Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Αυξήθηκαν οι δημόσιοι υπάλληλοι

Το εργατικό δυναμικό της Κυβέρνησης ανέρχεται στα 52.311 άτομα

Κατά 215 άτομα, ή αλλιώς κατά 0,4%, αυξήθηκε το εργατικό δυναμικό της Κυβέρνησης τον Απρίλιο του 2019 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018 και έφθασε τα 52.311 άτομα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε την Τετάρτη η Στατιστική Υπηρεσία. Με βάση την ανάλυση της Στατιστικής Υπηρεσίας, στο μόνιμο προσωπικό παρατηρείται μείωση κατά 587 άτομα (-1,6), ενώ αντίθετα στο έκτακτο προσωπικό καταγράφηκε αύξηση 4,9% φθάνοντας τις 17.306 σε σχέση με 16.504 άτομα τον Απρίλιο του 2019.
Σε σχέση με τον Απρίλιο του 2018, τόσο στη Δημόσια όσο και στην Εκπαιδευτική Υπηρεσία υπάρχει αύξηση, με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση να παρατηρείται στο προσωπικό της Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (1,6%) και πιο συγκεκριμένα στο έκτακτο προσωπικό, με ποσοστό 11,4%, που αντιστοιχεί σε 394 άτομα.
Συγκριτικά με τον Μάρτιο του 2019 παρατηρείται αύξηση σε όλες τις κατηγορίες, εκτός από την Εκπαιδευτική Υπηρεσία, όπου παρατηρείται μείωση 0,4%. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στο προσωπικό των Δυνάμεων Ασφαλείας (2%), που κυρίως οφείλεται στο έκτακτο προσωπικό (4,8%).
Πού απασχολείται το εργατικό δυναμικό


Ας δούμε όμως αναλυτικά πού απασχολείται το εργατικό δυναμικό της Κυβέρνησης: Στη Δημόσια Υπηρεσία, απασχολούνται συνολικά 11.514 μόνιμοι υπάλληλοι και 3.460 έκτακτοι, στην Εκπαιδευτική Υπηρεσία απασχολούνται 7.199 μόνιμοι και 3.460 έκτακτοι, στις Δυνάμεις Ασφαλείας απασχολούνται 7.199 μόνιμοι και 5.565 έκτακτοι, ενώ το Ωρομίσθιο Προσωπικό αποτελείται από 6.819 μόνιμους υπαλλήλους και 1.775 έκτακτους. Συνολικά, δηλαδή, το εργατικό δυναμικό της Κυβέρνησης αποτελείται από 35.592 μόνιμους υπαλλήλους και 16.504 έκτακτους.


Σημειώνεται ότι στην Κυβέρνηση περιλαμβάνονται η Δημόσια Υπηρεσία, η Εκπαιδευτική Υπηρεσία, οι Δυνάμεις Ασφαλείας και οι Ωρομίσθιοι Κυβερνητικοί Εργάτες. Στη Δημόσια Υπηρεσία περιλαμβάνεται το μόνιμο και έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό που υπηρετεί στις σχολικές μονάδες, καθώς και το προσωπικό του Κέντρου Παραγωγικότητας και του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου. Στις Δυνάμεις Ασφαλείας περιλαμβάνονται η Αστυνομία, η Πυροσβεστική και η Εθνική Φρουρά. Στα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται τα Μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και οι Εκπρόσωποι των Θρησκευτικών Ομάδων στη Βουλή. Πηγή των στοιχείων που αφορούν την Κυβέρνηση είναι το Γενικό Λογιστήριο και αφορά στα άτομα που πληρώθηκαν τον συγκεκριμένο μήνα, ανεξαρτήτως της περιόδου και της διάρκειας που απασχολήθηκαν.
«Αχρείαστη η απεργία των συμβασιούχων»


Σε μιαν άλλη εξέλιξη, μιλώντας στη «Σημερινή» ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, κληθείς να σχολιάσει την απεργιακή κινητοποίηση των συμβασιούχων του Δημοσίου, την χαρακτήρισε ως αχρείαστη.


«Κι αυτό, επειδή αφορά μια σειρά αιτημάτων τα οποία είτε στην πράξη εφαρμόζονται και ισχύουν είτε αφορούν αιτήματα για τα οποία πολιτικά μιλώντας δεν υπάρχει καμιά ένσταση, καμιά διαφωνία, καμιά επιφύλαξη, αλλά βρίσκεται η εφαρμογή τους αντιμέτωπη με ανυπέρβλητα συνταγματικά κωλύματα. Δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ των μονίμων δημοσίων υπαλλήλων και των αορίστου, ούτε σε σχέση με τον μισθό, ούτε σε σχέση με τις προσαυξήσεις, ούτε σε σχέση με την καταβολή ΑΤΑ, ούτε σε σχέση με την παραχώρηση γενικών αυξήσεων όταν αυτές δίνονται, ούτε σε σχέση με τις περικοπές, ούτε σε σχέση με το ωράριο εργασίας, ούτε σε σχέση με τις άδειες. Σε όλα σχεδόν τα ζητήματα έχει εφαρμοστεί η πλήρης εξομοίωση των όρων απασχόλησης», τόνισε.


Πρόσθεσε παράλληλα ότι το βασικό ζήτημα το οποίο δεν έχει ρυθμιστεί είναι αυτό της ανέλιξης, της προαγωγής δηλαδή στην επόμενη κλίμακα, αίτημα το οποίο όπως είπε, πολιτικά βρίσκει σύμφωνη την Κυβέρνηση, ωστόσο είναι ζήτημα νομικό και συνταγματικό. «Αν εξευρεθεί ή υποδειχθεί νόμιμος συνταγματικός τρόπος που θα διασφαλίσει την ανέλιξη, πολιτικά η θέση της Κυβέρνησης είναι υπέρ. Γι' αυτόν τον λόγο είναι εντελώς αχρείαστη η απεργιακή κινητοποίηση που πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές», είπε.


Τέλος, εξέφρασε τη λύπη του για την ταλαιπωρία τόσο του κοινού όσο και των ίδιων των εργαζομένων, αλλά και για τις περικοπές στους μισθούς.


Υποστηρίξτε τη