Συνεντεύξεις

ΛΙΛΛΗΚΑΣ: Θα γίνουμε η φωνή των πολιτών στο Ευρωκοινοβούλιο

Γ. Λιλλήκας: Υπάρχει η βούληση για συνέχιση της συνεργασίας της Συμμαχίας - Οικολόγων

Μια ενδεχόμενη εκλογή ευρωβουλευτή της Συνεργασίας Οικολόγων-Συμμαχίας Πολιτών θα ήταν εξαιρετικά ωφέλιμη για την Κύπρο, αφού θα αποκτούσε εκπροσώπηση είτε στην Ομάδα των Ευρωπαίων Δημοκρατών είτε στην Ομάδα των Πρασίνων, όπου δεν έχει τώρα, επισημαίνει ο Πρόεδρος της Συμμαχίας, Γιώργος Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι στόχος και επιδίωξη των δύο συνεργαζόμενων κομμάτων είναι να καταστούν η φωνή των Κυπρίων πολιτών στο Ευρωκοινοβούλιο.


Σημειώνει, ακόμα, ότι κύριο διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι η ενδυνάμωση του κοινού ευρωπαϊκού οράματος, ενάντια στις δυνάμεις που το αντιπαλεύουν, ενώ, αναφερόμενος στις πρόσφατες προκλήσεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ, τονίζει ότι ήγγικεν η ώρα της επιβολής κυρώσεων, εκ μέρους της ΕΕ, επί της Τουρκίας, κάτι που η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να επιδιώξει με αποφασιστικότητα.


Αναφερόμενος, τέλος, στη συνεργασία με τους Οικολόγους στις προσεχείς ευρωεκλογές, επισημαίνει ότι αυτή θα συνεχιστεί και εντός της κυπριακής Βουλής, με στόχο να καταστεί ακόμα πιο αποτελεσματική.
Ποιο το διακύβευμα, κατά τη γνώμη σας, των επικείμενων ευρωεκλογών;


Το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι η ενδυνάμωση στο Ευρωκοινοβούλιο των δυνάμεων που πιστεύουν στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα, αλλά και που έχουν ως προτεραιότητά τους την ποιότητα ζωής και τα δικαιώματα των πολιτών σε Ευρώπη της αλληλεγγύης που σέβεται το περιβάλλον.


Τι θα ήταν επιτυχία και τι αποτυχία για τη συνεργασία Οικολόγων - Συμμαχίας στις ευρωεκλογές;


Έμαθα να σκέφτομαι θετικά και να θέτω υψηλούς στόχους. Επιτυχία για τη συνεργασία Συμμαχία-Οικολόγοι είναι η εκλογή ενός ευρωβουλευτή. Αυτή θα είναι και επιτυχία για την Κύπρο, αφού πέραν των Ομάδων του Λαϊκού Κόμματος που μας εκπροσωπεί ο ΔΗΣΥ, της Αριστεράς που μας εκπροσωπεί το ΑΚΕΛ και των Σοσιαλιστών που μας εκπροσωπεί το ΔΗΚΟ, με την εκλογή ενός δικού μας υποψηφίου θα αποκτήσουμε και εκπροσώπηση είτε στην Ομάδα των Ευρωπαίων Δημοκρατών είτε στην Ομάδα των Πρασίνων. Επιτυχία θα είναι και για τους πολίτες, αφού η φιλοδοξία μας είναι να αποτελέσουμε τη φωνή των πολιτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Κοινές παρεμβάσεις


Μια από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις των δύο συνεργαζόμενων κομμάτων ήταν οι προτάσεις για την καθημερινότητα των πολιτών. Να υποθέσει κανείς ότι η συνεργασία σας θα συνεχιστεί, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, και πέρα από τον ορίζοντα των Ευρωεκλογών;
Αυτή είναι η φιλοσοφία μας κι αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η συνεργασία των δύο Κινημάτων. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο, αλλά μπορούμε να βελτιώσουμε την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, επιλύοντας προβλήματα που τους ταλανίζουν. Είναι με αυτό το σκεπτικό που καταθέσαμε Προτάσεις Νόμου για την καθιέρωση Εθνικού Κατώτατου Μισθού στα 1125 ευρώ, για την κατάργηση της πολεοδομικής άδειας και άδειας οικοδομής για μικρές αναπτύξεις, τη μελέτη μας για συντάξεις πάνω από το όριο της φτώχιας, δηλαδή πάνω από 733 ευρώ, για την άδεια πατρότητας, προτάσεις για προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας του νερού και των φαγητών που καταναλώνουμε. Όλα αυτά είναι ζητήματα που συζητούνται και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γι’ αυτό και είναι σημαντικό για τους πολίτες να υπάρχει ένας ευρωβουλευτής από το δικό μας ψηφοδέλτιο με αυτές τις ευαισθησίες, που έμπρακτα αποδείξαμε μέσα από την κοινοβουλευτική μας δράση κι όχι ως προεκλογικές υποσχέσεις.
Διεύρυνση δικαιωμάτων


Ταυτόχρονα προωθήσαμε Προτάσεις που διευρύνουν τα δικαιώματα και ελευθερίες των πολιτών, όπως το ΓΕΣΥ, η οριζόντια ψηφοφορία, το ανακλητό, η εισαγωγή της αρχής της προσωπικής αστικής ευθύνης για όσους ασκούν εξουσία ή διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα.


Με αυτά τα μικρά, αλλά σημαντικά βήματα μπορούμε να κάνουμε την Κύπρο καλύτερη και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.


Θεωρώ αυτονόητο ότι η συνεργασία μας με τους φίλους Οικολόγους θα συνεχιστεί και θα γίνει πιο αποτελεσματική στο Κοινοβούλιο. Η μέχρι τώρα εμπειρία μας είναι πολύ θετική κι αυτό ενισχύει τη βούληση για συνέχιση και πάρα πέρα της συνεργασίας της Συμμαχίας Πολιτών με το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών.
Η αποχή συντηρεί το κατεστημένο


Τα κόμματα, ενώ ρητορικώς καλούν τους πολίτες να απέχουν από την... αποχή, την ίδια ώρα μεταφέρουν τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις τους στη σκηνή των Ευρωεκλογών, ενώ, από την προεκλογική, απουσιάζουν, σχεδόν παντελώς, τα ευρωπαϊκά θέματα. Αυτή η συμπεριφορά δεν επιτείνει, ακριβώς, την τάση για αποχή;


Οι ανούσιες και αχρείαστες αντιπαραθέσεις συνήθως γίνονται από το κομματικό κατεστημένο και τις χρησιμοποιούν για κομματική συσπείρωση. Αυτό, βέβαια, απογοητεύει και κουράζει τους πολίτες. Εμείς ως Συμμαχία-Οικολόγοι πολιτευόμαστε με θετική ατζέντα. Με προτάσεις και ιδέες για το πώς θα βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών.


Είναι γεγονός ότι κάποια γεγονότα, όπως η δολοφονία εφτά αλλοδαπών γυναικών, εξελίξεις στο Κυπριακό, όπως η εισβολή της Τουρκίας στην ΑΟΖ μας, η Έκθεση Αρέστη για τον Συνεργατισμό, έχουν καταστεί εξ αντικειμένου κεντρικά ζητήματα στην εκστρατεία αυτή. Από την άλλη, τα πλείστα κόμματα, μη έχοντας Προτάσεις για τα ευρωπαϊκά ζητήματα, αποπροσανατολίζουν τη συζήτηση για να μη φανεί η πολιτική τους γύμνια.


Όμως, οι πολίτες πρέπει να αντιληφθούν ότι η αποχή δεν είναι απάντηση σ’ αυτά που οι ίδιοι επικρίνουν και απορρίπτουν. Η αποχή συντηρεί το κατεστημένο και την επιδιώκει το παλαιοκομματικό κατεστημένο. Μόνο με τη συμμετοχή τους οι πολίτες μπορούν να φέρουν την αλλαγή που θέλουν. Ιδιαίτερα οι νέοι, που έχουν τη ζωή μπροστά τους. Επιτρέψτε μου να μεταφέρω την απάντηση του Αμερικανού τέως Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, όταν ρωτήθηκε από ένα νεαρό για ποιο λόγο να πάει να ψηφίσει, κι ο Ομπάμα απάντησε: «Αφήνεις τον παππού σου να αποφασίσει τι ρούχα θα φορέσεις; Αφήνεις τον παππού σου να διαλέξει ποια μουσική θα ακούσεις; Γιατί τον αφήνεις να αποφασίσει σε τι κόσμο θα ζήσεις;».
Χωρίς προσανατολισμό η Ε.Ε.


Η αδιαφορία της πλειοψηφίας των πολιτών για το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι είναι πιθανόν, κατά τη γνώμη σας, να διαλάβει και ευρωσκεπτικιστικά χαρακτηριστικά, δεδομένης της ανόδου των ευρωσκεπτικιστών; Και τι θα σήμαινε αυτό για τον στόχο για μια Κύπρο με περισσότερη Ευρώπη;
Δυστυχώς, η Ε.Ε. δείχνει να έχει χάσει τον προσανατολισμό της κι απομακρύνεται από τις αρχές και αξίες της. Ενώ η Ε.Ε. αποτελούσε παγκόσμιο πρότυπο για το κράτος προνοίας, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, την κοινοτική και κοινωνική αλληλεγγύη, έχει προσχωρήσει στο άρμα του νεοφιλελευθερισμού και των μονοπωλίων. Αυτό έφερε απογοήτευση στους Ευρωπαίους πολίτες. Οι πολιτικές λιτότητας, που μεγαλώνουν τις κοινωνικές ανισότητες, στρώνουν το χαλί στην ακροδεξιά και στον ευρωσκεπτικισμό. Οι νέες γενιές, που δεν έχουν βιώματα από τους μεγάλους πολέμους, δεν μπορούν να εκτιμήσουν τη μεγάλη συμβολή της Ε.Ε. στο να επικρατήσει η ειρήνη στην ήπειρό μας.


Όπως δεν μπορούν να εκτιμήσουν ότι, όποτε φασιστικά κινήματα επικράτησαν στην Ευρώπη, βυθιστήκαμε στο αίμα, στον θάνατο και την καταστροφή. Στόχος μας είναι να επαναφέρουμε την Ε.Ε. στη βάση των αρχικών και παραδοσιακών αξιών της. Να γίνει η Ε.Ε. ένας ελεύθερος χώρος ευημερίας, που θα προάγει την κοινωνική δικαιοσύνη και την κοινωνική δημοκρατία, όσο σμικρύνουμε τις κοινωνικές ανισότητες, τόσο χάνεται το έδαφος κάτω από τα πόδια των ακροδεξιών και νεοναζιστικών κινημάτων.
Νέα τουρκική εισβολή


Η Κύπρος βρίσκεται ενώπιον μιας νέας τουρκικής πειρατείας εντός της ΑΟΖ, με την Τουρκία να προχωρεί, στην ουσία, στην κατάληψη θαλασσίου εδάφους της ΚΔ και να δημιουργεί νέα, ενδεχομένως, μη αναστρέψιμα τετελεσμένα/κεκτημένα. Ήρθε η ώρα, κατά τη γνώμη σας, η ΚΔ να αξιοποιήσει, με τον δέοντα και επιβαλλόμενο τρόπο, τη συμμετοχή της στην ΕΕ, ζητώντας την υιοθέτηση μιας έμπρακτα σκληρής στάσης έναντι της Άγκυρας;


Στην πραγματικότητα, η Τουρκία επιχειρεί εισβολή στον θαλάσσιο κυρίαρχο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είχε προαναγγείλει την εισβολή αυτή. Δυστυχώς, εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι η Κυβέρνηση δεν πήρε όλα τα δέοντα μέτρα για αποτροπή της. Για μιαν ακόμα φορά δεν λειτούργησε προληπτικά, με αποτέλεσμα τα γεγονότα να μας προλάβουν και να αυτοσχεδιάζουμε. Επί τετελεσμένων γεγονότων. Το 2014 είχα με επιστολή μου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εισηγηθεί όπως συσταθεί μια ομάδα εμπειρογνωμόνων για την μελέτη Μέτρων Ισοδύναμου Στρατηγικού Αποτελέσματος για όλες τις ενδεχόμενες ενέργειες και προκλήσεις της Τουρκίας. Τίποτε δεν έγινε. Αργότερα είχα εισηγηθεί τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την ετοιμασία εθνικών εναλλακτικών Στρατηγικών. Η εισήγησή μου έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αλλά και πάλι δεν έγινε τίποτα.


