Οι καταστροφείς του Συνεργατισμού αναζητούν τους… ενόχους της κατά

Οι καταστροφείς του Συνεργατισμού αναζητούν τους... ενόχους της κατάρρευσης-ξεπουλήματος!
Οι κατ’ εξοχήν ένοχοι κακουργηματικών πολιτικών στα κορυφαία ζητήματα του τόπου απεχθάνονται τη διαφάνεια. Όσο για την κυπριακή κοινωνία, αυτή είναι τραγικό παράδειγμα ψυχιατρικής και κοινωνιολογικής μελέτης για την έκταση της απάθειας, την ένταση της αδιαφορίας της και για το δυσθεώρητο βάθος της σιωπής και ανοχής της έναντι των λυμεώνων του κράτους και του τόπου. Γι’ αυτό και παραμένουν ατιμώρητοι και θρασείς

Ω! καιροί! Ω! ήθη! Θα έχετε παρακολουθήσει τη συζήτηση στη Βουλή για την καταστροφή και το ξεπούλημα του Συνεργατισμού. Κυρίως θα έχετε υποστεί το βασανιστήριο να ακούτε από πρωίας άχρι νυκτός τις γελοίες, βλακώδεις και κωμικές αντιπαραθέσεις μεταξύ του προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβ. Νεοφύτου, και του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού. Οι δημόσιες δηλώσεις και τοποθετήσεις τους για το ποιος ευθύνεται για την κατάρρευση του Συνεργατισμού μαστιγώνουν κυριολεκτικά τα νεύρα όλων των πολιτών. Και βάζουν σε σκληρή δοκιμασία την υπομονή τους.


Τουλάχιστον ο ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ όφειλαν να γνωρίζουν και να σεβαστούν την αξία και τη σημασία του πολιτικού σκασμού! Είναι το λιγότερο εξοργιστικό οι πολίτες να βλέπουν τους κύριους ενόχους για την καταβαράθρωση του Κινήματος να διαπληκτίζονται ως νεοσσοί μολοσσοί και να αλληλοκατηγορούνται ποιος φταίει και πόσο και πότε, ώστε ο Συνεργατισμός, αυτή η μοναδική κατάκτηση των πολιτών, να ξεπουληθεί και να διαλυθεί.


Εξάλλου, συνιστά απύθμενο θράσος εκ μέρους του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ να σκίζουν τα ιμάτιά τους και να ολολύζουν ως παρθένες για την καταστροφή ενός Κινήματος, το οποίο δημιούργησαν -προσέξτε!- αμόρφωτοι χωρικοί για να γλιτώσουν από την τοκογλυφία και την εκμετάλλευση. Και ξεπουλήθηκε από δήθεν μορφωμένους χαρτογιακάδες και διορισμένα κομματόσκυλα. Αλλ’ εκείνο που προκαλεί απίστευτη οργή στον κάθε σκεπτόμενο πολίτη είναι η προκλητική αναφορά και του Αβέρωφ και του Άντρου ότι αναλαμβάνουν μερίδιο ευθύνης για το κατάντημα του Συνεργατισμού και ότι θα... αντλήσουν τα ανάλογα μαθήματα για να μην επαναληφθούν στο μέλλον.


Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς... Την αυθάδεια και την αλαζονεία τους; Την πρωτοφανή ασέβειά τους προς την αξιοπρέπεια και τη νοημοσύνη των πολιτών; Τον έκδηλο κυνισμό τους να αρνηθούν να απολογηθούν και να λογοδοτήσουν για τα εγκλήματα που διέπραξαν σε βάρος αυτού του τόπου; Θυμηθείτε: Επί διακυβέρνησης Κληρίδη οι ρωσικοί πύραυλοι S-300, που αγοράστηκαν για 400 εκ., μεταφέρθηκαν στο κρητικό κοιμητήριό τους. Και, φυσικά, είχαμε τη ληστεία του Χρηματιστηρίου, η οποία εξόντωσε κυριολεκτικά τη μεσαία τάξη.


