Αναλύσεις

Τριπλός πονοκέφαλος από Brexit

Για όλα τα σενάρια προετοιμάζεται ο επιχειρηματικός κόσμος

Έντονες διεργασίες πραγματοποιούνται τον τελευταίο καιρό από πλευράς κυπριακών επιχειρήσεων, λόγω των αλλαγών που θα επέλθουν στον τομέα των εξαγωγών και εισαγωγών με το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά το Brexit. Ενός Brexit, του οποίου η ημερομηνία μεταφέρθηκε από την 29η Μαρτίου για τις 12 Απριλίου ή 22 Μαΐου 2019 και που ουδείς είναι σε θέση ακόμη να γνωρίζει ποια μορφή θα έχει, καθώς όλα τα σενάρια παραμένουν ανοικτά.


Το χειρότερο, βέβαια, από τα σενάρια θα είναι ένα άτακτο Brexit, για το οποίο οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες. Οι προετοιμασίες έχουν να κάνουν κυρίως με τρεις τομείς: τις εξαγωγές, την πιστοποίηση των προϊόντων και την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Προετοιμασίες σε τρεις τομείς


Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, μιλώντας στη «Σημερινή» και ερωτηθείς πώς πρέπει να προετοιμαστούν οι κυπριακές επιχειρήσεις για το Brexit, εξήγησε ότι ο πρώτος τομέας στον οποίο θα επέλθουν αλλαγές είναι των εισαγωγών και εξαγωγών, όσον αφορά τις τελωνειακές διατυπώσεις, καθώς η Μεγάλη Βρετανία θα θεωρείται τρίτη χώρα. Εδώ, όπως είπε, πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν μόνον όσες επιχειρήσεις συναλλάσσονται εντός της ενιαίας αγοράς και δεν είναι εξοικειωμένες με τις συναλλαγές με τρίτες χώρες. Ο δεύτερος τομέας, πρόσθεσε, είναι η πιστοποίηση σε σχέση με τα προϊόντα, η οποία από την ημέρα του Brexit δεν θα ισχύει.


Όπως εξήγησε, υπάρχουν χιλιάδες επιχειρήσεις στην ΕΕ οι οποίες εάν έχουν πιστοποίηση για τα πρότυπά τους από βρετανικούς οίκους πιστοποίησης δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν εντός της ενιαίας αγοράς και θα πρέπει να τα πιστοποιήσουν σε άλλους ευρωπαϊκούς οίκους. Περαιτέρω, σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, ο τρίτος τομέας είναι η ροή των προσωπικών δεδομένων. Οι επιχειρήσεις, όπως ανέφερε, πρέπει να βεβαιωθούν ότι όσοι συναλλάσσονται και κρατούν στοιχεία βρετανικά πρέπει να είναι συμμορφωμένα με το GDPR, δηλαδή τον ευρωπαϊκό κανόνα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.


Όλα τα υπόλοιπα, όπως είπε, είναι ζητήματα που έχουν ήδη ρυθμιστεί με ευρωπαϊκές αποφάσεις και αφορούν είτε τις χερσαίες μεταφορές είτε την εναέρια κυκλοφορία είτε τις τηλεπικοινωνίες και τα θέματα θεώρησης εισόδου. Πρόκειται, συνέχισε, για αποφάσεις οι οποίες τέθηκαν υπό τον όρο της αμοιβαιότητας και θα ισχύουν για 12 μήνες από την ημέρα του Brexit. Ο κ. Αντωνίου, ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε πως οι κυπριακές επιχειρήσεις είναι επαρκώς προετοιμασμένες ακόμη και για την προοπτική ενός άτακτου Brexit. Σίγουρα, όπως είπε, θα υπάρξουν δυσκολίες, αλλά δεν δημιουργούνται συνθήκες χάους.
Το προσωρινό δασμολόγιο


Από πλευράς του, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ, Λεωνίδας Πασχαλίδης, σε δηλώσεις του στη «Σ», αναφέρθηκε στο προσωρινό δασμολόγιο, το οποίο ανακοίνωσε το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο σε περίπτωση άτακτου Brexit θα ισχύει για δώδεκα μήνες. Όπως εξήγησε, κάτω από το εν λόγω προσωρινό καθεστώς, το 87% της αξίας των συνολικών εισαγωγών του ΗΒ δεν θα υπόκειται σε δασμούς, ενώ μόνο το 13% των εισαγομένων προϊόντων θα υπόκεινται σε δασμούς. Με μηδενικό συντελεστή, για παράδειγμα, θα εισάγεται το χαλλούμι, ενώ σε δασμούς θα υπόκεινται προϊόντα που περιλαμβάνουν κυρίως κρέατα, μηχανοκίνητα οχήματα, κεραμικά, λιπάσματα, καύσιμα, μπανάνες, ακατέργαστη ζάχαρη και κάποια είδη ψαριών.


