Τουρισμός

Στα ύψη οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων

Πιο προσιτή επιλογή αποτελουν τα πακέτα διακοπών

Στα ύψη κυμαίνονται οι τιμές των αεροπορικών εισιτήριων για φέτος το καλοκαίρι. Αιτία της αυξητικής τάσης των τιμών, το κλείσιμο της Cobalt. Πάρα την αυξητική τάση των τιμών, οι Κύπριοι -όπως διεφάνη από την αυξημένη συμμετοχή τους στην Έκθεση Ταξίδι 2019 που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα- δεν είναι διατεθειμένοι να «χαραμίσουν» τις διακοπές τους. Αρκετοί, λόγω των υψηλών τιμών, φαίνεται ότι γι' ακόμα μια σεζόν θα προτιμήσουν τα πακέτα διακοπών που ετοιμάζουν γι’ αυτούς οι ταξιδιωτικοί πράκτορες, τα οποία αποτελούν ίσως την πιο οικονομική επιλογή.
Για Αθήνα και Θεσσαλονίκη


Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήσαμε, για ένα αεροπορικό εισιτήριο μετ’ επιστροφής από Κύπρο προς Αθήνα για το τριήμερο του Κατακλυσμού, οι τιμές αρχίζουν από τα 173 ευρώ και μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 343 ευρώ. Απ' εκεί και πέρα, για ένα αεροπορικό εισιτήριο μετ’ επιστροφής από Κύπρο προς Αθήνα περί τα τέλη Ιουνίου - αρχές Ιουλίου, οι τιμές αρχίζουν από τα 165 ευρώ με εταιρείες χαμηλών ναύλων, ενώ μπορούν να ξεπεράσουν τα 300 ευρώ εάν επιλέξετε πιο ακριβές εταιρείες.


Εάν θα ταξιδέψετε περί τα τέλη Ιουλίου με επιστροφή στις αρχές Αυγούστου, μπορείτε να βρείτε εισιτήρια από 143 ευρώ με πιο χαμηλού κόστους εταιρείες, τα οποία όμως μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 290 ευρώ. Περαιτέρω, όπως ήταν αναμενόμενο, πιο ακριβό βρίσκουμε ένα εισιτήριο μετ’ επιστροφής για Αθήνα τις ημέρες του Δεκαπενταυγούστου. Συγκεκριμένα, από την έρευνα που πραγματοποιήσαμε, είδαμε πως οι τιμές ξεκινούν από 191 ευρώ και μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 430 ευρώ.


Ένα αεροπορικό εισιτήριο για Θεσσαλονίκη μετ’ επιστροφής για το τριήμερο του Κατακλυσμού, το βρίσκουμε από 168 ευρώ μέχρι και 303 ευρώ. Για ένα εισιτήριο με ημερομηνίες περί τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, οι τιμές αρχίζουν από 230 ευρώ και μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 450 ευρώ, ενώ ένα εισιτήριο με ημερομηνίες περί τα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου το βρίσκουμε από 204 ευρώ μέχρι και 311 ευρώ. Τέλος, ένα εισιτήριο για Θεσσαλονίκη μετ’ επιστροφής τις ημέρες του Δεκαπενταυγούστου κυμαίνεται από 280 ευρώ μέχρι και 488 ευρώ.
Τιμές για ελληνικά νησιά


Όσον αφορά τα ελληνικά νησιά, όπως η Κρήτη για παράδειγμα και συγκεκριμένα για το Ηράκλειο, ένα αεροπορικό εισιτήριο μετ’ επιστροφής για ημερομηνίες περί τα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου μπορούμε να το βρούμε από 216 ευρώ. Για απευθείας πτήση μετ’ επιστροφής για Ρόδο βρίσκουμε εισιτήρια από 127 ευρώ, για Σαντορίνη με μία στάση οι τιμές των εισιτηρίων αρχίζουν από τα 259 ευρώ, ενώ ένα εισιτήριο μετ’ επιστροφής για απευθείας πτήση προς Σκιάθο στοιχίζει γύρω στα 455 ευρώ.
Τα πακέτα συμφέρουν


