Ειδήσεις

Απεβίωσε ο σπουδαίος Γιώργος Μαυρογένης

Ο Γ. Μαυρογένης υπήρξε ο πατριάρχης της πολιτικής γελοιογραφίας στον τόπο μας, δημιουργώντας σχολή που άφησε πίσω της πολλούς και αξιόλογους δημιουργούς. Συνάμα, διετέλεσε καυστικός δημοσιογράφος, εμπνευσμένος γλύπτης, εκφραστικός ζωγράφος και σημαντικός σκηνογράφος

Απεβίωσε χθες Σάββατο, σε ηλικία 91 ετών ο σπουδαίος γελοιογράφος, καλλιτέχνης και δημοσιογράφος, Γιώργος Μαυρογένης, ο άνθρωπος που σημάδεψε, με το μοναδικό ταλέντο του, την κυπριακή γελοιογραφία, θεωρούμενος, από πολλούς, ως ο πατέρας της.
Ο Γ. Μαυρογένης γεννήθηκε στη Λεμεσό και γρήγορα αφιερώθηκε στην καλλιτεχνική του κλίση, η οποία τον ανέδειξε ως έναν από τους πιο πολυτάλαντους καλλιτέχνες της γενιάς του, αφού διέπρεψε τόσο στο σκίτσο και τη γελοιογραφία, όσο και στη ζωγραφική, τη γλυπτική και το θέατρο.
Ως δημοσιογράφος, αλλά και ως καλλιτέχνης, ο Γ. Μαυρογένης ήταν ιδιαίτερα πολιτικοποιημένος, κάνοντας αρκετές ρηξικέλευθες παρεμβάσεις στα πράγματα του δημόσιου και πολιτικού μας βίου, ιδιαίτερα, δε, στο Κυπριακό.
Σε ανακοίνωσή της για τον θάνατό του, η Ένωση Συντακτών αναφέρει: «Ο Γιώργος Μαυρογένης, πολυσχιδής καλλιτεχνική προσωπικότητα, ανήσυχο πνεύμα και πολυτάλαντος δημιουργός, απεβίωσε, πλήρης ημερών, το πρωί του Σάββατου 25 Μαΐου σε ηλικία 91 ετών. Ο Γ. Μαυρογένης υπήρξε ο πατριάρχης της πολιτικής γελοιογραφίας στον τόπο μας, δημιουργώντας σχολή που άφησε πίσω της πολλούς και αξιόλογους δημιουργούς. Συνάμα, διετέλεσε καυστικός δημοσιογράφος, εμπνευσμένος γλύπτης, εκφραστικός ζωγράφος και σημαντικός σκηνογράφος.
Ο Γ. Μαυρογένης υπήρξε από τα πρώτα μέλη και στελέχη της Ένωσης Συντακτών Κύπρου και μέχρι τέλους διατηρούσε αδιάπτωτο το ενδιαφέρον και τη σχέση του με την οργάνωση. Η ΕΣΚ εξέδωσε ειδικό πολυσέλιδο τόμο-λεύκωμα για το έργο του Γ. Μαυρογένη στο πρόσφατο παρελθόν, ενώ ο Κλάδος Βετεράνων της ΕΣΚ τον τίμησε με ειδικό βραβείο σε σχετική εκδήλωση τον Νοέμβριο του 2016.
Η Σατιρική, εφημερίδα που εξέδιδε ο Γ. Μαυρογένης από το 1964 μέχρι το 1985, αποτέλεσε φυτώριο για νέους δημιουργούς, σκιτσογράφους και δημοσιογράφους, υπήρξε δε έπαλξη έκφρασης για πολλά κριτικά μυαλά του τόπου. Μόνον γι’ αυτή την εφημερίδα αξίζει το όνομά του Γ. Μαυρογένη να καταγραφεί στην ιστορία της κυπριακής δημοσιογραφίας με τα πιο λαμπρά γράμματα».
Τον Γ. Μαυρογένη χαιρέτησαν με ανακοινώσεις και αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κόμματα και πολιτικά πρόσωπα.
Με ανάρτησή του, ο δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για τον θάνατο του επιφανούς Λεμεσιανού, Γιώργου Μαυρογένη, σημειώνοντας: «Με θλίψη και βαθιά συγκίνηση, εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου Λεμεσού αλλά και ολόκληρης της πόλης μας, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για τον θάνατο του επιφανούς συμπολίτη μας Γιώργου Μαυρογένη.
Ο Γιώργος Μαυρογένης υπήρξε ένας εμπνευσμένος δημοσιογράφος και καλλιτέχνης. Κατέθεσε μια πολυσήμαντη προσφορά στους τομείς της δημοσιογραφίας, της σκηνογραφίας, της γλυπτικής, της ζωγραφικής και του θεάτρου. Μοναδική και πρωτοπόρα υπήρξε η συμβολή του στη γελοιογραφία».
Το ΑΚΕΛ, σε ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει τον Γ. Μαυρογένη ένα μοναδικό και ξεχωριστό ταλέντο, εκφράζοντας, ταυτόχρονα, θλίψη για την απώλειά του:
«Το ΑΚΕΛ εκφράζει τη θλίψη του για τον θάνατο του δημοσιογράφου, γελοιογράφου, ζωγράφου και γλύπτη Γιώργου Μαυρογένη, ο οποίος έβαλε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Κύπρου. Ο Γιώργος Μαυρογένης είναι ένας από τους πιο πετυχημένους γελοιογράφους της Κύπρου, ένα μοναδικό και ξεχωριστό ταλέντο, ένας πραγματικά δάσκαλος που ενέπνευσε πολλούς νέους να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Υπήρξε ο εκδότης της μοναδικής εβδομαδιαίας ‘Σατιρικής Επιθεώρησης’.
Πολύ σημαντική η σχέση του με το ΑΚΕΛ και ευρύτερα το Λαϊκό Κίνημα, ενώ πάρα πολλές καλλιτεχνικές του δημιουργίες χρησιμοποιήθηκαν σε εκδηλώσεις και δράσεις του Κόμματός μας. Ο Γιώργος Μαυρογένης είναι και ο σχεδιαστής του εμβλήματος του ΑΚΕΛ. Για τη συνολική του προσφορά στον Πολιτισμό τιμήθηκε το 2001 με το ‘Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Τεύκρος Ανθίας και Θεοδόσης Πιερίδης’. Το ΑΚΕΛ εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στους οικείους του Γιώργου Μαυρογένη».
Σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ αναφέρει:
«Η ΕΔΕΚ εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για τον θάνατο του Γιώργου Μαυρογένη, ο οποίος ξεχώριζε για το ήθος και το ταλέντο του στη δημοσιογραφία, στις τέχνες και ειδικότερα στη γελοιογραφία.
Η ΕΔΕΚ εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος».