Συνεντεύξεις

Αναμένουμε από το ΑΚΕΛ να απαντήσει…

Α. Νεοφύτου: Οι Ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν, μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία μπορούν να εκπροσωπούν

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρος Κυπριανού απαντά στη "Σ", για τα μείζονα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας, με αφορμή τις Eυρωεκλογές της 26ης Μαΐου.

  • Ποιο το διακύβευμα των Eυρωεκλογών για την Ευρώπη και την Κύπρο, υπό το πρόσημο, μάλιστα, της ανόδου των ευρωσκεπτικιστικών και ακροδεξιών δυνάμεων;

Το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών για τον Δημοκρατικό Συναγερμό, ένα παραδοσιακό ευρωπαϊκό κόμμα, είναι το ότι δεν πρέπει να παραδώσουμε την Ευρώπη στον λαϊκισμό και στις δυνάμεις των άκρων. Οφείλουμε να προχωρήσουμε μπροστά. Να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που αντιλαμβανόμαστε και αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν. Ωστόσο, μέσα από τον ανοιχτό διάλογο στον οποίο βρισκόμαστε με τους πολίτες, διαμέσου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όσο και ως Δημοκρατικός Συναγερμός, καταθέτουμε 12 σαφείς πολιτικές προτάσεις για τις επερχόμενες Eυρωεκλογές, βασισμένες σε τρεις πυλώνες που θα καταστήσουν την Ευρώπη: πιο Ισχυρή, πιο Έξυπνη και πιο Ανθρώπινη.


Τέσσερεις προτάσεις για μια Ευρώπη πιο Ισχυρή

● 10.000 συνοριοφύλακες ώς το 2022 θα ενισχύσουν τα σύνορα της Ευρώπης και θα σταματήσουν την παράνομη μετανάστευση.

●Συνένωση πόρων και δομών για δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού FBI για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

●Θέσπιση νέου μηχανισμού κράτους δικαίου για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της ανεξαρτησίας, της δικαιοσύνης, της ελευθερίας του Τύπου και την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ευρώπη.

●Σε αυτήν την Ευρώπη, που οραματιζόμαστε, η σημερινή Τουρκία με τις συνεχείς παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που επιτίθεται στην Κύπρο εισβάλοντας στην ΑΟΖ και παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο, δεν έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέσσερεις προτάσεις για μια Έξυπνη Ευρώπη

● Συνένωση γνώσεων και πόρων σε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση του καρκίνου.

● Δημιουργία 5 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας για νέους σε όλη την ΕΕ μέσω στρατηγικής στο εμπόριο, τις υποδομές, την καινοτομία και την κοινωνική οικονομία της αγοράς.

●Ανάπτυξη έξυπνων σπιτιών για ηλικιωμένους, για να διασφαλιστεί ότι θα συνεχίσουν να ζουν στο σπίτι τους και όχι σε οίκους ευγηρίας.

● Στοχευμένη κατάργηση 1.000 ξεπερασμένων νομοθεσιών για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας.

Τέσσερεις προτάσεις για μιαν Ανθρώπινη Ευρώπη

● Δημιουργία Ταμείου Ψηφιακής Μετάβασης για τους εργαζομένους που πλήττονται από την εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης στον χώρο εργασίας τους.

● Δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων για νέες οικογένειες, ώστε να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι.

● Προώθηση σε παγκόσμιο επίπεδο της απαγόρευσης της παιδικής εργασίας μέσα από εμπορικές συμφωνίες που θα περιλαμβάνουν ρήτρα που την απαγορεύει.

● Για την προστασία του περιβάλλοντος, εφαρμόζοντας αποφασιστικά παγκόσμιες συμφωνίες για το κλίμα και προωθώντας μια παγκόσμια συνθήκη για κατάργηση του πλαστικού μιας χρήσεως.

Με αυτές τις προτάσεις στην πρώτη γραμμή, είναι πεποίθησή μας πως η Ευρώπη, η οποία είναι η οικογένειά μας και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα το σπίτι μας, θα συνεχίσει πάνω στον δρόμο της προόδου και της ανάπτυξης, κλείνοντας τα αφτιά σε όσους οραματίζονται διαφορετικό το ευρωπαϊκό μέλλον, τόσο το δικό μας, όσο και κυρίως των παιδιών μας.


Η συμμετοχή των Τ/κ σημαίνει αναγνώριση της ΚΔ

  • Ποια, κατά τη γνώμη σας, η σημασία των τ/κ υποψηφιοτήτων στις Ευρωεκλογές; Μπορούν να συμβάλουν στην καλύτερη εκπροσώπηση της Κύπρου στο Ευρωκοινοβούλιο;

Ως Δημοκρατικός Συναγερμός, θέσαμε συγκεκριμένα ερωτήματα στο ΑΚΕΛ. Δεν τα απάντησε. Για τον Δημοκρατικό Συναγερμό η συμμετοχή των Τ/κ τόσο ως υποψηφίων, όσο και ως ψηφοφόρων, σημαίνει αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και παραγνώριση του ψευδοκράτους. Αυτό σημαίνει η συμμετοχή τους. Και προκάλεσα το ΑΚΕΛ να δηλώσει ξεκάθαρα στους Ελληνοκυπρίους, και στους Τουρκοκυπρίους, αν συμφωνεί με αυτήν τη θέση.

