Χρηστικά

Συνεργασία Πανεπιστημίου Frederick και Technion Israel Institute o

Συνεργασία Πανεπιστημίου Frederick και Technion Israel Institute of Technology


Οι μεγάλες αστικές αναπτύξεις αφορούν κτηριακά συγκροτήματα με κλίμακα αρκετά μεγαλύτερη από τη συνήθη, τόσο σε οριζόντια ανάπτυξη όσο και καθ’ ύψος, αλλάζοντας δραστικά τη συμβατική εικόνα του δομημένου περιβάλλοντος. Σε πολλές περιπτώσεις οι αναπτύξεις αυτές πριμοδοτούνται, με εξαιρέσεις από πολεοδομικούς περιορισμούς και σημαντική αύξηση της επιτρεπόμενης δόμησης.


Η διμερής ερευνητική συνεργασία των μονάδων πολεοδομίας των αρχιτεκτονικών σχολών του Πανεπιστημίου Frederick και του Πανεπιστημίου Technion εστιάζει στις επιπτώσεις αυτών των εξελίξεων σε Κύπρο και Ισραήλ. Σε αυτό το πλαίσιο το Πανεπιστήμιο Frederick, σε συνεργασία με το ΕΤΕΚ και το Technion, διοργάνωσε συμπόσιο με θέμα: «Μεγάλες Αστικές Αναπτύξεις στην Κύπρο και το Ισραήλ: Πολεοδομία, Προκλήσεις και Πραγματικότητες».


Στο συμπόσιο έλαβαν μέρος: εκ μέρους του Πανεπιστημίου Frederick οι Βύρων Ιωάννου, Λώρα Νικολάου και Γρηγόρης Καλνής, εκ μέρους του Technion οι Efrat Eizenberg,Yosef Jabareen, Orly Sasson και Tamir Arviv, ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ Στέλιος Αχνιώτης, τα νυν και πρώην στελέχη δημοσίων οργανισμών Νίκος Γεωργιάδης, Χρίστος Κτωρίδης και Ανδρέας Σαββίδης και τέλος ο επιχειρηματίας ανάπτυξης γης Λάκης Τοφαρίδης. Το συμπόσιο έκλεισε με μια πολύ ζωντανή συζήτηση με το κοινό, που καταδεικνύει την επιτυχία της διοργάνωσης, αλλά και το αυξανόμενο ενδιαφέρον του κοινού για ζητήματα ανάπτυξης των πόλεων.