Συνεντεύξεις

Το ΔΗΚΟ σφραγίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου

Ν. Παπαδόπουλος: Κοινό διακύβευμα των εκλογών για την ΕΕ και την Κύπρο

Την πεποίθηση ότι το Δημοκρατικό Κόμμα θα πετύχει αύξηση των εκλογικών ποσοστών του στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου εκφράζει, σε συνέντευξή του στη «Σ» της Κυριακής, ο Πρόεδρος του κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι το ΔΗΚΟ σφράγισε, διαχρονικά, και συνεχίζει να σφραγίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, τόσο ως κυβερνών κόμμα όσο και ως αντιπολίτευση, μάλιστα σε στιγμές ιδιαίτερα κρίσιμες για την Κυπριακή Δημοκρατία.
Υπογραμμίζει, ταυτόχρονα, ότι η νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με άμεσα, αποτελεσματικά μέτρα, που να προκαλέσουν ουσιαστικό κόστος στην Άγκυρα, με την αξιοποίηση της συμμετοχής της Κύπρου ως ισότιμου μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ποιο το διακύβευμα, κατά τη γνώμη σας, των επικείμενων ευρωεκλογών;
Το να επικρατήσουν οι δυνάμεις που επιδιώκουν μια πιο ανθρωποκεντρική και δημοκρατική Ευρωπαϊκή Ένωση που να υπηρετεί τους ευρωπαϊκούς λαούς, το να ανακοπεί η αλαζονεία και η έπαρση που δημιουργεί στους κυβερνώντες του ΔΗΣΥ η άσκηση εξουσίας και να περιοριστούν οι ακροδεξιές, φασιστικές δυνάμεις που αποτελούν κίνδυνο για τη δημοκρατία, την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και αυτό το διακύβευμα αφορά τόσο την Ευρωπαϊκή Ένωση, ευρύτερα, όσο και την πατρίδα μας, ειδικότερα.
Τι θα ήταν επιτυχία και τι αποτυχία για το ΔΗΚΟ στις Ευρωεκλογές;
Επιτυχία θα είναι η αύξηση των ποσοστών του Δημοκρατικού Κόμματος σε σύγκριση με τις Ευρωεκλογές του 2014. Την οποία, έχω την πεποίθηση ότι θα πετύχουμε. Αποτυχία, προφανώς, θα ήταν το αντίθετο.
Οι προτάσεις μας για την Ευρώπη


Τα κόμματα, ενώ ρητορικώς καλούν τους πολίτες να απέχουν από την... αποχή, την ίδια ώρα μεταφέρουν τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις τους στη σκηνή των Ευρωεκλογών, ενώ, από την προεκλογική, απουσιάζουν, σχεδόν παντελώς, τα ευρωπαϊκά θέματα. Αυτή η συμπεριφορά, δεν επιτείνει, ακριβώς, την τάση για αποχή;
Αναπόφευκτα, οι εκλογές δεν διεξάγονται στο κενό. Είναι πάντα μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής και δημοκρατικής διαδικασίας, στην οποία προφανώς περιέχονται και όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες. Και οι πολίτες, μπορούν και οφείλουν να κρίνουν τις θέσεις και προτάσεις του κάθε κόμματος για την Ευρώπη, έχοντας, όμως, στον μυαλό τους, παράλληλα, την αξιοπιστία και εγκυρότητα του κάθε κόμματος, τη δυνατότητα και ικανότητά του να διεκδικεί και την αποτελεσματικότητά του να πετυχαίνει τους πολιτικούς στόχους που θέτει.


Το Δημοκρατικό Κόμμα είναι ένα κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα, το οποίο σφράγισε ως κυβερνών την ευρωπαϊκή πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας - το 1987, με την Τελωνειακή Ένωση, το 2004 με τη διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, το 2008, με την ένταξή της στην Ευρωζώνη.


Και συνεχίζει να σφραγίζει αυτήν την ευρωπαϊκή πορεία, ως αντιπολίτευση, τα τελευταία χρόνια, συμβάλλοντας με υπευθυνότητα σε μια δημοσιονομική σταθερότητα που κράτησε τη χώρα μας και την κυπριακή οικονομία σε ευρωπαϊκή τροχιά.