Δεν το έκανε. Κάλεσα επίσης το ΑΚΕΛ να ξεκαθαρίσει, αν υπόσχονται στους Τουρκοκυπρίους ότι η εκλογή Τουρκοκυπρίου ευρωβουλευτή σημαίνει εκπροσώπηση της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας στο Ευρωκοινοβούλιο και άρση του εμπάργκο στο ψευδοκράτος. Γιατί, αυτό δεν μπορεί να ισχύει. Οι ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν, μόνο την Κυπριακή

Δημοκρατία μπορούν να εκπροσωπούν. Και πρέπει όλοι να είμαστε ξεκάθαροι σ’ αυτήν την πραγματικότητα. Είναι το ΑΚΕΛ, λοιπόν, που πρέπει να απαντήσει αυτά τα ερωτήματα, αλλά δεν το έκανε μέχρι τώρα και δεν θα το κάνει. Το ΑΚΕΛ είναι, άλλωστε, το μόνο κόμμα που έκανε όχι μόνον ονομαστική επίθεση σε Τ/κ υποψήφιο, τον Σενέρ Λεβέντ, αλλά και άφησε υπονοούμενα για το ποιους, δήθεν, εξυπηρετούν με την υποψηφιότητα αυτή.
Όχι βιαστικές αποφάσεις

  • Η Κύπρος βρίσκεται υπό το κράτος μιας νέας τουρκικής εισβολής στο θαλάσσιο έδαφός της. Θεωρείτε ότι, υπό αυτούς τους όρους, ενδείκνυται η επανέναρξη των συνομιλιών;

Η χώρα, το έχουμε ξαναπεί και θα το επαναλάβουμε, δέχεται εισβολή από την Τουρκία στην ΑΟΖ της. Ως Κυπριακή Δημοκρατία, μέλος της ΕΕ, φρονούμε πως είναι ιδιαίτερα κρίσιμες οι ώρες αυτές και δεν ενδείκνυνται ούτε για βιαστικές αποφάσεις και κινήσεις, αλλά ούτε για αποκόμιση κομματικού οφέλους. Με την Τουρκία να πράττει όσα πράττει στην ΑΟΖ, δεν είναι εξ υπαιτιότητας της Κυβέρνησης ή του Προέδρου της Δημοκρατίας που δεν υπάρχει χώρος για επανέναρξη των συνομιλιών. Ας είμαστε ρεαλιστές.

Ωστόσο, αντί να εγκαλεί το ΑΚΕΛ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι δήθεν με τη στάση του στο Κυπριακό έδωσε δικαίωμα στην Τουρκία να αποθρασυνθεί, γιατί δεν καλεί το ΑΚΕΛ τους Τ/κ να πάρουν θέση για τα όσα συμβαίνουν στην ΑΟΖ; Η αμφισβήτηση της Κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία πλήττει και τα συμφέροντα των Τ/κ ως Κυπρίων πολιτών.


Έχουμε εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο

  • Συμφωνείτε με την άποψη ότι πρέπει η Κύπρος να διεκδικήσει την επιβολή κυρώσεων, εκ μέρους της ΕΕ, επί της Τουρκίας;

Η άποψη του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι πως, οι όποιες αποφάσεις παρθούν, θα πρέπει να επέρχονται μετά από μελέτη και αξιολόγηση όλων των ενδεχομένων. Έχουμε εμπιστοσύνη στη διπλωματία, στις κινήσεις τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας, όσο και της Κυβέρνησης, αλλά και στο πώς η ίδια η ΕΕ προτίθεται να αντιμετωπίσει το όλο ζήτημα σε συνεννόηση και από κοινού, βέβαια, με την Κυπριακή Δημοκρατία.


Έκφραση πολιτικής ευθιξίας η παραίτηση Ιωνά

  • Ο Υπ. Δικαιοσύνης, έστω και καθυστερημένα, ανέλαβε την ευθύνη για τις κατά συρροήν δολοφονίες, παραιτούμενος, ενώ ο Αρχηγός Αστυνομίας επαύθη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θεωρείτε, ωστόσο, ότι μια παραίτηση και μια παύση εξαντλούν το πρόβλημα της δομικής ανεπάρκειας στη λειτουργία των θεσμών; Και, γι’ αυτήν, ποιοι ευθύνονται, κατά τη γνώμη σας;

Η παραίτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης ήταν αποτέλεσμα πολιτικής ευθιξίας εκ μέρους του και η συνακόλουθη παύση του Αρχηγού της Αστυνομίας συνταγματικό δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν θα κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας, άλλωστε το δηλώσαμε ως Δημοκρατικός Συναγερμός μόλις πρόσφατα κι ενώ οι έρευνες ήταν ακόμη σε εξέλιξη. Θέση μας είναι πως θα πρέπει πολιτικά κόμματα και Κυβέρνηση να δούμε και να εξετάσουμε σοβαρά τη μεταρρύθμιση που αφορά και το Σώμα της Αστυνομίας. Οι παθογένειες και οι ανεπάρκειες που έκαναν την εμφάνισή τους με τον πλέον σκιώδη τρόπο σε αυτές τις υποθέσεις που εξετάζονται, πρέπει να αντιμετωπιστούν.