Επί διακυβέρνησης Χριστόφια είχαμε το Μαρί και την ανατίναξη της ενεργειακής υποδομής της νήσου, το κλείσιμο της Eurocypria και την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού και τραπεζικού τομέα. Το τελικό χτύπημα καταφέρθηκε από τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη με το κούρεμα των καταθέσεων, τα μνημόνια, τα κοινωνικά παντοπωλεία, τη φτωχοποίηση μεγάλου μέρους του λαού, τη διαφυγή δεκάδων χιλιάδων λαμπρών κυπριακών μυαλών στην αλλοδαπή, το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών και της Hellas Jet και, τέλος, το ξεπούλημα του Συνεργατισμού. Με κόστος δισεκατομμυρίων στην πλάτη των πολιτών.


Γιατί ο Συνεργατισμός καταστράφηκε; Διότι εισέβαλε και σε αυτόν η αδίστακτη κομματοκρατία, η ημετεροκρατία και η αχρηστοκρατία και η εντεύθεν σήψη, σαπρία και διαφθορά και επέλασε το ανεπρόκοπο, ιδιοτελές και εγκληματικό πολιτικό σύστημα. Όλοι σχεδόν σιτίζονταν στο συνεργατικό πρυτανείο με κομματικούς διορισμούς, επιβολή και προαγωγή ημετέρων. Όλοι αυτοί οι άθλιοι και αχρείοι έπαιζαν με τα εκατομμύρια των καταθετών χωρίς στοιχειώδη μέτρα εταιρικής ευθύνης και χρηστής διοίκησης.


Πριν από λίγες ημέρες (4.4.2019), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δημοσιοποίησε έρευνα για τη διαφθορά, παγκοσμίως. Σε αυτήν επισημαίνεται πως ο περιορισμός της θα μπορούσε να δημιουργήσει ετήσια φορολογικά έσοδα ύψους ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων σε όλον τον κόσμο. Επιπλέον, η καταπολέμηση της διαφθοράς μπορεί να μειώσει τη σπατάλη, ώστε να αυξηθούν οι επιδόσεις των σπουδαστών δημόσιων σχολών, ενώ βελτιώνει τη συνολική εμπιστοσύνη των πολιτών στην Κυβέρνηση.


Ας προσεχθούν, επίσης, τα ακόλουθα ευρήματα: «Λιγότερη διαφθορά σημαίνει χαμηλότερη διαρροή εισοδήματος, λιγότερη σπατάλη σε δαπάνες και υψηλότερη ποιότητα δημόσιας παιδείας και υποδομών». «Περιμέναμε πως η διαφάνεια θα συμβάδιζε με τα καλά δημοσιονομικά αποτελέσματα, όμως αυτό που μας εξέπληξε είναι ότι η επίδραση της διαφάνειας είναι πολύ ισχυρότερη σε χώρες που έχουν ελεύθερο Τύπο ή μια ισχυρή κοινωνία των πολιτών», δήλωσε ο Πάολο Μάουρο, υποδιευθυντής του τμήματος Δημοσιονομικών Υποθέσεων του ΔΝΤ.


Μεταξύ των συστάσεων για περιορισμό της διαφθοράς, το ΔΝΤ ζητεί να γίνουν επαγγελματικές οι δημόσιες υπηρεσίες, δηλαδή να γίνονται προσλήψεις βάσει προσόντων, ενώ επικαλείται επίσης την ανάγκη για απλούς φορολογικούς κανόνες και επιχειρηματικούς κώδικες - Προσόντα... Διαφάνεια... Ελεύθερος Τύπος... Ισχυρή κοινωνία πολιτών.


Οι κατ’ εξοχήν ένοχοι κακουργηματικών πολιτικών στα κορυφαία ζητήματα του τόπου απεχθάνονται τη διαφάνεια. Ο Τύπος, εξαιτίας της κρίσης, είναι ευάλωτος σε οικονομικές και πολιτικές εξαρτήσεις. Όσο για την κυπριακή κοινωνία, αυτή είναι τραγικό παράδειγμα ψυχιατρικής και κοινωνιολογικής μελέτης για την έκταση της απάθειας, την ένταση της αδιαφορίας της και για το δυσθεώρητο βάθος της σιωπής και ανοχής της έναντι των λυμεώνων του κράτους και του τόπου. Γι’ αυτό και παραμένουν ατιμώρητοι και θρασείς.