Κυπριακό

Αντιπερισπασμός Λευκωσίας στις προκλήσεις

Υλοποιείται άμεσα η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία

Με ταχείς ρυθμούς υλοποιείται η προσφάτως υπογραφείσα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Κύπρου - Γαλλίας.

Όσον αφορά τον βασικότερο άξονα της αμυντικής συμφωνίας, την ευρεία, δηλαδή, «στρατηγική συνεργασία προς όφελος των ναυτικών δυνάμεων των δύο χωρών», αυτή παίρνει σάρκα και οστά από την πρώτη, κιόλας, μέρα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Σημερινής» της Κυριακής, αν και, βάσει του επιχειρησιακού και τεχνοκρατικού πλάνου της συμφωνίας, αυτή θα αναπτυχθεί και θα ολοκληρωθεί κατά στάδια, εντούτοις, η εφαρμογή της, όσον αφορά την τεχνοκρατική πτυχή, υλοποιείται άμεσα και αυθωρεί, αφού εντός της προσεχούς εβδομάδας καταφθάνουν οι πρώτοι Γάλλοι ειδικοί και εμπειρογνώμονες για κατόπτευση του χώρου και αξιολόγηση των τεχνοκρατικών δεδομένων της ναυτικής βάσης στο Βασιλικό, όπου θα ανεγερθεί ο γαλλικός ναύσταθμος.

Όπως επισήμαναν στην εφημερίδα μας αρμόδιες πηγές, «με τη Γαλλία κάναμε ένα ακόμη βήμα πιο μπροστά και, σε πρακτικό επίπεδο, έχουμε την ευχέρεια να προχωρήσουμε, πλέον, το συντομότερο δυνατό, στον σχεδιασμό της ανάπτυξης της ναυτικής βάσης».

Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι, βάσει της συμφωνίας, η εφαρμογή του σχεδιασμού θα γίνεται σταδιακά, αφού αυτό έχει κριθεί ως περισσότερο λυσιτελές τόσο σε τεχνοκρατικό όσο και σε γραφειοκρατικό επίπεδο, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι, όταν ολοκληρωθεί ο τεχνοκρατικός σχεδιασμός, η αναβάθμιση της ναυτικής βάσης, σε βαθμό που να μπορεί να εξυπηρετεί πλήρως τις ανάγκες του γαλλικού πολεμικού ναυτικού, δεν θα χρειαστεί περισσότερο από έξι μήνες.
Μόνιμη γαλλική παρουσία

Στόχος, όπως μας επισημάνθηκε, είναι η πλήρης κάλυψη των αναγκών του γαλλικού πολεμικού ναυτικού που θα ναυλοχεί και θα επιχειρεί στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της διαρθρωμένης συνεργασίας της PESCO, στο μέτρο, πάντα, των δυνατοτήτων που έχει η Κύπρος, αξιοποιώντας τη νευραλγική γεωγραφική της θέση.

Αυτό συνιστά, ipso facto, άμεση αναβάθμιση του γεωστρατηγικού και γεωπολιτικού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην περιοχή, σε μια ιδιαίτερα έκρυθμη περίοδο, κατά την οποία δέχεται μια νέα απρόκλητη επιδρομή από την Τουρκία στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου.

Ουσιαστικά, με τη δημιουργία του ναυστάθμου, ο οποίος θα μπορεί να εξυπηρετεί πολεμικά σκάφη κάθε εκτοπίσματος αλλά και να φιλοξενεί τις επιχειρησιακές δραστηριότητες του γαλλικού στόλου, διασφαλίζεται η «μόνιμη και συνεχής παρουσία της Γαλλίας στην περιοχή», κάτι που αποτελεί μείζονα γεωπολιτική προτεραιότητα του Παρισιού, ιδία, μάλιστα, μετά τις εξελίξεις στη συριακή κρίση.

Επιπρόσθετα, οι επιχειρησιακές δομές της Κυπριακής Δημοκρατίας θα χρησιμοποιηθούν ως τελεστής πληροφοριακής ισχύος για τις γαλλικές ναυτικές δυνάμεις που θα ενεργούν στην περιοχή, παρέχοντας κάθε μορφή διευκόλυνσης και στο επίπεδο αυτό.

Μια εξίσου σημαντική παράμετρος της συμφωνίας, είναι η θέληση της γαλλικής πλευράς να συμβάλει και οικονομικά στην αναγκαία αναβάθμιση των υποδομών στο Μαρί, που, έτσι κι αλλιώς, θα έχουν και τη στήριξη των κοινοτικών κονδυλίων, μέσω PESCO.
Η τουρκική απειλή

