Παιδεία

Αρχίζει μεγάλη παγκύπρια έρευνα

Πιο ακραία τα περιστατικά βίας στα σχολεία φέτος - Η έρευνα με θέμα τη βία στα σχολεία θα ξεκινήσει τον προσεχή Σεπτέμβριο, θα καλύπτει ολα τα σχολεία παγκύπρια και θα διαρκέσει τρία χρόνια

Συγκλονισμό προκάλεσε στην κοινή γνώμη το βίντεο που αποκάλυψε πριν από μερικές ημέρες το «ΣΙΓΜΑ», το οποίο απεικονίζει καθηγητή να χτυπά μαθήτρια και εκείνη ν' ανταποδίδει. Το βίαιο αυτό περιστατικό σημειώθηκε σε γυμνάσιο της επαρχίας Λεμεσού, εν ώρα μαθήματος και άνοιξε έναν νέο κύκλο συζητήσεων γύρω από το γενικότερο φαινόμενο της βίας στα σχολεία. Οι οργανωμένοι γονείς καταγγέλλουν αύξηση των περιστατικών βίας σε παγκύπρια βάση και ζητούν τη λήψη μέτρων από το αρμόδιο Υπουργείο, ενώ οι ιθύνοντες του Υπουργείου από την πλευρά τους καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς περί αύξησης των υποθέσεων, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι φέτος είχαμε πιο ακραία περιστατικά από άλλες χρονιές.
Το νέο περιστατικό


Όσο αφορά το επίμαχο βίντεο, αυτό δείχνει τη μαθήτρια να προσπαθεί να αποσπάσει από τα χέρια του καθηγητή κάποιο αντικείμενο, χωρίς να αποκλείεται να είναι και δικό της. Να σημειωθεί ότι, σε κάποια στιγμή, ο καθηγητής φαίνεται ξεκάθαρα να χτυπά στο πρόσωπο τη μαθήτρια, με την τελευταία ν' ανταποδίδει με χτύπημα στα χέρια του εκπαιδευτικού. Στο βίντεο διακρίνονται και άλλοι μαθητές να παρακολουθούν, εκ των οποίων και εκείνος ή εκείνη που κατέγραψε το επεισόδιο στο κινητό του/της.


Μετά τη δημοσιοποίηση του εν λόγω βίντεο, η αντίδραση του Υπουργείου Παιδείας ήταν άμεση. Ο Βοηθός Διευθυντής του σχολείου ετοίμασε έκθεση γεγονότων, την οποία και παρέδωσε στον Επαρχιακό Λειτουργό. Η έκθεση έφτασε στα χέρια του Υπουργού Παιδείας, Κώστα Χαμπιαούρη, ο οποίος διέταξε τον διορισμό ερευνώντος λειτουργού για τη διερεύνηση του περιστατικού. Σε δηλώσεις του ο Υπουργός καταδίκασε τέτοιες συμπεριφορές, ενώ την ίδια ώρα τόνισε ότι επαναρχίζει άμεσα η μελέτη των κανονισμών λειτουργίας των σχολείων, αφού όλοι οι εμπλεκόμενοι συμφώνησαν ότι υπάρχουν κάποιες πρόνοιες που μπορεί να τύχουν αλλαγών για να βελτιωθεί η κατάσταση.
Αύξηση περιστατικών καταγγέλλουν οι γονείς


Για αύξηση των περιστατικών βίας στα σχολεία κάνουν λόγο οι οργανωμένοι γονείς. Σε δηλώσεις του στη «Σ» ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Κυριάκος Νικηφόρου, κληθείς να σχολιάσει το νέο αυτό περιστατικό, ανέφερε πως η βία είναι καταδικαστέα απ' όπου κι αν προέρχεται. «Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί. Πρέπει να γίνουν έρευνες και να παρθούν μέτρα για να έρθει το σχολείο σε ομαλότητα ενόψει και των εξετάσεων», πρόσθεσε.


Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι, μέχρι να διερευνηθεί το περιστατικό, ο συγκεκριμένος καθηγητής δεν θα πρέπει να έρχεται σε επαφή με μαθητές. Απ' εκεί και πέρα, συμπλήρωσε, θα πρέπει να αναμένουμε το αποτέλεσμα της έρευνας. Ο κ. Νικηφόρου, σχολιάζοντας ευρύτερα το φαινόμενο της βίας στα σχολεία, ανέφερε πως έχει αυξητικές τάσεις, ενώ τόνισε ότι πρέπει να γίνουν ενέργειες και να ξεκινήσουν στοχευμένες δράσεις για να μειωθεί τόσο η βία όσο και το μπούλινγκ.
Μεγάλη παγκύπρια έρευνα


Από πλευράς του ο Συντονιστής του Παρατηρητηρίου για τη Βία στο Σχολείο (ΠΑΒΙΣ) του Υπουργείου Παιδείας, Στέλιος Ορφανός, ανέφερε στη «Σ» ότι το ΠΑΒΙΣ παρακολουθεί και καταγράφει τα περιστατικά βίας, ωστόσο δεν εμπλέκεται σε περιπτώσεις χειροδικίας εκπαιδευτικού προς τον μαθητή, εξηγώντας ότι αυτά τα περιστατικά τα διερευνούν οι διευθύνσεις.


