Ενέργεια

Είμαστε ανυπεράσπιστοι…

Δημοσκόπηση "Σ" για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

«Ανοχύρωτη πολιτεία» έναντι των τουρκικών επιβουλών θεωρεί η συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων πολιτών την Κυπριακή Δημοκρατία, σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσκόπησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας «Κυπριακή ΑΟΖ και τουρκικές προκλήσεις», για τη νέα πειρατική ενέργεια της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, που δημοσιεύει σήμερα η «Σημερινή» της Κυριακής.

Ποσοστό 79%, δηλαδή οκτώ στους δέκα πολίτες, πιστεύουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα, γεγονός που καταδεικνύει ότι υπάρχει μία ξεκάθαρη εικόνα εν σχέσει προς την ισχύ του κυπριακού κράτους.

Παρότι, επίσης, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (63%) στηρίζουν τους χειρισμούς της Κυβέρνησης στα ενεργειακά ζητήματα, και δηλώνουν ικανοποίηση τόσο για τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και για τη στάση του Υπουργού Εξωτερικών, εκφράζουν απογοήτευση για τον τρόπο αντίδρασης τόσο των Ηνωμένων Εθνών (80%), όσο και της ΕΕ (60%), έναντι των τουρκικών προκλήσεων.

Μάλιστα, ένα ποσοστό 70% δεν πιστεύουν ότι ο ΟΗΕ μπορεί να υπερασπιστεί αποτελεσματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Αντιθέτως, μάλλον ικανοποιημένοι, αν και με ελάχιστη διαφορά, εμφανίζονται για τη στάση των χωρών που συμμετέχουν στις τριμερείς και στις τετραμερείς συνεργασίες (45% εκφράζουν ικανοποίηση πολύ ή αρκετά και 44% λίγο ή καθόλου), ενώ η συντριπτική πλειοψηφία (81%) θεωρούν ότι η Ελλάδα θα έπρεπε, ως εγγυήτρια δύναμη, να υπερασπιστεί την κυπριακή ΑΟΖ από την τουρκική επέμβαση.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ:
Γραφείο: IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
Ανάθεση: «Σημερινή» της Κυριακής.
Διεξαγωγή: Μάιος 2019.
Κάλυψη: Παγκύπρια - αστικές και αγροτικές περιοχές.
Χαρακτηριστικά δείγματος: Άνδρες και γυναίκες άνω των 18.
Μέγεθος δείγματος: 500 άτομα.
Επιλογή δείγματος: τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία.
Συλλογή στοιχείων: τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

1. Σε ποιο βαθμό σάς ανησυχεί η παρουσία και η δραστηριότητα του τουρκικού γεωτρύπανου «Πορθητής»;

ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ 61%
ΣΕ ΑΡΚΕΤΟ ΒΑΘΜΟ 25%
ΣΕ ΜΙΚΡΟ ΒΑΘΜΟ 7%
ΚΑΘΟΛΟΥ 7%

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (ποσοστό 86%) ανησυχούν σε μεγάλο και αρκετό βαθμό για την ενέργεια της Τουρκίας να στείλει γεωτρύπανο στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

2. Πιστεύετε ότι η παρουσία του «Πορθητή» θα μπορούσε να προκαλέσει αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή ή όχι;

ΝΑΙ 77%
ΟΧΙ 23%

Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών πιστεύουν ότι η παρουσία του «Πορθητή» θα προκαλέσει αποσταθεροποίηση στην περιοχή. Μόνο δύο στους δέκα πολίτες δεν εκφράζουν τέτοια ανησυχία.

3. Πιστεύετε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σε θέση να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα ή όχι;

ΝΑΙ 21%
ΟΧΙ 79%

Οκτώ στους δέκα πολίτες πιστεύουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα. Γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει μία ξεκάθαρη εικόνα σε σχέση με την αδύναμη ισχύ της Κύπρου. Ωστόσο, ένα 21% έχουν την εντύπωση ότι η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα.

