Πρώτη φορά, οικολογικά

Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να έχουμε τον δικό μας, άξιο και ικανό άνθρωπο στο Ευρωκοινοβούλιο, για να προωθεί τα θέματα περιβάλλοντος για την Ευρώπη και για την Κύπρο ειδικότερα. Έχουμε αρκετές πιθανότητες να εκλεγεί για πρώτη φορά ένας/μία ευρωβουλευτής που να μην προέρχεται από τα τέσσερα παραδοσιακά κόμματα του πολιτικού κατεστημένου
Για το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών είναι πολύ κρίσιμες αυτές οι Ευρωεκλογές, γιατί για πρώτη φορά από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2004) έχουμε πραγματικές πιθανότητες για την εκλογή του/της πρώτου/ης Οικολόγου ευρωβουλευτή.
Μας δίνεται η ευκαιρία σε αυτές τις Ευρωεκλογές να καταφέρουμε να εκπροσωπείται η Κύπρος μας στο Ευρωκοινοβούλιο, σε μιαν από τις μεγαλύτερες ομάδες στην Ευρωβουλή και ιδιαίτερα αυτήν την ομάδα ευρωβουλευτών που είναι καθοριστική για τα θέματα περιβάλλοντος και οικολογίας, δηλαδή τους Πράσινους/Συμμαχία Ανεξαρτήτων.
Αξίζει να θυμηθούμε ότι στην Ευρωβουλή ψηφίζονται οι οδηγίες για το περιβάλλον και την Οικολογία, που μετά γίνονται νόμοι στην Κυπριακή Δημοκρατία. Το 95% των νομοθεσιών που έχουμε στην Κύπρο για το περιβάλλον προέρχονται από Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, π.χ. οι νομοθεσίες για τη διαχείριση των σκουπιδιών, για την προστασία της Φύσης, δικαιώματα των ζώων κ.λπ.
Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να έχουμε τον δικό μας, άξιο και ικανό άνθρωπο στο Ευρωκοινοβούλιο, για να προωθεί τα θέματα περιβάλλοντος για την Ευρώπη και για την Κύπρο ειδικότερα. Έχουμε αρκετές πιθανότητες να εκλεγεί για πρώτη φορά ένας/μία ευρωβουλευτής που να μην προέρχεται από τα τέσσερα παραδοσιακά κόμματα του πολιτικού κατεστημένου. Μέσα από την επιτυχία της Συνεργασίας Συμμαχίας - Οικολόγων υπάρχει μεγάλη πιθανότητα εκλογής για πρώτη φορά ενός Οικολόγου ευρωβουλευτή.
Η εκλογή ενός/μίας Οικολόγου ευρωβουλευτή συνεπάγεται μεγάλη αναβάθμιση για τις πατριωτικές οικολογικές θέσεις μας, που για 23 τόσα χρόνια υπηρετούμε με συνέπεια. Τα θέματα που αφορούν τον κυπριακό λαό θα τυγχάνουν ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Θα έχουμε συμπαράσταση στους αγώνες μας από ευρωπαϊκές δυνάμεις (ευρωβουλευτές, κόμματα, ευρωπαϊκούς θεσμούς κ.λπ.). Θα έχουμε έναν γνήσιο εκπρόσωπο των απλών πολιτών της Κύπρου στο Ευρωκοινοβούλιο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει, επίσης, πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει στον έλεγχο της τραπεζικής αυθαιρεσίας, στην προστασία των ανθρώπων από την αισχροκέρδεια και την απληστία των μεγάλων συμφερόντων, την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των νέων, γυναικών, ηλικιωμένων και αναπήρων ατόμων κ.ο.κ.
Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να γίνει πιο αυστηρή στα θέματα της άκρατης κομματοκρατίας (εφαρμογή οριζόντιας ψηφοφορίας), της διαφθοράς, της διαπλοκής των πολιτικών, της αναξιοκρατίας κ.ο.κ. Οφείλει να εκδημοκρατικοποιήσει η ίδια τους δικούς της θεσμούς, να εφαρμοστούν αρχές άμεσης δημοκρατίας (δημοψηφίσματα) και να τερματιστεί η κυριαρχία των λόμπι και των γραφειοκρατών των Βρυξελλών.
Δυστυχώς, σε αυτούς τους τομείς έχουν πολλά να γίνουν στην Ευρώπη και στην Κύπρο. Από ποιον περιμένουμε να γίνουν; Από τους εκπροσώπους του κατεστημένου στην Κύπρο και την Ευρώπη; Όχι, βέβαια.
Από την άλλη, περιμένετε να αγωνιστούν για τα δικαιώματα της Φύσης και των πολιτών αυτοί που δύο φορές έχουν αιματοκυλήσει την Ευρώπη, επέβαλαν στην Ελλάδα τη δικτατορία της Χούντας και έφεραν στην Κύπρο τον Αττίλα; Όχι, βέβαια.
Πολλοί μάς καλούν να επιλέξουμε μεταξύ των παραδοσιακών κομμάτων του κατεστημένου και της νεοφανούς έκφρασης του φασισμού και της ακροδεξιάς. Εμείς λέμε ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Έχουμε δική μας πρόταση, δική μας επιλογή, την ξεκάθαρη αλλαγή.
Προσπερνούμε το ψευτοδίλημμα που έχουμε μπροστά μας, να διαλέξουμε, τάχα, μεταξύ του κατεστημένου και της ακροδεξιάς. Επιλέγουμε τη μοναδική, γνήσια και καθαρή λύση, τη Συνεργασία Συμμαχία - Οικολόγοι, με υποψηφίους που μπορούν να μας εκπροσωπήσουν με τις γνώσεις τους, το ήθος και την αξία τους στην ομάδα των Πράσινων Ευρωβουλευτών.
Συνεπώς, οι Ευρωεκλογές (26 Μαΐου) δεν είναι ένα ασήμαντο γεγονός. Δεν είναι η ώρα της αποχής, η ώρα της αδιαφορίας.
Λοιπόν, καμία χαμένη ψήφος. Μπορούμε και διεκδικούμε την 6η έδρα. Η επιτυχία είναι και στα χέρια των πολιτών.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΔΙΚΗΣ
Πρόεδρος Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών