Ενέργεια

Τουρκική στρατηγική και επεκτατικός μαξιμαλισμός

Όταν η «Σημερινή» προειδοποιούσε για τη νέα εισβολή της Άγκυρας στις θάλασσες της Κύπρου

Η τουρκική στρατηγική είναι ο πολιτικός μαξιμαλισμός εν δράσει. Καθώς δεν είναι ούτε απότοκος της τουρκικής... αλαζονείας, ούτε υπερβαίνει το μέτρο της ιστορίας και του λόγου της, προβάλλει ως ένας εχέφρων υπο-λογισμός του Καιρού, που τον διακρίνει η υπομονή και η σοφή αξιοποίηση του πρόσκαιρου.


Ως τέτοιος, είναι η τέχνη του Χρόνου που ξέρει να συντονίζει τον ρυθμό της ευκαιρίας με τον ρυθμό της αναγκαιότητας...


Μια από τις πλέον ολέθριες αδυναμίες της πολιτικής μας, και στην Κύπρο και στην Ελλάδα, υπήρξε, ανέκαθεν, η κοντόθωρη ερμήνευσή του ως εκδήλωση μιας ενδημικής αλαζονείας του τουρκικού πολιτικού συστήματος, συναρτημένη με τις «απωθημένες» αυτοκρατορικές βλέψεις της νεο-οθωμανικής πολιτικής ελίτ.


Οι οποίες, «με την ωρίμανση των συνθηκών», έπαψαν να είναι απωθημένες, μετατρεπόμενες σε δρώσες ιστορικές δυνάμεις, που επαπειλούν, με θανάσιμο εναγκαλισμό τον Ελληνισμό, στο σύνολό του.


Μέσα στα στενόχωρα σχήματα της παρανόησης αυτής, η έκφραση του τουρκικού μαξιμαλισμού θεωρήθηκε, μονίμως και με μια πληκτική αφέλεια, ως αναπάντεχη προσφορά «σανίδος σωτηρίας» από τους Τούρκους προς την πλευρά μας, που έβγαζε την πολιτική μας -και τους εμπνευστές της- από τα αδιέξοδα, εν όψει κρίσιμων ή και οδυνηρών αποφάσεων.


Η εκτίμηση αυτή της τουρκικής πολιτικής, μέσα στην κοντόθωρη ανάλυσή της, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς στηρίζεται σε μια επιφανειακή κατανόηση των τουρκικών επιδιώξεων, τις οποίες εντάσσει μέσα σε μια περιορισμένη χρονική προοπτική, αγνοώντας την πολιτική συστημική του χρόνου. Δυστυχώς, αποδεικνύεται ότι ο επεκτατικός μαξιμαλισμός, αντίθετα με ό,τι πιστεύουν στην ελληνική πλευρά, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η ουσία της τουρκικής στρατηγικής, η μεθοδολογία και ο στόχος της.


Αυτή η διαπίστωση ήταν και είναι μια διαχρονική, πλειστάκις σημειούμενη, θέση της «Σημερινής», η οποία επανειλημμένως έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για τη μεθόδευση των τουρκικών επιδιώξεων και την έμπρακτη υλοποίησή τους στο γεωπολιτικό πεδίο.


Όπως, από καιρού, με την τακτική αρθρογραφία, ρεπορτάζ και αναλύσεις της, προειδοποιούσε για την, υπό μεθόδευσιν και προετοιμαζόμενη, τουρκική πειρατεία στην κυπριακή ΑΟΖ, η οποία, στο πλαίσιο του δόγματος της «γαλάζιας πατρίδας», λαμβάνει, σήμερα, σάρκα και οστά.
«Ο ‘Πορθητής’ ξεκίνησε»


Στις 30/12/2018, σε μια περίοδο, μάλιστα, που διακηρυσσόμενη καθησυχαστική πεποίθηση της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν ότι η Τουρκία δεν μπορεί να εισβάλει και να επιχειρήσει γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, λόγω έλλειψης τεχνογνωσίας και εταιρικών συνεργασιών, παρά τις συνεχείς και επαναλαμβανόμενες τουρκικές εξαγγελίες, η «Σημερινή», στο κύριο άρθρο της, υπό τον τίτλο «Ο ‘Πορθητής’ ξεκίνησε», σημείωνε:


«Πέραν των αυτοκρατορικών συνδρόμων ανωτερότητος, η σημερινή Τουρκία διαθέτει ΔΥΝΑΜΗ. Δεν είναι κενολογίες οι αλαζονικές τουρκικές απειλές. Στηρίζονται στην πληθυσμιακή, τη στρατιωτική και την ισλαμοεθνικιστική τους διάσταση και ιδεολογία. Στηρίζονται, όμως, και στη βαθιά μελέτη και σχεδιασμένη τους εξωτερική πολιτική. Δεν βιάζεται, δεν προβαίνει σε σπασμωδικά βήματα. Έχει ξεκαθαρισμένους στόχους και μελετημένες μεθοδεύσεις για κατάκτησή τους»...