Περαιτέρω, σημείωσε ότι δεν παρατηρείται οποιαδήποτε αύξηση στα περιστατικά, αλλά πρόσθεσε πως ενδεχομένως κάποια από τα περιστατικά που είχαμε φέτος να ήταν πιο έντονης μορφής από τα προηγούμενα χρόνια. Ως παράδειγμα έφερε το περιστατικό κατά το οποίο ένας μαθητής στην Τεχνική Λάρνακας κτύπησε δύο καθηγητές, όπως επίσης και το τελευταίο που είδε το φως της δημοσιότητας.


Ο κ. Ορφανός ανέφερε ότι πολύ σύντομα θα προκηρυχθεί διαγωνισμός που αφορά την εκπόνηση μεγάλης έκτασης έρευνας για τη βία στα σχολεία, η οποία θα διαρκέσει τρία χρόνια. Συγκεκριμένα, όπως είπε, θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2019 και θα ολοκληρωθεί καλοκαίρι του 2022.


Σύμφωνα με τον ίδιο, η έρευνα θα περιλαμβάνει δεδομένα και στοιχεία σε παγκύπρια κλίμακα όσον αφορά τα περιστατικά βίας και τις μορφές της (π.χ. σωματικής, λεκτικής ή ψυχολογικής).


«Θα παρακολουθούμε όλα τα σχολεία σε παγκύπρια κλίμακα γι' αυτά τα τρία χρόνια για να βλέπουμε την εξέλιξη του θέματος και θα προσπαθήσουμε να συνδέσουμε τα περιστατικά με αιτίες. Να δούμε, δηλαδή, τι είναι εκείνο που προκαλεί την έξαρση μορφών βίας στα σχολεία», συμπλήρωσε.


Η προκήρυξη, όπως είπε, θα είναι έτοιμη μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι την έρευνα θα την αναλάβουν επιστήμονες από πανεπιστήμια της Κύπρου που έχουν την τεχνογνωσία που χρειάζεται. Καταληκτικά, ο κ. Ορφανός σημείωσε ότι η έρευνα εμπίπτει στις 19 δράσεις που περιλαμβάνονται στην Εθνική Στρατηγική, η οποία ετοιμάστηκε από το Υπουργείο.
Φταίει η έλλειψη ορίων


Αναλύοντας το φαινόμενο της βίας στα σχολεία, μιλώντας στη «Σ» η Κοινωνική Λειτουργός, Αλεξάνδρα Ιακωβίδου Καμέρη, ανέφερε ότι γενικότερα πλέον δεν υπάρχουν όρια πουθενά. «Ούτε στις οικογένειες, ούτε στα σχολεία. Τα όρια στα παιδιά προσφέρουν μιαν ασφάλεια. Όταν δεν υπάρχουν, το σχολείο γίνεται ένα ξέφραγο αμπέλι. Οι κανόνες που τηρεί το σχολείο αφορούν τη στολή, τα σκουλαρίκια, πράγματα που ναι μεν είναι σημαντικά για να συμμορφώνονται οι μαθητές και να τηρούν μια πειθαρχία, αλλά μέχρι εκεί», πρόσθεσε.


Η κ. Ιακωβίδου Καμέρη έθιξε και το ζήτημα της έλλειψης κατάρτισης γι' αυτά τα θέματα. «Ο σύμβουλος είναι υπεύθυνος για τον επαγγελματικό προσανατολισμό και τα καθήκοντά του δύσκολα τού επιτρέπουν να ασχοληθεί με κάτι παραπάνω. Ούτε οι καθηγητές είναι καταρτισμένοι. Ναι μεν είναι παιδαγωγοί, αλλά δεν είναι η δουλειά τους να δίνουν συμβουλές για αυτά τα θέματα», συμπλήρωσε.


Περαιτέρω, όπως ανέφερε, ένα άλλο πρόβλημα που παρατηρείται στα σχολεία και μπορεί να ευθύνεται για τα φαινόμενα βίας, είναι η έλλειψη σεβασμού και από τις δύο πλευρές, είτε από τους καθηγητές προς τους μαθητές είτε από τους μαθητές προς τους καθηγητές τους.


Ερωτηθείσα ποια μπορεί να είναι η λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα της αύξησης των περιστατικών βίας, υπέδειξε ότι αυτό που πρέπει να κάνει το Υπουργείο είναι να προσλάβει έναν ειδικό σε κάθε σχολείο. «Αυτήν τη στιγμή υπάρχει ένας ψυχολόγος για κάθε 5 χιλιάδες μαθητές. Είναι ικανότατο οι ψυχολόγοι της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, αλλά δεν είναι αρκετοί. Πρέπει να υπάρχει ένας ψυχολόγος και ένας κοινωνικός λειτουργός σε κάθε σχολείο», ανέφερε.
Τέλος, εξήγησε ότι «οι μαθητές φαίνεται ότι είναι διψασμένοι για σημασία, για να τους ακούσει κάποιος. Μοιάζουν σαν να θέλουν ξανά μεγάλωμα. Κι αυτό δείχνει ότι η καλλιέργεια των μαθητών σε αυτά τα θέματα πρέπει να ξεκινά από το δημοτικό».