Τράπεζες

Ο Αβέρωφ προειδοποιούσε, υπάρχει μαξιλαράκι 1δις, έλεγε ο Πανίκος

Αποκαλυπτική αλληλογραφία για τον Συνεργατισμό τον Σεπτέμβριο του 2013

Αλληλογραφία του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου με τον πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη τον Σεπτέμβριο του 2013 σε ό,τι αφορά τις κεφαλαιακές ανάγκες του Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Σημερινή». Η αλληλογραφία αναδεικνύει τη διαφωνία του πρώην κεντρικού τραπεζίτη με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ σε ό,τι αφορά τις κεφαλαιακές ανάγκες του Συνεργατισμού, με τον μεν Πανίκο Δημητριάδη να θεωρεί επαρκείς τις ανάγκες κεφαλαιοποίησης ύψους €1,5 δις του Συνεργατισμού με βάση το ακραίο σενάριο της Pimco, τον δεν Αβέρωφ Νεοφύτου να τις ανεβάζει σε €2,5 δις, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του ότι, σε αντίθετη περίπτωση, ο Συνεργατισμός θα ακολουθούσε με μαθηματική ακρίβεια τον δρόμο που ακολούθησε η Λαϊκή Τράπεζα.
Η πρώτη επιστολή με προειδοποιήσεις Πανίκου για νέα διοίκηση των ΣΠΙ


Η πρώτη αλληλογραφία, που κατέχει η «Σ», ημερομηνίας 3 Σεπτεμβρίου του 2013, ήταν μία επιστολή του Πανίκου Δημητριάδη προς τον τότε Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής και νυν Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο, στην οποία εξηγούσε τους υπολογισμούς της Pimco για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ΣΠΙ, προειδοποιώντας, παράλληλα, πως για να είναι επιτυχές το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης θα έπρεπε να επιλέγονταν στη διοίκηση των ΣΠΙ ικανά και κατάλληλα άτομα. Η επιστολή ήταν προϊόν αιτήματος των μελών της Επιτροπής Οικονομικών, μετά από συνεδρία που πραγματοποιήθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής στις 27 Αυγούστου του 2013, με αποκλειστικό θέμα τον Συνεργατισμό και την ανακεφαλαιοποίησή του.
Η μεθοδολογία της Pimco


Ο κ. Δημητριάδης στην επιστολή, επικαλούμενος πάντα την έκθεση της Pimco, σημείωνε ότι τα κεφαλαιακά ελλείμματα των 17 μεγαλύτερων ΣΠΙ, που αξιολογήθηκαν από την Pimco, ανέρχονταν στα €589 εκ., ενώ για τα υπόλοιπα Συνεργατικά, που ήταν εκτός δείγματος, οι κεφαλαιακές τους ανάγκες υπολογίστηκαν σε συνεννόηση με την Τρόικα στα €810 εκ. και σε αυτές λήφθηκε υπ' όψιν και το πλεόνασμα κεφαλαίου ύψους €162 εκ., το οποίο χρησιμοποιήθηκε για μείωση των ελλειμμάτων. Παράλληλα είχε ζητηθεί ως περιθώριο ασφαλείας για τυχόν λάθη στις εκτιμήσεις ύψους €100 εκ., αυξάνοντας το συνολικό ποσό στο €1,5 δις.
H πρώτη απάντηση Αβέρωφ Νεοφύτου


Την αμέσως επόμενη μέρα, και συγκεκριμένα στις 4 Σεπτεμβρίου του 2013, με επιστολή του προς τον Πανίκο Δημητριάδη, ο Αβέρωφ Νεοφύτου προειδοποιούσε πως οι κεφαλαιακές ανάγκες όπως τις παρουσίασε ο πρώην Διοικητής θα ήταν μεγαλύτερες. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι:


· Τα ίδια κεφάλαια του Συνεργατισμού μετά την ανακεφαλαιοποίηση θα ανέρχονταν, με βάση την Pimco, σε 20%.


· Με την αύξηση του ποσού ανακεφαλαιοποίησης από €1,4 δις σε €1,5 δις ο Συνεργατισμός θα είναι σε θέση να απορροφήσει μελλοντικές δανειακές ζημιές, πέραν των προνοιών που έχουν γίνει, ύψους €2,3 δις, αυξάνοντας το περιθώριο απορρόφησης των ζημιών κατά €100 εκατ. και διατηρώντας τα Κύρια Βασικά Ίδια Κεφάλαια στο 6% και όχι στο 9% που προνοούσε το αναθεωρημένο Μνημόνιο Συναντίληψης.


· Ο Συνεργατισμός θα χρειαστεί ακόμα €200 εκατ. μέχρι το τέλος του Προγράμματος για να διατηρήσει τα κεφάλαιά του στο 9%.


· Στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου η κεφαλαιακή επάρκεια αυξήθηκε στο 12%.


· Με βάση τις αναλυτικές καταστάσεις της Κεντρικής Τράπεζας, οι συνολικές προβλέψεις της Pimco για τον Συνεργατισμό είναι σημαντικά χαμηλότερες σε σύγκριση με τις άλλες τρεις τράπεζες και συγκεκριμένα την Κύπρου, την Ελληνική και τη Λαϊκή Τράπεζα.


· Η νέα μεθοδολογία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αύξανε το πρόβλημα στον Συνεργατισμό πέρα από το 40% του συνόλου του χαρτοφυλακίου που υποδείκνυε η Pimco.