Όσον αφορά τις πωλήσεις των Βρετανών προς την Κύπρο, όπως είπε, εκεί θα ισχύει το κοινό ευρωπαϊκό δασμολόγιο για τις τρίτες χώρες. Επίσης, όπως πρόσθεσε, πλέον θα υπάρχουν τελωνειακές διαδικασίες, ακόμα και για τα προϊόντα τα οποία θα εισάγονται στην Αγγλία αδασμολόγητα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Πασχαλίδη, οι εταιρείες που έχουν εμπειρία με τρίτες χώρες δεν θα έχουν επιπτώσεις στην τήρηση των εν λόγω τελωνειακών διαδικασιών, γιατί τις γνωρίζουν ήδη. Οι υπόλοιπες, πρόσθεσε, θα πρέπει να ενημερωθούν επαρκώς και να εξοικειωθούν με αυτές. Μάλιστα, όπως είπε, ήδη το Τελωνείο είναι προετοιμασμένο γι' αυτό το ενδεχόμενο, γι’ αυτό και εξέδωσε έναν χρήσιμο οδηγό για τις επιχειρήσεις.
«Αργήσαμε όλοι»


Ο κ. Πασχαλίδης υποστήριξε πως το λάθος τους ήταν ότι πίστευαν πως θα υπήρχε συμφωνία αποχώρησης και όχι άτακτο Brexit, ενώ τελικά το ενδεχόμενο αυτό είναι υπαρκτό. «Γι’ αυτό αργήσαμε όλοι», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως ακόμα και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, πριν από μερικές ημέρες προχώρησε στη δημοσίευση των προσωρινών μέτρων που αποφάσισε.


Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΚΕΒΕ σε συνεργασία με τον Κυπρο-Βρετανικό Επιχειρηματικό Σύνδεσμο συνεχίζουν να παρέχουν στις κυπριακές επιχειρήσεις ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις με στόχο την καλύτερη δυνατή προετοιμασία τους, κυρίως για την περίπτωση ενός άτακτου Brexit. «Εδώ και δύο περίπου μήνες καλέσαμε τα μέλη μας να αναφέρουν είτε σε μας είτε στο Υπουργείο Εξωτερικών ή στα διάφορα άλλα Υπουργεία, όποια εξειδικευμένα προβλήματα ενδέχεται να αντιμετωπίσουν», δήλωσε, ενώ ερωτηθείς σχετικά εκτίμησε πως οι μεγάλες και οι οργανωμένες επιχειρήσεις ήδη στον βαθμό που μπορούν, έχουν προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για να προετοιμαστούν.


Περαιτέρω, ανέφερε πως το θετικό είναι ότι, σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία, τότε η ημερομηνία συμφωνημένης εξόδου μετατίθεται για τις 22 Μαΐου 2019 και ακολούθως θα υπάρξει μία περίοδος δύο ετών, στη διάρκεια της οποίας θα διεξαχθεί συζήτηση για τη διαμόρφωση της σχέσης του ΗΒ με την ΕΕ.


«Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις μας θα γνωρίζουν τι θα συμφωνηθεί, όπως για παράδειγμα αν συμφωνήσουν ότι δεν θα αλλάξουν τα πρότυπα», εξήγησε. «Σε αυτήν την περίπτωση, δεν θα αντιμετωπίσουμε μεγάλο πρόβλημα», είπε, σημειώνοντας παράλληλα πως όλα θα εξαρτηθούν και από την υποτίμηση της στερλίνας, η οποία μπορεί να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στις εξαγωγές.


· Τέλος, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι τόσο το ΚΕΒΕ όσο και η ΟΕΒ συνεχίζουν να ενημερώνουν και να εμπλουτίζουν τις ιστοσελίδες τους με ανακοινώσεις και εγκυκλίους για όλες τις εξελίξεις που αναμένεται να επηρεάσουν τις κυπριακές επιχειρήσεις.