Σχολιάζοντας τις πιο πάνω τιμές, οι οποίες προέκυψαν από την έρευνα που διενεργήσαμε, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ACTA), Βασίλης Σταματάρης, εξήγησε ότι δεν πρέπει να μπερδεύουμε τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων με τις τιμές των πακέτων, τα οποία δεν επηρεάζονται σε τόσο μεγάλο βαθμό. Όσον αφορά τα πακέτα, όπως είπε οι τιμές φέτος κυμαίνονται σε φυσιολογικά επίπεδα. «Υπάρχει μια μεγάλη γκάμα από προορισμούς, είτε κοντινούς είτε μακρινούς, καθώς επίσης υπάρχουν επιλογές για μεγάλης διάρκειας διακοπές ή ολιγοήμερες διακοπές», πρόσθεσε.


Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Κύπριοι όπως διαφαίνεται από τις προγραμματισμένες εκδρομές ξεφεύγουν λίγο από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και επιλέγουν άλλους προορισμούς όπου μπορούν να ταξιδέψουν με απευθείας πτήσεις όπως είναι η Σκιάθος ή η Ρόδος ή Κως ή τα Ιωάννινα. Στις πλείστες των περιπτώσεων, όπως είπε, πρόκειται για καλοκαιρινές πτήσεις οι οποίες γίνονται σε επίπεδο ναυλώσεων.


Κληθείς να δώσει συγκεκριμένα παραδείγματα οικονομικών πακέτων διακοπών, ο κ. Σταματάρης υπέδειξε πως υπάρχουν τα ολιγοήμερα (για παράδειγμα πενθήμερα ταξίδια) που μπορεί να ξεκινούν από 439 ευρώ ανά άτομο. Πρόκειται, πρόσθεσε, για συμφέρουσες επιλογές, αφού τα πακέτα περιλαμβάνουν αεροπορικά εισιτήρια, διαμονή σε ξενοδοχείο με πρόγευμα ή ημιδιατροφή, ενώ αρκετές φορές περιλαμβάνουν ακόμα και τις μεταφορές.


Ο κ. Σταματάρης σημείωσε πως φέτος στην έκθεση Ταξίδι 2019 διεφάνη πως ο Κύπριος ταξιδιώτης έχει ωριμάσει. «Ο κόσμος ψάχνεται για τις διακοπές του και επιστρέφει στα γραφεία για να πάρει αυτές τις χαμηλές τιμές των πακέτων του καλοκαιριού. Είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι και από την προσέλευση αλλά και το αποτέλεσμα και ελπίζω ότι και φέτος θα έχουμε μία καλή χρονιά», δήλωσε.
Οι κρουαζιέρες


Αυτό που διεφάνη, επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί την πρώτη επιλογή για τους Κύπριους ταξιδιώτες. Μια συμφέρουσα επιλογή για τους Κύπριους που θέλουν να επισκεφθούν το καλοκαίρι τα ελληνικά νησιά, αποτελούν οι κρουαζιέρες. Όπως μας είπε ο κ. Σταματάρης, ένα πενθήμερο ταξίδι μπορεί να ξεκινά από 500 ευρώ το άτομο και να περιλαμβάνει διαμονή αλλά και φαγητό. Περαιτέρω, πρόσθεσε πως φέτος προστίθεται ακόμα μία συμφέρουσα επιλογή κρουαζιέρας: οι διήμερες προς Αίγυπτο και Λίβανο, οι τιμές των οποίων ξεκινούν από 300 ευρώ το άτομο.
Όσο πιο νωρίς, τόσο πιο φθηνά


Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Σταματάρης ανέφερε πως η καλύτερη περίοδος για να επωφεληθεί καλύτερες τιμές ένας ταξιδιώτης είναι όσο πιο νωρίς γίνεται. Βέβαια, όπως πρόσθεσε, υπάρχει ακόμη περιθώριο. Είμαστε μία εβδομάδα μετά την έκθεση και συνήθως οι κρατήσεις ξεκινούν μία βδομάδα πριν από την έκθεση. Κάθε βδομάδα που περνά θα είναι και πιο πυκνές οι κρατήσεις προς κάθε κατεύθυνση, γι’ αυτό είναι καλύτερα ο κόσμος να σπεύσει να κάνει τις κρατήσεις του», δήλωσε.
Τριπλή συμμαχία για μείωση των τιμών


Η Υπουργός Μεταφορών, Βασιλική Αναστασιάδου, σε δηλώσεις της στη «Σ», τόνισε ότι δεν μπορεί ως Υπουργείο να επέμβει στον καθορισμό των τιμών, ωστόσο είπε πως γίνονται διάφορες προσπάθειες, συντονισμένες με το Υφυπουργείο Τουρισμού και την Hermes, για να αυξηθούν οι αεροπορικές εταιρείες που κάνουν πτήσεις από και προς Κύπρο με απώτερο στόχο τη μείωση των τιμών των εισιτηρίων.


Αυτή είναι η προσπάθειά μας και είναι με συμφωνίες που κάνουμε με άλλα κράτη, και με τα σχέδια κινήτρων που ήδη υπάρχουν και ενδεχομένως να ενισχυθούν.
Ερωτηθείσα γιατί παρατηρήθηκε αυτή η αύξηση στις τιμές, εξήγησε ότι σε αυτό συνέβαλε το κλείσιμο της Cobalt, ενώ εκτίμησε πως τόσο φθηνά εισιτήρια δεν αναμένεται να υπάρξουν ξανά.


Κλείνοντας η Υπουργός είπε πως αυτήν τη στιγμή 70 εταιρείες πετούν από την Κύπρο προς 40 χώρες σε 120 προορισμούς, ενώ ανέφερε πως προστίθενται και νέα δρομολόγια, προς νέους προορισμούς και ειδικότερα από την Πάφο προς τον Λίβανο, προς τη Μύκονο και προς το Βερολίνο.
Παρακολουθεί την κατάσταση η Hermes


Από πλευράς του αεροδρομίου, η Διευθύντρια αεροπορικής ανάπτυξης και επικοινωνίας της Hermes Airports, Μαρία Κουρούπη, σε δηλώσεις της στη «Σ» αρχικά ξεκαθάρισε πως ως αεροδρόμιο δεν μπορούν να έχουν έλεγχο στις τιμές, ενώ εξήγησε πως όταν δίνουν σχέδια κινήτρων με εκπτώσεις στις αεροπορικές εταιρείες, αυτές οι εκπτώσεις δεν περνούν κατ’ ανάγκην στους πελάτες των εταιρειών αυτών. Περαιτέρω, σημείωσε ότι η Hermes παρακολουθεί τα ναύλα, τα οποία μεταβάλλονται συνεχώς και πρόσθεσε πως τους προηγούμενους μήνες -εάν εξαιρέσεις το Πάσχα και τις περιόδους αιχμής- δεν είδαμε τιμές οι οποίες είναι τόσο εξωφρενικές όσο λέγεται.


«Οι προσπάθειες που γίνονται είναι για αύξηση των προσφερόμενων θέσεων, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενός κλίματος υγιούς ανταγωνισμού», δήλωσε. Τέλος, σημείωσε πως φέτος το καλοκαίρι -μετά και το κλείσιμο της Cobalt- οι εταιρείες που πραγματοποιούν πτήσεις προς την Ελλάδα είναι οι Cyprus Airways, Blue Air και Aegean από Λάρνακα και η Ryanair από Πάφο για Θεσσαλονίκη, Χανιά και Μύκονο.