«Ο ‘Πορθητής’ ξεκίνησε. Τα νέα τουρκικά ‘μέσα’ τέθηκαν σε εφαρμογή. Η ελληνική πλευρά βρίσκεται ενώπιον τουρκικών επιθέσεων και όχι απειλής. Η νέα εθνική συμφορά θα είναι πλέον αναπόδραστη, αν Ελλάδα και Κύπρος δεν σταματήσουν, δεν αποτρέψουν, δεν ανακόψουν τη νέα τουρκική κατακτητική εκπόρθηση. Ο Εκπορθητής δεν συμβολίζει μόνον ορμή κατάληψης. Συμβολίζει (και ταυτοχρόνως υλοποιεί) τη νέα επέκταση στις θάλασσες της Τουρκικής Κυριαρχίας. Στη ‘γαλάζια πατρίδα’, όπως διακηρύττει.


» Δηλαδή, στο Αιγαίο και τις θάλασσες της Κύπρου. Αν δεν εξασφαλισθεί ΔΥΝΑΜΗ έγκαιρης αποτροπής, η μοίρα μας θα γραφτεί με νέα εθνική συμφορά. Η ηγεσία έχει και λόγο και ρητορείες και αυταπάτες, αλλά τελικά έχει και την ευθύνη για όσα εκτυλίσσονται και όσα θα εκτυλιχθούν. Μέχρι τώρα ρητορεύει και στέλνει μηνύματα κατευναστικά, αλλά ‘αυστηρά’, η ηγεσία μας προς την Άγκυρα. Ο ‘Πορθητής’, όμως, εννοεί αυτά που ανέλαβε να υλοποιήσει. Και πλέει για τις νέες τουρκικές εκπορθήσεις».
«Ο ‘Μουσαφίρης’ του Ερντογάν»


Επίσης, στο κύριο άρθρο της 10/2/2019, υπό τον τίτλο «Ο ‘Μουσαφίρης’ του Ερντογάν», η «Σ» επεσήμαινε: «Τον περασμένο Οκτώβριο, στις στήλες αυτές δημοσιεύτηκε άρθρο (υπό τον τίτλο ‘Ο Πορθητής εισβάλλει...’), στο οποίο καταγράψαμε: "Ξεκίνησαν οι υλοποιήσεις των νέων Τουρκικών Σχεδιασμών. Αιγαίο και Κύπρος είναι οι Στόχοι της νέας Τουρκικής Εισβολής. Η Άγκυρα στέλνει το Casus Belli στις θάλασσες του Αιγαίου. Και τον 'Πορθητή' στις θάλασσες της Κύπρου. Αυτά είναι προμηνύματα νέων βίαιων αναμετρήσεων και νέων συμφορών...".


»Ήδη εισέβαλε. Ήδη κατελήφθη με τουρκικές στρατιωτικές φρεγάτες η κυπριακή ΑΟΖ. Ήδη αυτή η Ζώνη κατακτιέται βίαια και μετατρέπεται στην πράξη, πλέον, από ΑΟΖ της Κύπρου σε "Γαλάζια Πατρίδα" της Τουρκίας. Και πότε γίνεται αυτό; Όταν ο Τσίπρας επισκέπτεται την Τουρκία, με το Κυπριακό και τα σχετικά Ενεργειακά, στην ατζέντα... Και όταν, υποτίθεται, ότι πήγε στην Τουρκία στο πλαίσιο νέας αυταπάτης του για αποτελεσματικό Κατευνασμό της τουρκικής επιθετικότητας».


Και προειδοποιούσε: «Η Τουρκία γνωρίζει ότι, ούτε τα Ηνωμένα Έθνη, ούτε η Ευρώπη θα στιγματίσουν τα όσα εγκλήματα διέπραξε σε βάρος του Διεθνούς Δικαίου. Ο Ερντογάν, με ασυδοσία κι ατιμώρητα, αναβαθμίζει την αυτοκρατορική επεκτατική πολιτική του. Παίζει και με Αμερική και με Ρωσία. Δουλεύει και τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρώπη. Μόνον ένας τρόπος υπάρχει, ώστε να υπολογίσει ο Τούρκος τον αντίπαλό του. Να βεβαιωθεί ότι, αν επιχειρήσει να αρπάξει και άλλα, θα του κοπούν τα χέρια. Και ότι, αν δεν επιστρέψει όσα κατέλαβε, θα τιμωρηθεί έμπρακτα. Άλλως πως θα συνεχίζει να αρπάζει. Και η πλευρά μας θα του λέγει... κατευναστικά (!) πόσο φίλοι και καλοί γείτονες είμαστε. Δηλαδή, πάρ’ τα όλα και δεν κινδυνεύεις...».
«Τουρκικό τεχνούργημα»


