Αναλύσεις

Αναστρέφοντας την αρνητική εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό

Η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται ενώπιον πολλαπλών προκλήσεων, αλλά και υπαρξιακών διλημμάτων. Η δημόσια διοίκηση, καθώς και όλοι οι θεσμοί του κράτους θα πρέπει να καταστούν αποτελεσματικοί. Είναι αδιανόητο να εκτίθεται η Κύπρος από ανεπίτρεπτες παραλείψεις και σοβαρά λάθη στις διάφορες εκφάνσεις του δημόσιου βίου
Για μιαν ακόμη φορά η Κύπρος βρέθηκε στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου με αρνητικές αναφορές. Η εγκληματική δράση τού καθ’ ομολογίαν κατά συρροήν δολοφόνου πυροδότησε μια σειρά από αρνητικά δημοσιεύματα στο εξωτερικό, τα οποία καταπιάστηκαν επίσης και με τις συνθήκες απασχόλησης προσώπων που προέρχονται από τρίτες χώρες. Προηγήθηκαν δημοσιεύματα για το θέμα του ξεπλύματος χρήματος και της παραχώρησης διαβατηρίων μέσω του προγράμματος προσέλκυσης επιφανών επενδυτών. Αλλά και στο Κυπριακό, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας είναι θύμα της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας, οι εντυπώσεις που πολλές φορές δίδονται δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. Είναι σημαντικό να αξιολογήσουμε όλα αυτά τα δεδομένα.
Οι αποτρόπαιες δολοφονίες γυναικών και ανήλικων παιδιών προκάλεσαν τεράστιο πόνο στους οικείους των θυμάτων. Προκάλεσαν, επίσης, θλίψη και προβληματισμό στη δική μας κοινωνία, καθώς και μεγάλη ανησυχία στους εργαζομένους στην Κύπρο από τρίτες χώρες και ιδίως στις γυναίκες. Όμως, δεν είναι δίκαιο να ενοχοποιείται μια κοινωνία για τα φρικιαστικά εγκλήματα ενός κατά συρροήν δολοφόνου. Τα ξένα δημοσιεύματα έκαναν, επίσης, λόγο για την ανεπάρκεια διαφόρων κρατικών υπηρεσιών, καθώς και για «σύγχρονη δουλεία» στην Κύπρο. Αναμφίβολα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στους εργασιακούς χώρους στη χώρα μας, που αφορούν όχι μόνον άτομα από τρίτες χώρες, αλλά και Κυπρίους. Όμως, παρά τα προβλήματα, σε καμιά περίπτωση η Κύπρος δεν μπορεί να θεωρείται προορισμός «σύγχρονης δουλείας». Εάν αυτή ήταν η πραγματικότητα, τότε δεν θα είχαμε το πρόβλημα των χιλιάδων παράνομων μεταναστών.


Όλοι αναγνωρίζουμε ότι τα κακώς έχοντα θα πρέπει να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά. Το κράτος οφείλει να διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων των πολιτών, των εργαζομένων και όλων των προσώπων που διαβιούν στην Κύπρο νόμιμα.
Διαστρεβλωτική εικόνα


Τα αρνητικά αυτά δημοσιεύματα ακολουθούν μια σειρά από αναφορές στον διεθνή Τύπο που στοχοποιούσαν την Κύπρο και την περιέγραφαν ως φορολογικό παράδεισο για μεγιστάνες με αμφιλεγόμενο ή ακόμη και ύποπτο οικονομικό παρελθόν. Οι κατηγορίες αυτές είναι σοβαρές και δεν μπορούν να αγνοηθούν, παρ’ όλον ότι αρκετές από αυτές προέρχονται από ανταγωνιστικές χώρες με παρόμοια και ακόμη πιο γενναιόδωρα κίνητρα πολιτογράφησης. Ασφαλώς η Κύπρος νομιμοποιείται να έχει ένα σχέδιο προσέλκυσης επενδύσεων, στο οποίο να υπάρχει και το κίνητρο της παροχής διαβατηρίου. Το ζητούμενο, όμως, είναι να γίνεται με τρόπο που να είναι συμβατός με τη νομιμότητα, καθώς και με την πρακτική άλλων χωρών της ΕΕ.
Σε σχέση με τις κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος, σημειώνεται ότι η Κύπρος έλαβε και υλοποίησε σκληρά μέτρα. Ως εκ τούτου, σήμερα υπερτερεί πολλών χωρών στα ζητήματα αυτά.
Αλλά και στο Κυπριακό η εικόνα είναι διαστρεβλωμένη σε αρκετούς ξένους κύκλους, καθώς και σε διάφορα στρώματα στο εσωτερικό. Το τουρκικό αφήγημα παραπέμπει «στη στέρηση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων την περίοδο 1963-1964», καθώς και στην «υφαρπαγή της Κυπριακής Δημοκρατίας από τους Ελληνοκυπρίους». Η πραγματικότητα, όμως, είναι πολύπλοκη και όχι μονοδιάστατη. Μεταξύ άλλων, η τουρκοκυπριακή ηγεσία σε απόλυτη συνεργασία με την Άγκυρα προσπάθησαν να παραλύσουν και να καταλύσουν το κράτος.
Στη σημερινή συγκυρία, το τουρκικό αφήγημα προβάλλει τη θέση ότι το Κυπριακό δεν επιλύεται, εξαιτίας του ελληνοκυπριακού μαξιμαλισμού - της άρνησης των Ελλήνων της Κύπρου να αποδεχθούν τον διαμερισμό της εξουσίας, του πλούτου και των ωφελημάτων της ΕΕ. Η πραγματικότητα είναι ότι στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου δημιουργήθηκε μια παράνομη κρατική οντότητα - η οποία αποτελεί κατ’ ουσίαν προτεκτοράτο της Τουρκίας και δρα ως Δούρειος Ίππος για την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ενώ γίνεται λόγος για τον σφετερισμό των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, στην πραγματικότητα αυτοί απολαμβάνουν δικαιώματα χωρίς υποχρεώσεις εις βάρος των Ελληνοκυπρίων. Πάνω απ’ όλα, η κατοχική οντότητα στήθηκε πάνω στις κλεμμένες περιουσίες των Ελλήνων της Κύπρου. Θα πρέπει, επίσης, να τονισθεί ότι η πλειοψηφία των διαβιούντων σήμερα στα κατεχόμενα εδάφη είναι έποικοι -ξεπερνούν τις 220.000-, ενώ ταυτόχρονα η Τουρκία, η οποία ασκεί απόλυτο έλεγχο, συνεχίζει αμείωτα τον εξισλαμισμό.
Η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται ενώπιον πολλαπλών προκλήσεων, αλλά και υπαρξιακών διλημμάτων. Η δημόσια διοίκηση, καθώς και όλοι οι θεσμοί του κράτους θα πρέπει να καταστούν αποτελεσματικοί. Είναι αδιανόητο να εκτίθεται η Κύπρος από ανεπίτρεπτες παραλείψεις και σοβαρά λάθη στις διάφορες εκφάνσεις του δημόσιου βίου. Η πραγματικότητα είναι ότι, ενώ η Κύπρος αντιμετωπίζει σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα, τα οποία επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών και όλων των νομίμως διαβιούντων προσώπων στη χώρα μας, αδικείται από τις εντυπώσεις που δημιουργούνται στο εξωτερικό. Θα πρέπει να εργασθούμε μεθοδικά για να αποκαταστήσουμε την εικόνα της χώρας μας.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ
Πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων, καθώς και του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας