Ειδήσεις

Ο Χαμπιαούρης για τα μπουφάν του ΕΛΑΜ

Δεν πήραν ποτέ άδεια από το Υπουργείο Παιδείας

Γραπτή απάντηση προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων έδωσε ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Χαμπιαούρης, μετά από κάλεσμα της βουλευτού του ΑΚΕΛ, Ειρήνης Χαραλαμπίδου, σχετικά με ανακοίνωση του κόμματος Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (ΕΛΑΜ), η οποία αφορούσε τον διαμοιρασμό μπουφάν, σε άπορους μαθητές σε δημοτικό σχολείο της Γεροσκήπου.


Το περιστατικό είχε λάβει χώραν στις 13 Δεκεμβρίου του 2018 και είχε προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων για το γεγονός ότι τα μπουφάν θα παραδίδονταν σε «Ελληνόπουλα άπορων οικογενειών», όπως αναγραφόταν στην ανακοίνωσή τους, με τον Σύνδεσμο Γονέων και Κηδεμόνων της σχολικής μονάδας να σημειώνει σε δική του ανακοίνωση, ότι το σχολείο παραπλανήθηκε από το ΕΛΑΜ.


Ο κ. Χαμπιαούρης, στη γραπτή απάντησή του, αναφέρει πως το Υπουργείο Παιδείας δεν είχε δώσει οποιασδήποτε μορφής άδεια στο ΕΛΑΜ για να μπει στο εν λόγω δημοτικό εκείνη την ημέρα.


Σύμφωνα με το Υπουργείο, την Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018, γονιός του σχολείου, που η γυναίκα του είναι μέλος τους Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Γονέων του σχολείου, απευθύνθηκε στον Σύνδεσμο Γονέων και προσφέρθηκε να δωρίσει αριθμό από σακάκια για τα άπορα παιδιά του σχολείου.


Παρέδωσε τα σακάκια στον Σύνδεσμο Γονέων για να συμπεριληφθούν στα πακέτα αγάπης-στήριξης των άπορων παιδιών που θα διένειμε εκείνες τις μέρες στο σχολείο. Ο συγκεκριμένος συνοδευόταν από άλλους δύο άντρες, οι οποίοι βοήθησαν απλώς στη μεταφορά και παράδοση των σακακιών. Στον χώρο παράδοσης δεν ήταν παρόντες/ούσες μαθητές/τριες του σχολείου.


Ο ίδιος ανέφερε ότι η προσφορά γινόταν με την προσωπική του ιδιότητα και μέσα στο πνεύμα των Χριστουγέννων. Δεν είχε αναφέρει πουθενά και σε κανένα, κομματική ταυτότητα, ιδιότητα ή συσχέτιση της συγκεκριμένης προσφοράς με πολιτικό κόμμα ή άλλο φορέα.


Αργότερα την ίδια ημέρα, αναρτήθηκαν σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες, οι οποίες αναφέρονταν σε προσφορά του πολιτικού κόμματος ΕΛΑΜ «για άπορα Ελληνόπουλα», στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς του συγκεκριμένου κόμματος. Οι φωτογραφίες περιελάμβαναν το προαύλιο του σχολείου και τους τρεις άντρες, οι οποίοι μετέφεραν τα σακάκια.


Το Υπουργείο Παιδείας, στην ανακοίνωσή του εξηγεί ότι, με οδηγίες του, ο Διευθυντής του σχολείου και η διευθυντική ομάδα, αφού κάλεσαν στο σχολείο τον γονέα, προέβησαν σε έντονες παραστάσεις για τη συμπεριφορά του, απαξιώνοντας τη συγκεκριμένη ενέργεια και τον αθέμιτο τρόπο με τον οποίο ενήργησε, διασύροντας τη σχολική μονάδα. Έγιναν συστάσεις προς τους οργανωμένους γονείς από λειτουργούς του Επαρχιακού Γραφείου Παιδείας, όπως είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και όπως προβαίνουν με μεγαλύτερη αυστηρότητα, σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους για αποφυγή παρόμοιων ενεργειών που αποσκοπούν στην εκμετάλλευση του σχολικού ιδρύματος.


Τέλος, αναφέρει πως «δεν διαφαίνεται ότι υπάρχει οποιαδήποτε πειθαρχική ευθύνη από πλευράς του σχολείου, το οποίο τήρησε όλες τις ενδεδειγμένες διαδικασίες και το συγκεκριμένο περιστατικό ήταν αποτέλεσμα παραπλάνησης και επιτηδευμένων ενεργειών».