Ο δεύτερος Αττίλας και η απάθεια της Κυβέρνησης και των πολιτικών

Ίσως η πρώτη και μεγαλύτερη παράλειψη είναι η αδυναμία ενίσχυσης των Παραγόντων Ισχύος (ΠΙ) της ΚΔ με προεξάρχοντα αυτόν της οικονομίας και της άμυνας, και δεύτερη η τάση να είμαστε πάντα αρεστοί στους Τούρκους, κάνοντας αποδεκτές, πάντα εκ των υστέρων, τις απαιτήσεις τους τις οποίες προηγουμένως η πλευρά μας είχε απορρίψει
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία με παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και της κρατικής κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) φέρνει προ τετελεσμένων γεγονότων και εξευτελίζει την Κυβέρνηση της ΚΔ, τα ΗΕ και την ΕΕ. Η ευθύνη, όμως, πρωτίστως βαρύνει την ΚΔ, η οποία, στις συνεχείς προσπάθειές της να εξημερώνει και να εξευμενίζει το θηρίο που λέγεται Τουρκία, προέβη σε σειρά τραγικών λαθών, τα οποία η Τουρκία συνεχώς εκμεταλλεύεται και η εκάστοτε Κυβέρνηση της ΚΔ θρηνεί επί των αποτελεσμάτων των πράξεων και των παραλείψεων της πολιτικής της.


Ίσως η πρώτη και μεγαλύτερη παράλειψη είναι η αδυναμία ενίσχυσης των Παραγόντων Ισχύος (ΠΙ) της ΚΔ με προεξάρχοντα αυτόν της οικονομίας και της άμυνας, και δεύτερη η τάση να είμαστε πάντα αρεστοί στους Τούρκους, κάνοντας αποδεκτές, πάντα εκ των υστέρων, τις απαιτήσεις τους τις οποίες προηγουμένως η πλευρά μας είχε απορρίψει. Αυτό, φυσικά, γίνεται για να δείξουμε καλή θέληση και να δελεαστεί η Τουρκία να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις, και εδώ είναι που οι Τούρκοι κερδίζουν.


Στην παρούσα φάση, με την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ από το τουρκικό γεωτρύπανο ΠΟΡΘΗΤΗΣ, η Τουρκία απέδειξε ότι:


1. Δεν μπλοφάρει και υλοποιεί τις διακηρύξεις της.


2. Αιφνιδιάζει και καθιστά την Κύπρο πάντα ουραγό των γεγονότων που προκαλεί, ενώ γνωρίζει τις αδυναμίες της Ελλάδας, όπως αυτό αποδείχθηκε από τις φαιδρές δηλώσεις του ΥΠΕΞ Κατρούγκαλου.


3. Στοχεύει επί των αδυναμιών και των παραλείψεων της ΚΔ. Στην παρούσα φάση εκμεταλλεύεται τα φοβικά σύνδρομα της Ελλάδας και της Κύπρου που δεν οριοθέτησαν την μεταξύ των ΑΟΖ, κάτι που ο Στρατηγός Κλόκκαρης επεσήμανε τέσσερεις φορές σε άρθρα του από το 2013 και μετά.


4. Είναι έτοιμη για θερμό επεισόδιο, δεδομένου ότι η ευθύνη πυροδότησής του θα βαρύνει την ΚΔ.
Από πλευράς ΚΔ υπάρχουν πάρα πολλά αρνητικά και ανακολουθίες που γελοιοποιούν, κατά το επιεικέστερο, την πολιτική ζωή και τα πολιτικά κόμματα και σαφώς την Κυβέρνηση.


1. Η μη οριοθέτηση της ΑΟΖ της Κύπρου με την Ελλάδα.


2. Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε την τελευταία ενέργεια της Τουρκίας ως δεύτερη εισβολή, ενώ, τουναντίον, ανάλογες παραβιάσεις (πλην μιας το 2014, όταν διέκοψε τις συνομιλίες, λόγω των παραβιάσεων του «Μπαρμπαρός»), που έγιναν από την άνοδό του στην Προεδρία της Δημοκρατίας το 2013, τις αγνοούσε και μάλιστα συνομιλούσε με την Τουρκία, έχοντας ουσιαστικά το πιστόλι στον κρόταφό του.


3. Η μείωση της στρατιωτικής θητείας, η ανυπαρξία πολεμικών αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων, η κατάργηση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και κατ’ επέκτασιν η παρακμή της ΕΦ.


4. Η φιλονικία Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης, με τη δεύτερη να κατηγορεί την πρώτη ότι παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της και την πρώτη να κατηγορεί τη δεύτερη για ταύτιση θέσεων με την τουρκική πλευρά.


5. Η από εντάξεως της ΚΔ στην ΕΕ σιωπηρή αποδοχή των διαδικασιών ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, χωρίς η τελευταία να έχει εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Άγκυρας, που προνοεί την από πλευράς Τουρκίας αναγνώριση της ΚΔ και το άνοιγμα των λιμανιών και αεροδρομίων της Τουρκίας για τα πλοία και τα αεροπλάνα της Κύπρου.
Τι πρέπει να γίνει


Κατόπιν των παραπάνω και εδώ που έφθασε η κατάσταση, προτείνω όπως γίνουν τα ακόλουθα:
1. Ενεργοποίηση του άρθρου 42/7 της Συνθήκης της Λισσαβώνας (Εφόσον πρόκειται για δεύτερη εισβολή, όπως χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την κάθοδο του Πορθητή στην Κυπριακή ΑΟΖ).


2. Ενέργειες σε όλα τα όργανα της ΕΕ, προκειμένου να πληρώσει κόστος η Τουρκία.


3. Επάνδρωση όλων των μονομερώς καταργηθέντων φυλακίων της ΕΦ κατά μήκος της Προκεχωρημένης Γραμμής Άμυνας.


4. Αίτηση προς την Ελλάδα, για:


Α. Αναβίωση και άμεση ισχύ στην πράξη του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.


Β. Έλευση στην Κύπρο ελλαδικών ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων. Η Ελλάς, ως εγγυήτρια δύναμη, είναι υποχρεωμένη συμβατικά να το πράξει.


5. Προσωρινό κλείσιμο των οδοφραγμάτων ή, στην αντίθετη περίπτωση, να σκληρύνουν τα μέτρα ελέγχου στη διακίνηση ανθρώπων και προϊόντων.


6. Άρση όλων των διευκολύνσεων διακίνησης των τουριστών από και προς τα κατεχόμενα.


7. Σταδιακή και σε βάθος χρόνου μείωση των υπερπρονομίων των Τ/κ, που προκαλούν την αγανάκτηση των Ελλήνων.


8. Ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ να ενημερώσει τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για την παρούσα κατάσταση στην ΕΦ, τα προβλήματα και τις δυνατότητές της, ιδιαίτερα στη θάλασσα και στον αέρα, και ν’ αποφασιστούν μέτρα.


9. Απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων τουρκικής και τουρκοκυπριακής κατασκευής μέσω άλλων χωρών που, δυστυχώς, κατακλύζουν τα μεγάλα επώνυμα καταστήματα.
Δυστυχώς, η σοβαρότητα της παρούσης καταστάσεως σίγουρα θα πλήξει την ΚΔ και πολύ φοβάμαι ότι μέρος της ΑΟΖ μας θα γκριζαριστεί.
ΥΓ. Αλήθεια, πού χάθηκαν οι διάφοροι υπουργοί και άλλοι φωστήρες που παραπλανούσαν με ψευδείς δηλώσεις ότι η ΚΔ διασφαλίζεται και θωρακίζεται με τη συμμετοχή της στην PESCO και τις δήθεν συμμαχίες;