Αθλητικά Διεθνή

«Remain» ψηφίζουν οι Κύπριοι

Δημοσκόπηση "Σ": Στο κόκκινο η ανησυχία των πολιτών ενόψει Brexit – Αναμένουν επιπτώσεις σε οικονομία και παιδεία

Υπέρ του «Remain» οι Κύπριοι, μειοψηφία όσοι υποστηρίζουν το Brexit. Η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου φοβάται επιπτώσεις-ντόμινο σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας, αλλά και παρενέργειες στην Παιδεία, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για τη «Σημερινή» της Κυριακής. Η επικείμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ένωση των «28» προκαλεί προβληματισμό για τις προοπτικές του οράματος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αν και ένα αξιοσημείωτο ρεύμα της κοινής γνώμης θεωρεί ότι αυτή η εξέλιξη θα ενδυναμώσει τους δεσμούς ανάμεσα στα εναπομείναντα «27» κράτη-μέλη.

Την ίδια ώρα, η πλειοψηφία συμφωνεί ότι το πάθημα της Βρετανίας θα γίνει μάθημα για όσους κατά καιρούς έχουν εκφράσει ανάλογες προθέσεις. Μάλιστα, οι πολίτες θεωρούν την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ασπίδα προστασίας για την ασφάλεια και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να ακολουθήσουμε το βρετανικό παράδειγμα.

Ισχυρά τα μηνύματα του κόσμου και προς τους κυβερνώντες, όσον αφορά τον βαθμό ετοιμότητας των εδώ αρμοδίων να απορροφήσουν τους κραδασμούς από την έξοδο της Βρετανίας. Παρά τις κατά καιρούς επίσημες διαβεβαιώσεις και τα συνεχή δημοσιεύματα ότι δεν έχουμε λόγο ανησυχίας, εντούτοις οι πολίτες δεν φαίνεται να πείθονται, χτυπώντας καμπανάκι για άμεσες συνέπειες σε τουρισμό, οικονομία και εμπόριο.

Από τα πλέον αξιοσημείωτα ευρήματα της δημοσκόπησης, η απαίτηση των πολιτών να τεθεί «εδώ και τώρα» θέμα για το καθεστώς των στρατιωτικών βρετανικών Βάσεων σε Δεκέλεια και Ακρωτήρι.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΣΟΥΜΕ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΒΑΣΕΩΝ, ΛΕΕΙ ΤΟ 74% ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ


ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ:
Γραφείο: IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
Ανάθεση: «Σημερινή» της Κυριακής.
Διεξαγωγή: Απρίλιος 2019.
Κάλυψη: Παγκύπρια - αστικές και αγροτικές περιοχές.
Χαρακτηριστικά δείγματος: Άνδρες και γυναίκες άνω των 18.
Μέγεθος δείγματος: 500 άτομα.
Επιλογή δείγματος: τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία.
Συλλογή στοιχείων: τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.


1. Αντιμετωπίζετε θετικά ή αρνητικά την απόφαση για αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit);

ΘΕΤΙΚΑ 24%
ΑΡΝΗΤΙΚΑ 71%
ΟΥΤΕ ΘΕΤΙΚΑ,
ΟΥΤΕ ΑΡΝΗΤΙΚΑ 5%

2. Σε ποιους τομείς πιστεύετε ότι θα επηρεαστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση από το Brexit;

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 65%
ΕΜΠΟΡΙΟ 37%
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 26%
ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 23%
ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ 9%
ΑΣΦΑΛΕΙΑ 8%
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ 7%
ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΡΤΑΣ 2

Οι σοβαρές οικονομικές συνέπειες, με προεκτάσεις στο εμπόριο, στον τουρισμό, αλλά και στον νευραλγικό τομέα της εκπαίδευσης απασχολούν κατ’ εξοχήν τους πολίτες, που προβλέπουν ηπιότερους κραδασμούς (με μονοψήφια ποσοστά) όσον αφορά θέματα ασφάλειας, διπλωματίας και εργασιακές σχέσεις.

3. Πιστεύετε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι καλύτερη ή χειρότερη μετά το Brexit;

ΚΑΛΥΤΕΡΗ 21%
ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ 56%
ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΛΗ 14%
ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΚΗ 9%

4. Μετά το Brexit, πώς πιστεύετε ότι θα εξελιχθεί το μέλλον την Ευρωπαϊκής Ένωσης;

ΘΑ ΟΔΗΓΗΘΕΙ ΣΕ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΔΙΑΣΠΑΣΗ 68%
ΘΑ ΟΔΗΓΗΘΕΙ ΣΕ ΒΑΘΥΤΕΡΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ 24%
ΔΓ/ΔΑ 8%

Υπέρ του μπλοκ των 28 τάσσεται η πλειοψηφία, προβαίνοντας στη σύγκριση και εκτιμώντας ότι η Ευρώπη θα καταστεί «χειρότερη» χωρίς τη Βρετανία. Αισιόδοξο, πάντως, παραμένει ένα αξιοσημείωτο ποσοστό -ένας στους πέντε προτιμά να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο και εκτιμά ότι το Brexit δύναται να ισχυροποιήσει τους δεσμούς ανάμεσα στα εναπομείναντα κράτη-μέλη.