Η ίδια πηγή επισήμανε, επιπρόσθετα, ότι η γαλλική πλευρά σταθμίζει ως πολύ σοβαρή την τουρκική απειλή, καθώς η Άγκυρα, διά της στρατιωτικής ισχύος, επιχειρεί να δημιουργήσει νέα παράνομα τετελεσμένα στην κυπριακή ΑΟΖ, δημιουργώντας αμφισβητούμενες ζώνες και παρακωλύοντας την ομαλή υλοποίηση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Σ», το Παρίσι είναι αποφασισμένο να αντιμετωπίσει οιαδήποτε προσπάθεια παρεμπόδισης των ερευνητικών δραστηριοτήτων της Total εκ μέρους της Τουρκίας, διασφαλίζοντας τα οικονομικά του συμφέροντα, και, ως προς τούτο, «λαμβάνει όλα τα προληπτικά και αποτρεπτικά μέτρα, προς αντιμετώπιση οιουδήποτε ενδεχομένου. Υπάρχουν προγραμματισμένες γεωτρήσεις τόσο μέσα στο 2019, όσο και μέσα στο 2020 και η γαλλική Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει με κάθε τρόπο τον ενεργειακό κολοσσό της χώρας».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κύριος λόγος που οι δύο χώρες σπεύδουν πλησίστιες στην υλοποίηση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας και στη ριζική αναβάθμιση της ναυτικής βάσης στο Μαρί, είναι, ακριβώς, να καταστεί δυνατή εκ μέρους του γαλλικού πολεμικού ναυτικού η αρωγή κάθε δυνατής στρατιωτικής/επιχειρησιακής βοήθειας προς τα ερευνητικά σκάφη της Total, που θα ενεργούν στα θαλασσοτεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ.
Συνεργασία με βάθος και προοπτική

Το γεγονός, δε, προσθέτουν με νόημα, ότι η Total επέδειξε ενδιαφέρον για επέκταση της ενεργειακής συνεργασίας με την Κυπριακή Δημοκρατία και σε άλλα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, σε μια περίοδο όξυνσης της αμφισβήτησης και των διεκδικήσεων εκ μέρους της Τουρκίας, συνεπικουρούμενης, μάλιστα, από το Ηνωμένο Βασίλειο, «καταδεικνύει, πρώτον, το βάθος και τη σοβαρότητα της συνεργασίας των δύο χωρών, δεύτερον, τον βαθμό της αμοιβαίας, μεταξύ τους, εμπιστοσύνης, και, τρίτον, την μακροπρόθεσμη προοπτική της συνεργασίας».
Εξοπλιστικά

Μια άλλη σημαντική πτυχή της αμυντικής συμφωνίας Κύπρου - Γαλλίας είναι η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός των ναυτικών δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες, αυτήν τη στιγμή, βρίσκονται σε υποτυπώδη κατάσταση, καθώς και η συνεκπαίδευση και συνεργασία των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών στο πλαίσιο κοινών ή ευρωπαϊκών δράσεων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας για την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των ΥΠΑΜ των δύο χωρών, Σάββα Αγγελίδη και Florence Parly, αντίστοιχα: «Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο κ. Αγγελίδης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει λεπτομερώς την Γαλλίδα ομόλογό του, για την κλιμάκωση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας και έγινε συζήτηση για τρόπους αντίδρασης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Γαλλίδα Υπουργός επανέλαβε τη σθεναρή στήριξη της Γαλλίας προς τη Κύπρο και καταδίκασε ταυτόχρονα τις ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της.

Επίσης οι δύο Υπουργοί επιβεβαίωσαν εγγράφως την πρόθεση των δύο χωρών για συνεργασία με σκοπό την ενίσχυση των στρατιωτικών ναυτικών δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και για ευρεία στρατηγική συνεργασία προς όφελος των ναυτικών δυνάμεων των δύο χωρών».

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΠΡΟΥ-ΓΑΛΛΙΑΣ:

  1. Μετατροπή της ναυτικής βάσης σε ναύσταθμο υψηλής επιχειρησιακής εμβέλειας.
  2. Αφού ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και οι μελέτες για αναβάθμιση της ναυτικής βάσης, αυτή θα είναι επιχειρησιακά έτοιμη σε έξι μήνες.
  3. Πλήρης κάλυψη των αναγκών του γαλλικού πολεμικού ναυτικού που θα ναυλοχεί και θα επιχειρεί στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της διαρθρωμένης συνεργασίας της PESCO.
  4. Διασφαλίζεται η μόνιμη και συνεχής παρουσία της Γαλλίας στην περιοχή.
  5. Οι επιχειρησιακές δομές της Κυπριακής Δημοκρατίας θα χρησιμοποιηθούν ως τελεστής πληροφοριακής ισχύος για τις γαλλικές ναυτικές δυνάμεις που θα ενεργούν στην περιοχή.
  6. Η Γαλλία θα συμβάλει και οικονομικά στην αναγκαία αναβάθμιση των υποδομών στο Μαρί.
  7. Το γαλλικό πολεμικό ναυτικό θα αντιμετωπίσει οιαδήποτε προσπάθεια παρεμπόδισης των ερευνητικών δραστηριοτήτων της Total εκ μέρους της Τουρκίας.
  8. Ενίσχυση και εκσυγχρονισμός των ναυτικών δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  9. Συνεκπαίδευση και συνεργασία των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών στο πλαίσιο κοινών ή ευρωπαϊκών δράσεων.