Κυπριακό

«Σφαγή» στο Εθνικό για την πρόταση του Άντρου

Το Εθνικό Συμβούλιο καταδίκασε ομόφωνα τις τουρκικές προκλήσεις

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στο Εθνικό Συμβούλιο η πρόταση του ΑΚΕΛ, με την οποία καλεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να πει ότι είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις στη βάση της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ του Σεπτεμβρίου του 2017.


Στην έκτακτη συνεδρία του Εθνικού, που συγκάλεσε εκτάκτως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τις τουρκικές προκλητικές κινήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και το Κυπριακό, μετείχαν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους και ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου. Μετείχαν ακόμη ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Βασίλης Πάλμας, ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου.


Η πρόταση του ΑΚΕΛ


Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, που αποχώρησε νωρίτερα από τη συνεδρία, δήλωσε πως αυτήν τη στιγμή το σημαντικό είναι να δούμε πώς μπορεί να υπάρξει μια όσο το δυνατόν ευρύτερη συνεργασία μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών κομμάτων για να αντιμετωπίσουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τις παράνομες τουρκικές ενέργειες.


Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, για το ΑΚΕΛ προέχει να παραμείνει ζωντανή η προσπάθεια για λύση στο Κυπριακό, που είναι ο πιο σημαντικός στόχος που έχουμε καθορίσει ως Κυπριακή Δημοκρατία. Οι προτάσεις του ΑΚΕΛ, είπε, προσπαθούν να εξυπηρετήσουν και τους δύο στόχους, να αφεθεί ανοικτή η ελπίδα για να υπάρξει λύση στο Κυπριακό στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και ταυτόχρονα να ανατρέψουμε τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ.


Στο Εθνικό Συμβούλιο, δήλωσε ο κ. Κυπριανού, πρότεινε να αναλάβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρωτοβουλίες προς τον ΓΓ του ΟΗΕ και την ΕΕ για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, με την προϋπόθεση ότι θα τερματιστούν οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ. Κατά το ΑΚΕΛ, ανέφερε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να πει στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις στη βάση της έκθεσης του ΓΓ τον Σεπτέμβριο του 2017. «Δηλαδή, σε ό,τι αφορά την ουσία, με βάση το πλαίσιο Γκουτέρες, τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα και το άτυπο έγγραφο για την εφαρμογή της συμφωνίας».


Σχολιάζοντας την πρόταση του ΑΚΕΛ, μετά το πέρας της συνεδρίας του Εθνικού, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε πως είναι «δικαίωμα του Άντρου Κυπριανού και του ΑΚΕΛ να εκφράζουν τις οποιεσδήποτε απόψεις τους, η χώρα τελεί υπό απειλή, προέχει η ενότητα».
Ομόφωνη καταδίκη


Μετά τη συνεδρία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Εθνικό Συμβούλιο στη χθεσινή του συνεδρίαση καταδίκασε ομόφωνα την κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις παράνομες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ, και όλες τις άλλες παράνομες ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους μέλους της ΕΕ.


Όπως είπε, το Εθνικό Συμβούλιο ζητά επιτακτικά τον άμεσο τερματισμό όλων των τουρκικών ενεργειών και των απειλών για χρήση βίας, για να υπάρξει μείωση της έντασης και σεβασμός της ειρήνης και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, υπογραμμίζει τη σημασία της αλληλεγγύης προς την Κυπριακή Δημοκρατία από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας.


«Το Εθνικό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει παράλληλα την προσήλωσή του στην ειρηνική επίλυση του Κυπριακού μέσα από τις διαδικασίες των Ηνωμένων Εθνών. Οι τουρκικές ενέργειες υποσκάπτουν και παρεμποδίζουν τις προσπάθειες αυτές. Το Εθνικό Συμβούλιο τονίζει ότι, χωρίς τον τερματισμό των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, δεν δημιουργούνται ευοίωνες προοπτικές για τη συνέχιση των προσπαθειών για επανέναρξη της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού», δήλωσε ο κ. Προδρόμου, προσθέτοντας ότι αυτή είναι η ομόφωνη θέση του Εθνικού Συμβουλίου.