της βαθύτατης οικονομικής ύφεσης, αποδεικνύεται ότι οι πολιτικές μείωσης του εργατικού κόστους δεν έχουν συμβάλει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας.


Σήμερα, λοιπόν, που η κυπριακή οικονομία πέρασε από τη φάση της ανάκαμψης στην τροχιά της ανάπτυξης, οι Εργοδότες θα πρέπει να αντιληφθούν πως η βελτίωση των μισθών αποτελεί σημαντικό όφελος για την οικονομία. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να σταματήσουν να εμμένουν, μανιωδώς πολλές φορές, στη μείωση του εργατικού κόστους, αλλά να στοχεύσουν στην παραγωγή ποιοτικών και καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητά τους, δημιουργώντας ταυτόχρονα ποιοτικές θέσεις απασχόλησης για το ντόπιο δυναμικό. Μέσω της επένδυσης στο ανθρώπινο δυναμικό και της κατάρτισης - επανακατάρτισης, είναι βέβαιον πως η παραγωγικότητα της επιχείρησης θα αυξηθεί προς όφελος του εργοδότη, του εργαζόμενου και γενικότερα της κοινωνίας.


Τούτη την ώρα, απαιτείται η εφαρμογή πολιτικών ώστε να αμβλυνθεί η διάβρωση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας, η οποία δεν πρόκειται να βελτιωθεί μέσα από τη μείωση των μισθών. Η βελτίωση της παραγωγικότητας αποτελεί κλειδί ανάπτυξης και αυτό οφείλουν να το καταλάβουν η Κυβέρνηση και οι εργοδότες, οι οποίοι καλούνται να επιδείξουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για δημιουργία μιας εύρωστης και υγιούς οικονομίας σε τούτη την ευνοϊκή συγκυρία των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα κινηθεί γύρω στο 4%.
ΞΕΝΗΣ Χ. ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ
Δημοσιογράφος