Με την ίδια διαγνωστική ευστοχία, στο κύριο άρθρο της 17/3/2019, υπό τον τίτλο «Τουρκικό τεχνούργημα», σημείωνε: «Τι θα γίνει στο τέλος; Θα... αναμετρηθούν Ουάσιγκτον και Άγκυρα; Θα φθάσουν σε σημείο σύγκρουσης; Προδήλως όχι. Αν, δηλαδή, η Τουρκία επιχειρήσει νέα στρατιωτική επέμβαση κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Ουάσιγκτον θα βοηθήσει, θα προστατεύσει, θα είναι σύμμαχος της Κύπρου; Προδήλως, όχι. Θα εξισώσουν πάλι θύμα και θύτη. Θα συνεχίσουν φραστικά να πολιτεύονται αντιτουρκικά και ουσιαστικά να διαφυλάττουν τις συμμαχικές τους σχέσεις»...


«Η Κύπρος δεν πρέπει (με την πείρα που έχει) να ζει με μύθους, ότι κάποιοι θα εμποδίσουν (και δη οι Αμερικανοί) τη νέα Εισβολή της Τουρκίας στη Θαλάσσια Κύπρο και όχι μόνο... Πρέπει οι Συμμαχίες, που ορθώς κτίζει η Κύπρος, να γίνουν Συμμαχίες Αμοιβαίας Αρωγής. Αμυντικής Στρατιωτικής Στήριξης. Να υπογραφούν Συμφωνίες Αμοιβαίας Αρωγής σε περίπτωση νέας τουρκικής επίθεσης κατά της Κύπρου. Μόνον έτσι θα μπορούσε ρεαλιστικά να κριθεί ότι θα ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ η τουρκική επιθετικότης και θα αμβλυνθεί η επεκτατική βουλιμία της...».
«Οι Αυτόχειρες ‘Μοναχοφάηδες’»


Στο άρθρο της η «Σ» με τίτλο «Οι Αυτόχειρες ‘Μοναχοφάηδες’», επεσήμαινε:


«Θα αποδειχθεί μοιραία η νέα φραστική δήλωση του Κατευνασμού, εκ μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος. Δεν πρέπει να είμαστε ‘Μοναχοφάηδες’, είναι η νέα διατύπωση της άγονης, απαράδεκτης, καταστροφικής πολιτικής έναντι της εντεινόμενης επεκτατικής τουρκικής βουλιμίας. Να μην είναι, δηλαδή, οι Έλληνες ‘μοναχοφάηδες’, να τρώνε οι Τούρκοι από τα εδάφη και από τις θάλασσές μας! Εμείς να μην τρώμε από τα τουρκικά εδάφη και τις τουρκικές θάλασσες. Ούτε αποτρέπουμε ΤΟ ΦΑΓΩΜΑ μας... Αυτή είναι η πολιτική του Φόβου. Η μοιραία υποταγή στις τουρκικές αξιώσεις, όπως κλιμακώνεται, όχι μόνον εσχάτως, από τους Υπουργούς Εξωτερικών της Μητέρας Ελλάδος».
«Ο ‘Πορθητής’ εισβάλλει»


Στο κλίμα των ίδιων επισημάνσεων, στο κύριο άρθρο της στις 28/10/18, η «Σημερινή» ανέφερε: «Ο ‘Πορθητής’ και το ‘Μπαρμπαρός’ έρχονται. Όχι για τουρισμό. Εισβάλλουν. Το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος είναι οι Στόχοι της νέας Τουρκικής Εισβολής. Ξεκίνησαν οι υλοποιήσεις των νέων Τουρκικών Σχεδιασμών, όπως τους αναλύει καθαρά και κραυγαλέα ο Νταβούτογλου στο περιβόητο βιβλίο του ‘Το Στρατηγικό Βάθος’. Με αυτές τις δύο λέξεις, ‘στρατηγικό βάθος’, αποδίδεται η νέα Τουρκική Στρατηγική για ανασύσταση της Τουρκικής Αυτοκρατορίας.