Επομένως, έχοντας όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, τα οποία συνθέτουν την αξιοπιστία του Κόμματός μας, λέμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε το παραγωγικό έργο μας εντός του Ευρωκοινοβουλίου και εντός του S&D, όπως κάνουμε τα τελευταία 15 χρόνια. Και χαίρομαι ιδιαίτερα, καθώς από τις προτάσεις του Δημοκρατικού Κόμματος ΔΕΝ απουσιάζουν τα ευρωπαϊκά θέματα· αντίθετα, εντός των ημερών θα παρουσιάσουμε επίσημα στους πολίτες αυτές τις προτάσεις, με πιο βασική και ριζοσπαστική, την πρότασή μας για το Μεταφορικό Ισοδύναμο, για την οποία να μου επιτρέψετε να μην επεκταθώ επί του παρόντος.
Αντιμετώπιση του ευρωσκεπτικισμού


Η αδιαφορία της πλειοψηφίας των πολιτών για το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι είναι πιθανόν, κατά τη γνώμη σας, να διαλάβει και ευρωσκεπτικιστικά χαρακτηριστικά, δεδομένης της ανόδου των ευρωσκεπτικιστών; Και τι θα σήμαινε αυτό για τον στόχο για μια Κύπρο με περισσότερη Ευρώπη;
Ο ευρωσκεπτικισμός έγινε αρκετά δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, κυρίως στη Βρετανία, όπου και οδήγησε στο Brexit και δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλωστε, ας μην παραγνωρίζουμε ότι και η άνοδος της ακροδεξιάς και των φασιστικών δυνάμεων εντός της Ευρώπης είναι και αυτή μια πράξη ευρωσκεπτικισμού, υπό την έννοια ότι οι πολιτικές που εκφράζουν οι συγκεκριμένες δυνάμεις είναι ουσιαστικά δυναμίτης στα θεμέλια του δημοκρατικού και ευρωπαϊκού οικοδομήματος.


Σε κάθε περίπτωση, κάθε μορφής ευρωσκεπτικισμός μπορεί να περιοριστεί μόνο με σωστή αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως ανέφερα και στην πρώτη ερώτησή σας, είναι αναγκαίο να δημιουργήσουμε μια πιο κοινωνική και δημοκρατική Ευρωπαϊκή Ένωση, μια Ευρωπαϊκή Ένωση που να υπηρετεί πρώτα τους ευρωπαϊκούς λαούς και μετά τους ευρωπαϊκούς δείκτες, μια ευρωπαϊκή οικογένεια ικανή και πρόθυμη να συμπαρασταθεί στα μέλη της όταν βρίσκονται σε μια οποιαδήποτε κρίση.


Ο ευρωσκεπτικισμός δεν θα έχει καμία απολύτως τύχη σε μια Ευρώπη ευημερούσα, με πολίτες που ευημερούν και δημιουργούν ελεύθεροι. Σε σχέση με τις εγχώριες προκλήσεις και το ενδεχόμενο δημιουργίας ευρωσκεπτικισμού στην Κύπρο, θα ήθελα να δηλώσω με σαφήνεια το εξής: Η Κυπριακή Δημοκρατία και η κυπριακή κοινωνία έζησαν τη χρεοκοπία του 2012-2013 και οι Κύπριοι πολίτες βίωσαν και βιώνουν, όσο λίγοι Ευρωπαίοι, τις συνέπειες μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης.


Όμως, όλοι αναγνωρίζουν, και ας μην το παραδέχονται όλοι, πως, χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση, πολύ πιο δύσκολη και πολύ πιο αβέβαιη θα ήταν η προσπάθεια για ανάκαμψη της οικονομίας μας. Ανεξάρτητα, λοιπόν, από το αν νιώθουμε, δικαιολογημένα, ότι αδικηθήκαμε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και αντιμετωπιστήκαμε αυστηρά, σε κάποιο βαθμό, την περίοδο της χρεοκοπίας και του Μνημονίου, δεν θα πρέπει ποτέ να χάσουμε την πίστη και την αφοσίωσή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην προοπτική που δίνει σε χώρες όπως η δική μας, με το μικρό μέγεθος και τους μεγάλους κινδύνους που ελλοχεύουν γύρω της, λόγω της Τουρκίας και της επεκτατικής πολιτικής της.
Νέα τουρκική εισβολή


Η Κύπρος βρίσκεται ενώπιον μιας νέας τουρκικής πειρατείας εντός της ΑΟΖ, με την Τουρκία να προχωρεί, στην ουσία, στην κατάληψη θαλασσίου εδάφους της ΚΔ και να δημιουργεί νέα, ενδεχομένως, μη αναστρέψιμα τετελεσμένα/κεκτημένα. Ήρθε η ώρα, κατά τη γνώμη σας, η ΚΔ να αξιοποιήσει, με τον δέοντα και επιβαλλόμενο τρόπο, τη συμμετοχή της στην ΕΕ, ζητώντας την υιοθέτηση μιας έμπρακτα σκληρής πολιτικής έναντι της Άγκυρας;
Ασφαλώς. Οι ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ είναι ουσιαστικά μια νέα τουρκική εισβολή, μια νέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας, μια νέα κατάφωρη περιφρόνηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι γι’ αυτόν τον λόγο, που εμείς, ως Δημοκρατικό Κόμμα, προτείνουμε, εδώ και πολλούς μήνες, τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, όπως είναι η κατάθεση στον ΟΗΕ των συντεταγμένων του εξωτερικού ορίου υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, για το σύνολο της ΑΟΖ, η έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης έναντι όλων των υπευθύνων φυσικών προσώπων που υποβοηθούν ή και εκτελούν την παράνομη τουρκική γεώτρηση, τόσο σε ό,τι αφορά το «Φατίχ», όσο και σε ό,τι αφορά το «Μπαρμπαρός», τη συζήτηση του θέματος σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με απώτερο στόχο την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας και την άσκηση βέτο για μπλοκάρισμα του συνόλου των προενταξιακών κονδυλίων που λαμβάνει η Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη εφάρμοσε αυτές τις μέρες, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, κάποιες από αυτές τις προτάσεις μας και ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει περαιτέρω συνεννόηση, ανάμεσα στην Κυβέρνηση και όλες τις πολιτικές δυνάμεις, προκειμένου ενωμένοι και συντονισμένοι με την ελληνική Κυβέρνηση να μπορέσουμε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα να δημιουργήσουμε πολιτικό, οικονομικό και διπλωματικό κόστος στην Τουρκία, με απώτερο στόχο να σταματήσει αυτές τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες και να αλλάξει στάση στο Κυπριακό.
Δημιουργία κόστους στην Τουρκία


Ως συνέχεια του προηγούμενου ερωτήματος, πώς μπορεί η Κύπρος να αξιοποιήσει, ευρύτερα, την ένταξή της στην ΕΕ;


Δημιουργώντας πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό κόστος στην Τουρκία, επηρεάζοντας, δηλαδή, τη σχέση ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία ανήκουμε η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα, με την Τουρκία. Και αυτό, χωρίς ασφαλώς οποιαδήποτε διάθεση εκδίκησης, αλλά με μοναδικό στόχο την αλλαγή της τουρκικής στάσης.


Έχω πει αμέτρητες φορές και δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω: Λύση σωστή και λειτουργική, μπορεί να υπάρξει μόνον αν η Τουρκία κάνει τις υποχωρήσεις που οφείλει να κάνει σε όλες τις σημαντικές πτυχές του Κυπριακού. Όποιος πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει λύση, σωστή, αποδεκτή και βιώσιμη, μόνο με υποχωρήσεις των Ελληνοκυπρίων, λέει ψέματα και βάζει σε κίνδυνο τον κυπριακό Ελληνισμό.


Για να κάνει, λοιπόν, υποχωρήσεις η Τουρκία, για να αλλάξει δηλαδή στάση, θα πρέπει να της δημιουργήσουμε πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό κόστος. Αν κάτι αποδείχτηκε τα τελευταία χρόνια, είναι πως η πολιτική του «καλού παιδιού» και των συνεχών υποχωρήσεων, δεν συγκινεί την Τουρκία. Αντίθετα, την ενθαρρύνει.


Άρα, η δημιουργία πολιτικού κόστους για την Τουρκία είναι η μοναδική ρεαλιστική επιλογή. Και τα μοναδικά ξεχωριστά και διακριτά πλεονεκτήματα της μικρής Κύπρου απέναντι στην Τουρκία είναι δύο: πρώτον, η Κυπριακή Δημοκρατία, που είναι η ασπίδα του κυπριακού Ελληνισμού, και μπορεί να είναι στέγη για όλους του Κυπρίους, όπως συνέβαινε πριν η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι προχωρήσουν στις γνωστές αποσχιστικές ενέργειές τους, και, δεύτερον, η ιδιότητα του κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. Ασφαλώς, και τα δύο αυτά πλεονεκτήματα ενισχύονται ακόμα περισσότερο από τον γεωστρατηγικό ρόλο του νησιού μας, αλλά και την ύπαρξη υδρογονανθράκων στη θαλάσσια οικονομική ζώνη του.