Η εκτίμησή μου είναι πως η γεώτρηση θα είναι τζούφια, διότι εκείνο που θέλουν οι Τούρκοι αυτή την ώρα είναι, εκβιαστικά και με τον εκφοβισμό της τρομαγμένης ηγεσίας Ελλάδας και Κύπρου, να πετύχουν την αναστολή των ενεργειακών δραστηριοτήτων της ΚΔ και να μην επιτρέψουν στην Ελλάδα να διεκδικήσει την ΑΟΖ που της ανήκει με βάση το Δίκαιο Αφόρητες είναι οι πιέσεις του ΑΚΕΛ και άλλων οπαδών της «όποιας λύσης» προς τον Αναστασιάδη να προχωρήσει σε επανέναρξη των συνομιλιών, διότι, λένε, όταν υπάρχουν συνομιλίες «η Τουρκία δεν προβαίνει σε επιθετικές ενέργειες». Ξεχνούν, βέβαια, πολλές παρασπονδίες του παρελθόντος, με κυριότερη την περίπτωση που ο Πρόεδρος διέκοψε τις συνομιλίες, όταν άρχισε τις έρευνες στα νερά μας το Barbaros και την άτακτη υπαναχώρησή του και εν μιά νυκτί επιστροφή του σ' αυτές, χωρίς να σταματήσει ποτέ τις δραστηριότητές του το ερευνητικό σκάφος. Για να είμαστε δίκαιοι, το ΑΚΕΛ βάζει ως προϋπόθεση την αποχώρηση του «Πορθητή» από την κυπριακή ΑΟΖ για την άμεση έναρξη των συνομιλιών. Ποιος, όμως, θα το εμποδίσει να επιστρέψει;
Αλλά, η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να λάβει σοβαρά υπ' όψιν και να συνυπολογίσει τη θέση του Η.Β., την εκφρασθείσα διά του Άλαν Ντάνκαν περί διαφιλονικούμενης ΑΟΖ, τη θέση των ΗΠΑ για ΑΟΖ διεκδικούμενη από την ΚΔ, τη θέση του ΓΓ του ΟΗΕ για ακριβοδίκαιο διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων μεταξύ των «δύο λαών» και τον εκβιασμό της Τουρκίας για a priori αποδοχή του διαμοιρασμού του φυσικού πλούτου «κατά 50% μεταξύ των δύο λαών». Και, ακόμη, την πιο προχωρημένη θέση των Τούρκων, πως η Ανατολική Μεσόγειος ανήκει στην Αίγυπτο και στην Τουρκία.
Επί του παρόντος, ο Πρόεδρος αντιστέκεται, ελπίζω όχι μόνον ενόψει Ευρωεκλογών, ωστόσο δεν αποκλείεται μια θεαματική μεταστροφή ευθύς αμέσως μετά τις εκλογές και επιστροφή στις διαπραγματεύσεις, μετά από την αποδοχή -σιωπηρή ή πασπαλισμένη με ζάχαρη- των τουρκικών και βρετανικών όρων.
Μέχρι τότε όλοι -συμπεριλαμβανομένης και της Ε.Ε, η οποία θα δεχθεί την παράκληση της ΚΔ να μην προβεί σε κυρώσεις χάριν του καλού κλίματος- θα έχουν ξεχάσει ότι για χρόνια εμείς οι «απορριπτικοί» ζητούσαμε τιμωρητικά μέτρα κατά της Τουρκίας, αλλά οι κυβερνήσεις μας, προκειμένου να διατηρούν το καλό κλίμα στις συνεχώς διεξαγόμενες, αλλά ατελέσφορες συνομιλίες και κατατρυχόμενες από φοβικά σύνδρομα, δεν αποτόλμησαν ποτέ τη λήψη αυτών των μέτρων. Είναι γι' αυτό που η Τουρκία, αποθρασυνόμενη, δηλώνει ότι ουδέποτε θα απεμπολήσει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο. Η απαίτηση αυτή προσκρούει σε κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου.