5. Εκτιμάτε ότι θα υπάρξουν και άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου και θα πραγματοποιήσουν αντίστοιχα δημοψηφίσματα ή όχι;

ΝΑΙ 67%
ΟΧΙ 33%

Την πεποίθηση ότι το... πάθημα θα γίνει μάθημα και ότι οι βρετανικοί μπελάδες θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για αντίστοιχα δημοψηφίσματα σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, εκφράζει η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων.

6. Σε ποιο βαθμό πιστεύετε ότι θα επηρεαστεί η Κύπρος από το Brexit;

ΚΑΘΟΛΟΥ 3%
ΣΕ ΜΙΚΡΟ ΒΑΘΜΟ 27%
ΣΕ ΑΡΚΕΤΟ ΒΑΘΜΟ 33%
ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ 37%

7. Σε ποιους τομείς πιστεύετε ότι θα επηρεαστεί η Κύπρος από το Brexit;

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 53%
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 45%
ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 41%
ΕΜΠΟΡΙΟ 39%
ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ 13%
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ 6%
ΑΣΦΑΛΕΙΑ 4%
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2%

Οι διαβεβαιώσεις των κυβερνώντων, περί μεγάλου βαθμού ετοιμότητας των επιμέρους υπηρεσιών να χειριστούν επαρκώς τα «κτυπήματα» της βρετανικής εξόδου, δεν φαίνεται να έπιασαν τόπο. Επτά στους δέκα πολίτες ανησυχούν για τις επιδράσεις, προβλέποντας ότι θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες κυρίως στον τομέα της οικονομίας.

8. Πιστεύετε ότι η Κύπρος πρέπει να θέσει θέμα για το καθεστώς των βρετανικών Βάσεων στο νησί λόγω του Brexit ή όχι;

ΝΑΙ 74%
ΟΧΙ 26%

Σε πλήρη αντιδιαστολή με τη γραμμή του Προεδρικού βρίσκεται η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, που ζητά να τεθεί εδώ και τώρα στο τραπέζι το καθεστώς των στρατιωτικών Βάσεων των Βρετανών στο Ακρωτήρι και στη Δεκέλεια.

9. Πιστεύετε ότι η Κύπρος πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου και να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για παραμονή ή έξοδο της από την Ευρωπαϊκή Ένωση;

ΝΑΙ 12%
ΟΧΙ 88%

10. Σε ποιο βαθμό πιστεύετε ότι μια ενδεχόμενη έξοδος της Κύπρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα απειλούσε την Εθνική Κυριαρχία και την ασφάλειά της;

ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ 58%
ΣΕ ΑΡΚΕΤΟ ΒΑΘΜΟ 23%
ΣΕ ΜΙΚΡΟ ΒΑΘΜΟ 10%
ΚΑΘΟΛΟΥ 9%

11. Με ποιον τρόπο θα επηρέαζε την οικονομία της Κύπρου μια ενδεχόμενη έξοδός της από την Ευρωπαϊκή Ένωση;

ΘΕΤΙΚΑ 7%
ΜΑΛΛΟΝ ΘΕΤΙΚΑ 6%
ΜΑΛΛΟΝ ΑΡΝΗΤΙΚΑ 21%
ΑΡΝΗΤΙΚΑ 66%

Δίκτυ προστασίας για την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας θεωρεί η μεγάλη πλειοψηφία την ευρωπαϊκή ταυτότητα της χώρας. Πιο ασφαλείς σε επίπεδο εθνικής ασφάλειας αισθάνονται οι πολίτες, που δηλώνουν ξεκάθαρα ότι στο υποθετικό σενάριο αποχώρησης της Κύπρου από την ΕΕ οι επιπτώσεις θα ήταν αρνητικές και για την οικονομία.

12. Πιστεύετε ότι αν η Κύπρος αποχωρούσε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα, χειρότερα ή θα παρέμεναν τα ίδια;

ΚΑΛΥΤΕΡΑ 10%
ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ 82%
ΘΑ ΠΑΡΕΜΕΝΑΝ ΤΑ ΙΔΙΑ 8%

Παράδειγμα προς αποφυγήν η επιλογή των Βρετανών να διενεργήσουν δημοψήφισμα για παραμονή ή έξοδο από την Ευρώπη απαντά η κοινή γνώμη, θεωρώντας κατά συντριπτική πλειοψηφία ότι η κυπριακή πραγματικότητα θα χώλαινε εκτός Ένωσης.