Η τουρκική εισβολή στην Κυπριακή ΑΟΖ είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού, που αποσκοπεί: όσον αφορά την ευρύτερη περιοχή, να αποτρέψει την τουρκική απομόνωση και να προσδώσει θέση, ρόλο και δικαιώματα στην Τουρκία στους ενεργειακούς σχεδιασμούς και πλούτο της περιοχής. Όσον αφορά την Κύπρο, έχει διπλό στόχο: από τη μια να ακυρώσει το ενεργειακό μας πρόγραμμα και, από την άλλη, να δημιουργήσει ένα εκρηκτικό σκηνικό, για να εκβιάσει τη λύση που θέλει στο Κυπριακό.


Αν, αυτήν τη στιγμή, δεν επιβληθούν κυρώσεις από την Ε.Ε. στην Τουρκία, τότε, στο επόμενο διάστημα, η Τουρκία θα καταστεί ακόμα πιο επιθετική κι επικίνδυνη. Η Κυβέρνηση θα πρέπει να απαιτήσει τις ίδιες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για το ζήτημα της Κριμαίας. Οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις για την Τουρκία, αλλά και κυρώσεις κατά νομικών και φυσικών προσώπων που έχουν εμπλοκή και συμμετοχή είτε στη λήψη των σχετικών αποφάσεων είτε στις ενέργειες εντός της ΑΟΖ. Επιπλέον, πρέπει να λάβει νομικά μέτρα κατά εταιρειών, αλλά και φυσικών προσώπων, που παραβιάζουν την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Αυτήν τη στιγμή υπάρχει έντονο αρνητικό κλίμα για την Τουρκία εντός της Ε.Ε., ενώ οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας είναι στη χειρότερή τους κατάσταση. Η Κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει αυτήν τη συγκυρία.
Ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή στρατηγική


Ως συνέχεια του προηγούμενου ερωτήματος, πώς μπορεί η Κύπρος να αξιοποιήσει, ευρύτερα, την ένταξή της στην Ε.Ε.;


Για να αξιοποιήσουμε την ιδιότητα μας ως Κράτος Μέλος της Ε.Ε., πρέπει να έχουμε ολοκληρωμένη στρατηγική. Η Κύπρος έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, όπως είναι η μεγάλης γεωστρατηγικής αξίας γεωγραφική της θέση. Μέχρι το 2007 έγινε η πρώτη προσπάθεια να αξιοποιήσουμε εμείς τη γεωστρατηγική μας θέση. Έτσι προχωρήσαμε τότε στη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας, όταν κάποιοι μας χλεύαζαν. Σήμερα επενδύουμε ακόμη πιο πολύ σε αυτήν τη συμμαχία με τη Γαλλία, και χαίρομαι γι' αυτό.


Το ίδιο συνέβη και με την Κυπριακή ΑΟΖ, στη βάση στρατηγικής που σχεδιάστηκε το 2004. Η ανακήρυξη της Κυπριακής ΑΟΖ, οι πρώτες έρευνες και ο πρώτος διαγωνισμός αδειοδότησης δεν ήταν μεμονωμένες ενέργειες. Ήταν μέρος ενός ευρύτερου ολοκληρωμένου σχεδιασμού. Και γι’ αυτό το ζήτημα κάποιοι τότε χλεύαζαν και ειρωνεύονταν. Σήμερα όλοι επενδύουν τις ελπίδες μας σε αυτόν τον ενεργειακό σχεδιασμό.


Η Ευρώπη έχει συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή. Μπορούμε να τα εξυπηρετήσουμε μέσω της Κύπρου, αλλά εξασφαλίζοντας σημαντικά ανταλλάγματα. Έτσι λειτουργεί η Ε.Ε., στη λογική τού πάρε-δώσε. Πέραν αυτών, αξιοποιώντας ευρωπαϊκά προγράμματα και κονδύλια, η Κύπρος έχει όλα τα φόντα να καταστεί περιφερειακό κέντρο Αριστείας, Έρευνας και Καινοτομίας, σε πολλούς τομείς.


Μια Κύπρος με ευρωπαϊκά στάνταρ όσον αφορά την ατμοσφαιρική ρύπανση, την ποιότητα του νερού και των τροφίμων, το κράτος δικαίου.