»Ήταν και είναι πάγια θεωρητική και πρακτική στρατηγική της Τουρκίας αυτή η ανασύσταση. Αυτή η νέα Τουρκική Αυτοκρατορία δεν είναι δυνατή χωρίς κυρίαρχο ρόλο της Τουρκίας στις θάλασσες του Αιγαίου και στις θάλασσες της Ανατολικής Μεσόγειου. Έτσι, η Άγκυρα στέλνει το Casus Belli στις θάλασσες του Αιγαίου και τον ‘Πορθητή’ στις θάλασσες της Κύπρου. Αυτά είναι προμηνύματα νέων βίαιων αναμετρήσεων και νέων συμφορών. Ψοφοδεϊσμός στο Αιγαίο και η... Απόσταση Ελλάδος - Κύπρου δεν ανακόπτουν τη μεθοδευμένη αρπακτικότητα της Τουρκίας. Δεν την αποτρέπουν. Την ερεθίζουν».
«Η Τουρκία μάς προειδοποιούσε...»


Εξάλλου, σε άρθρο του, υπό τον τίτλο «Η Τουρκία μάς προειδοποιούσε...», στις 8/3/2017, ο αρθρογράφος της «Σ», μ. Κωστάκης Αντωνίου, σημείωνε:
«Τι μας έλεγαν Ερντογάν-Τσαβούσογλου για το φυσικό αέριο και γιατί ο Πρόεδρος δεν μας είπε ποτέ, αν ο Ακιντζί αποδέχθηκε να ισχύσουν οι ενεργειακές συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας; Η Τουρκία είχε προειδοποιήσει επανειλημμένως όσον αφορά τις προθέσεις και την αποφασιστικότητά της, να μην επιτρέψει αξιοποίηση του φυσικού αερίου από την Κυπριακή Δημοκρατία.


»Στις 8 Μαΐου 2015, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σχολιάζοντας τις συμφωνίες που υπέγραψαν η Κύπρος, η Ελλάδα και η Αίγυπτος για το φυσικό αέριο, δήλωνε στην τουρκική κρατική τηλεόραση: ‘Για την Τουρκία, δεν ισχύει καμία συμφωνία και κανένας περιορισμός στην Ανατολική Μεσόγειο, στην οποία συμφωνία δεν συμμετέχει η Τουρκία. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε’...


»Πέραν όμως της δήλωσης Τσαβούσογλου, υπάρχει και η δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Σε ομιλία του στο συνέδριο ‘Φόρουμ για την Παγκόσμια Ενεργειακή Ρύθμιση’, που έγινε στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Μαΐου 2015, ο σουλτάνος προειδοποιούσε:


»‘Δεν τίθεται θέμα να υποχωρήσουμε από την πολιτική μας σχετικά με την Τ.Δ.Β.Κ. και τις πηγές ενέργειας του νησιού. Το δηλώσαμε και το δηλώνουμε με κάθε ευκαιρία ότι ανήκουν σε ολόκληρο τον λαό του νησιού, όλες οι πηγές στην περιοχή. Για τις πηγές οι οποίες θα εξορυχτούν και θα αξιοποιηθούν εκεί, και για τη μεταφορά τους στη διεθνή αγορά, χώρα-κλειδί είναι η Τουρκία’.


»Ουδέποτε η κυβέρνηση Αναστασιάδη είχε σχέδιο αντιμετώπισης και εξουδετέρωσης των τουρκικών απειλών. Αντίθετα, υπέκυψε στις απειλές και ουδέποτε τόλμησε να προχωρήσει σε εξόρυξη φυσικού αερίου».
«Οι Τούρκοι ό,τι λέγουν, πράττουν, κ. Κασουλίδη»


Επίσης, σε άρθρο της στις 12 Δεκεμβρίου 2014, με τίτλο «Οι Τούρκοι ό,τι λέγουν, πράττουν, κ. Κασουλίδη», η «Σημερινή» έγραφε:


«Ο Υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να αναθεωρήσει τις αντιλήψεις του, ως προς το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε όσα λέγουν οι Τούρκοι αξιωματούχοι και όσα διαρρέουν στα τουρκικά ΜΜΕ. Διότι, όποιος κλείνει τα αφτιά σε όσα λέγει η Άγκυρα και τα θεωρεί όλα προπαγάνδα, αδυνατεί και να κατανοήσει τον αντίπαλο και τη στρατηγική του, αλλά και να λάβει προληπτικά μέτρα για όσα σχεδιάζει. Άλλωστε, μία αιτία της κακοδαιμονίας και του καταντήματός μας είναι και το γεγονός ότι ουδέποτε ακούγαμε τι μας έλεγαν οι Τούρκοι. Και είτε η ηγεσία χλεύαζε είτε δεν άκουγε».