· O ΔΗΣΥ ανησυχεί πως εάν οι ζημιές του Συνεργατισμού κινηθούν στα ίδια προβλεπόμενα επίπεδα με τις υπόλοιπες τράπεζες, θα προκύψουν επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες ύψους €2-2,5 δις κατά τη διάρκεια μόνο του Προγράμματος Στήριξης.


· Ο ΔΗΣΥ απεύχεται ο Συνεργατισμός να έχει την κατάληξη της Λαϊκής Τράπεζας, η οποία, παρά την κρατική στήριξη του €1,8 δις, οδηγήθηκε στην εκκαθάριση.
Χρήση ποσού ανακεφαλαιοποίησης


Στην επιστολή ο Αβέρωφ Νεοφύτου αναφορικά με το θέμα της χρήσης του ποσού της ανακεφαλαιοποίησης εξέφραζε παράλληλα ανησυχία για το ότι θα χρησιμοποιείτο για αγορά ομολόγων από το ESM, τα οποία θα χρησιμοποιούνταν στη συνέχεια για την άντληση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τονίζοντας πως στόχος έπρεπε να ήταν η διοχέτευση του ποσού στην οικονομία υπό τη μορφή χορηγήσεων για την επανεκκίνησής της, αφού σε διαφορετική περίπτωση το κεφάλαιο δεν θα μπορούσε να ενισχύσει τη ρευστότητα.
Η δεύτερη απάντηση του Π. Δημητριάδη


Η απάντηση του κ. Δημητριάδη ήρθε λίγες ημέρες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 12 Σεπτεμβρίου του 2013. Στην επιστολή ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι:


· Στο τέλος Ιουνίου του 2015, με βάση το ακραίο σενάριο της Pimco, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του Συνεργατισμού θα αυξηθούν στο 65-70% από το 43% που ήταν τότε.


· Ο στόχος για τον Συνεργατισμό, αλλά και για τις υπόλοιπες τράπεζες, ήταν η μη επαλήθευση του ακραίου σεναρίου της Pimco.


· H διατήρηση δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων στο 9% για τα Συνεργατικά δεν αφορά το ακραίο σενάριο της Pimco, αλλά τον δείκτη που πρέπει να διατηρεί στο σύνολό του ανά πάσα στιγμή.


· Αφουγκράζεται τις ανησυχίες για το ποσό ύψους €1,5 δις που θα επωμιστεί ο φορολογούμενος και γι' αυτό επιβάλλεται να μπουν νέα και ικανά άτομα στη διοίκησή του.


· Το ποσοστό εκτίμησης των κεφαλαιακών αναγκών της Λαϊκής Τράπεζας υπολογίστηκε με βάση τη μεθοδολογία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών και δεν μπορεί να συγκρίνεται με τη μεθοδολογία της Pimco.


· Υπάρχει μαξιλαράκι ύψους €1 δις με βάση το μνημόνιο συναντίληψης με την Τρόικα σε περίπτωση που η χρηματοοικονομική θέση του Συνεργατισμού επιδεινωθεί περαιτέρω.


Παράλληλα, ο κ. Δημητριάδης διαβεβαίωνε ότι η Κεντρική Τράπεζα, στο πλαίσιο των εξουσιών και των αρμοδιοτήτων της, θα συνεχίσει να εργάζεται ως ανεξάρτητη Αρχή για την ανοικοδόμηση του κυπριακού τραπεζικού τομέα και την επαναφορά του σε υγιείς βάσεις.
Ανησυχία για τα «κόκκινα» δάνεια και οι αντιφάσεις Πανίκου


Η τελευταία απαντητική επιστολή του κ. Νεοφύτου ήρθε στις 23 Σεπτεμβρίου του 2013. Στην επιστολή εξέφραζε την ανησυχία του για την αυξητική τάση των μη εξυπηρετούμενων δανείων του Συνεργατισμού. Υποδείκνυε ότι οι αναφορές του κ. Δημητριάδη ήταν παράδοξες και αντιφατικές για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καθώς στις 30 Ιουνίου του 2013 είχε τονίσει ότι κατέγραφαν σημαντική βελτίωση. Τόνιζε, παράλληλα, πως ο κ. Δημητριάδης δεν αναφέρθηκε στις ήδη προβλεφθείσες ζημιές στους λογαριασμούς των τραπεζών και του Συνεργατισμού, οι οποίες θα διογκώσουν το πρόβλημα για τις μεν τράπεζες στο 14,8%, για τον δε Συνεργατισμό στο 18,4%.


Σημείωνε ακόμη ότι εξακολουθεί, με βάση τις απαντήσεις του πρώην Διοικητή, να πιστεύει ότι θα προέκυπταν επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες για τα ΣΠΙ μεταξύ €2-2,5 δις και πως δεν τους βρίσκει σύμφωνους η άποψη πως το μαξιλαράκι ασφαλείας ύψους €1 δις για το οποίο έκανε λόγο ο κ. Δημητριάδης θα ήταν άμεσα διαθέσιμο. Ο κ. Νεοφύτου ζητούσε από τον κ. Δημητριάδη διασαφήνιση όλων των παραμέτρων και παροχή όλων των διευκρινίσεων, η οποία, ωστόσο, δεν έγινε, καθώς ήταν η τελευταία αλληλογραφία μεταξύ των δύο αντρών.