4. Σε ποιο βαθμό συμφωνείτε με τους χειρισμούς της Κυβέρνησης για τα ενεργειακά;

ΠΟΛΥ 18%
ΑΡΚΕΤΑ 45%
ΛΙΓΟ 23%
ΚΑΘΟΛΟΥ 10%
ΔΓ/ΔΑ 4%

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (63%) συμφωνούν πολύ ή αρκετά με τους χειρισμούς της Κυβέρνησης στο ενεργειακό ζήτημα. Την ίδια στιγμή το 33% των πολιτών εκφράζουν αρνητική εικόνα γι' αυτούς τους χειρισμούς.

5. Πόσο ικανοποιημένοι είστε με τη στάση των ακολούθων, όσον αφορά την ενεργειακή κρίση που έχει προκύψει τις τελευταίες μέρες;

Πρόεδρος της Δημοκρατίας
ΠΟΛΥ 17%
ΑΡΚΕΤΑ 42%
ΛΙΓΟ 19%
ΚΑΘΟΛΟΥ 17%
ΔΓ/ΔΑ 5%
Υπουργός Εξωτερικών
ΠΟΛΥ 28%
ΑΡΚΕΤΑ 39%
ΛΙΓΟ 17%
ΚΑΘΟΛΟΥ
8% ΔΓ/ΔΑ 8%
Υπουργός Άμυνας
ΠΟΛΥ 14%
ΑΡΚΕΤΑ 35%
ΛΙΓΟ 23%
ΚΑΘΟΛΟΥ 17%
ΔΓ/ΔΑ 11%
Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας
ΠΟΛΥ 15%
ΑΡΚΕΤΑ 37%
ΛΙΓΟ 20%
ΚΑΘΟΛΟΥ 15%
ΔΓ/ΔΑ 13%

Η ικανοποίηση των πολιτών για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης αποτυπώνεται και μέσα από τη συγκεκριμένη ερώτηση, αφού το 59% των ερωτηθέντων δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας και το 62% ικανοποιημένοι με τη στάση του Υπουργού Εξωτερικών. Χαμηλότερα ποσοστά καταγράφουν οι Υπουργοί Άμυνας και Ενέργειας, κάτι που ίσως οφείλεται και στο γεγονός ότι δεν προβαίνουν συχνά σε δημόσιες δηλώσεις.

6. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τις ακόλουθες θέσεις, όσον αφορά τη στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις;

Μη επιστροφή στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό
ΣΥΜΦΩΝΩ 37%
ΔΙΑΦΩΝΩ 56%
ΔΓ/ΔΑ 7%
Καταγγελία των εμπλεκομένων σε διεθνές επίπεδο
ΣΥΜΦΩΝΩ 80%
ΔΙΑΦΩΝΩ 14%
ΔΓ/ΔΑ 6%
Αναστολή των ενεργειών στα ενεργειακά μέχρι να επιλυθεί η κρίση
ΣΥΜΦΩΝΩ 17%
ΔΙΑΦΩΝΩ 79%
ΔΓ/ΔΑ 4%

Η συντριπτική πλειοψηφία (8 στους 10 πολίτες) συμφωνούν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να καταγγείλει την Τουρκία σε διεθνές επίπεδο. Φαίνεται επίσης ότι η μεγάλη πλειοψηφία διαφωνούν με τη θέση τής μη επιστροφής της Κύπρου στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού, αλλά και με την αναστολή του ενεργειακού προγράμματος μέχρι να επιλυθεί η κρίση.

7. Πόσο αποτελεσματική θεωρείτε ότι είναι η πρόθεση της Κυβέρνησης για έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης, σε όσους εμπλέκονται στη συγκεκριμένη ενέργεια;

ΠΟΛΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ 18%
ΑΡΚΕΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ 36%
ΛΙΓΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ 19%
ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ 24%
ΔΓ/ΔΑ 3%

Η πρόθεση της Κυβέρνησης για έκδοση διεθνούς εντάλματος δεν φαίνεται να πείθει την κοινή γνώμη στην ολότητά της. Το 54% θεωρούν πολύ ή αρκετά αποτελεσματική την πρόθεση αυτή, ενώ το 43% λίγο ή καθόλου αποτελεσματική.

8. Πόσο ικανοποιημένοι είστε με τον τρόπο που αντέδρασαν οι ακόλουθοι στις τουρκικές προκλήσεις;

Ηνωμένα Έθνη
ΠΟΛΥ/ΑΡΚΕΤΑ 15%
ΛΙΓΟ/ΚΑΘΟΛΟΥ 80%
ΔΓ/ΔΑ 5%
Ευρωπαϊκή Ένωση
ΠΟΛΥ/ΑΡΚΕΤΑ 34%
ΛΙΓΟ/ΚΑΘΟΛΟΥ 60%
ΔΓ/ΔΑ 6%
Κυβερνήσεις χωρών τριμερούς και τετραμερούς συνεργασίας
ΠΟΛΥ/ΑΡΚΕΤΑ 45%
ΛΙΓΟ/ΚΑΘΟΛΟΥ 44%
ΔΓ/ΔΑ 11%

Όπως διεφάνη από τις απαντήσεις που έδωσαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα, υπάρχει απογοήτευση με τον τρόπο που αντέδρασαν τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 80% δηλώνουν λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι από τη στάση των Η.Ε. και το 60% λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι από τη στάση της Ε.Ε. Την ίδια ώρα ένα 45% δηλώνουν ικανοποίηση από τη στάση των χωρών τριμερούς και τετραμερούς συνεργασίας.

9. Πιστεύετε ότι θα προχωρήσει τελικά η τουρκική γεώτρηση ή όχι;

ΝΑΙ 49%
ΟΧΙ 43%
ΔΓ/ΔΑ 8%

Σχεδόν πέντε στους 10 πολίτες εκτιμούν ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σε γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ, ενώ τέσσερεις στους 10 δεν πιστεύουν ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο.

10. Με βάση τα όσα συμβαίνουν στην ΑΟΖ, πόσο πιθανό πιστεύετε ότι είναι να προκληθεί θερμό επεισόδιο μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας;

ΠΟΛΥ 14%
ΑΡΚΕΤΑ 29%
ΛΙΓΟ 32%
ΚΑΘΟΛΟΥ 21%
ΔΓ/ΔΑ 4%

Παρά τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στην ΑΟΖ, μόνο το 43% των ερωτηθέντων ανησυχούν πολύ ή αρκετά για πρόκληση θερμού επεισοδίου μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας.

11. Πιστεύετε ότι ο ΟΗΕ μπορεί να υπερασπιστεί αποτελεσματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία ή όχι;

ΝΑΙ 25%
ΟΧΙ 70%
ΔΓ/ΔΑ 5%

12. Θεωρείτε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να ζητήσει κυρώσεις από την ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας, για τις συνεχείς και κλιμακούμενες παρεμβάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ ή όχι;

ΝΑΙ 89%
ΟΧΙ 8%
ΔΓ/ΔΑ 3%

Επτά στους δέκα πολίτες πιστεύουν πως ο ΟΗΕ δεν μπορεί να υπερασπιστεί αποτελεσματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ. Παράλληλα η απόλυτη πλειοψηφία (σχεδόν 90%) θεωρούν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να ζητήσει κυρώσεις από την ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας.

13. Θεωρείτε ότι η Ελλάδα, στο πλαίσιο των εγγυητικών της δικαιωμάτων, θα έπρεπε να υπερασπιστεί την Κυπριακή ΑΟΖ από την τουρκική επέμβαση ή όχι;

ΝΑΙ 81%
ΟΧΙ 16%
ΔΓ/ΔΑ 3%

14. Πιστεύετε ότι οι τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ θα οδηγήσουν σε εκβιαστική λύση του Κυπριακού ή όχι;

ΝΑΙ 41%
ΟΧΙ 53%
ΔΓ/ΔΑ 6%

Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων (8 στους 10) θεωρούν ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να υπερασπιστεί την Κυπριακή ΑΟΖ από την τουρκική επέμβαση. Την ίδια στιγμή η πλείστοι (53%) δεν πιστεύουν ότι οι τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ θα οδηγήσουν σε εκβιαστική λύση του Κυπριακού.