Η εκτίμησή μας είναι πως, από τη στιγμή που εισέβαλε ξανά στην Κυπριακή ΑΟΖ, δεν είχε στόχο τη γεώτρηση, αλλά τον εκβιασμό της ΚΔ να αποδεχθεί ακραία μορφή συνομοσπονδίας και όρους που οδηγούν αμέσως σε εκτουρκισμό, έλεγχο της «ομοσπονδιακής» κυβέρνησης από την Τουρκία και νομιμοποίηση των παρανομιών της. Είναι ξεκάθαρο, ταυτόχρονα, πως η νέα έξαρση της πολιτικής των κανονιοφόρων στις κυπριακές θάλασσες είναι ακόμη μία μεθοδευμένη κίνηση για την υποβάθμιση και την υποτίμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εμείς, οι μακράν των Αθηνών διαβιούντες Έλληνες, αναμένοντας από την Ελληνική Κυβέρνηση να στρέψει την προσοχή της προς Ανατολάς και να επιλύσει τα Ελληνοτουρκικά, μετά το φιάσκο του Σκοπιανού, είχαμε τη βεβαιότητα ότι οι εξελίξεις θα ήσαν άσχημες. Πρώτο μήνυμα ήταν να μην είμαστε «μονοφαγάδες», γιατί η Τουρκία έχει τεράστια ακτογραμμή. Λες και το Δίκαιο της Θάλασσας καθορίζει την ΑΟΖ κάθε κράτους από το μήκος της ακτογραμμής του.
Καλά κάνει, λοιπόν, η Αθήνα να αφήσει τις σοφιστείες και να προβεί σε άμεσο καθορισμό της Ελληνικής ΑΟΖ, συνάπτοντας διμερείς συμφωνίες με την ΚΔ και την Αίγυπτο στη βάση του Δικαίου της Θαλάσσης. Και να μην ξεχνά ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα στις θάλασσές της και μόνο. Δεν μπορεί να αποκτά δικαιώματα στην βάση της στρατιωτικής της ισχύος. Ωστόσο, ο «Πορθητής» βρίσκεται μόνο 40 μίλια από την Πάφο, να ετοιμάζεται για γεώτρηση, προστατευόμενος από τουρκικά πολεμικά πλοία. Το τουρκικό Ναυτικό έστειλε μονάδες επιφανείας στην περιοχή όπου πλέει ο «Πορθητής», με σαφείς εντολές να απαντήσουν με πυρά σε περίπτωση που επιχειρηθεί οποιαδήποτε παρενόχληση του πλωτού γεωτρύπανου, έχοντας απελευθερώσει κανόνες εμπλοκής για τα τουρκικά πολεμικά σκάφη, χωρίς να ζητηθεί πρώτα η άδεια από την Άγκυρα.
Επισήμως αναφέρεται ότι αναμένουν το δεύτερο τρυπάνι να φθάσει, αν και, συμφώνως προς ορισμένες πληροφορίες, η πλωτή αυτή εξέδρα θα κατευθυνθεί προς το οικόπεδο 9, νοτιοανατολικά της Λάρνακας και όχι κοντά στον «Πορθητή». Η εκτίμησή μου είναι πως η γεώτρηση θα είναι τζούφια, διότι εκείνο που θέλουν οι Τούρκοι αυτήν την ώρα είναι, εκβιαστικά και με τον εκφοβισμό της τρομαγμένης ηγεσίας Ελλάδας και Κύπρου, να πετύχουν την αναστολή των ενεργειακών δραστηριοτήτων της ΚΔ και να μην επιτρέψουν στην Ελλάδα να διεκδικήσει την ΑΟΖ που της ανήκει με βάση το Δίκαιο.
Δηλαδή, την αναδίπλωση της Κύπρου και μοίρασμα των κοιτασμάτων, στον βωμό της επανέναρξης συνομιλιών. Και με αποδοχή του όρου Ακιντζί για τουρκικό βέτο στη διακυβέρνηση σε όλα τα θέματα. Ελπίζω να μη συρθεί ο Πρόεδρος σε τέτοιους είδους συνομιλίες!