Διεθνή

Η κατάσταση στη Βενεζουέλα

H υπόθεση της Βενεζουέλας είναι κλασικό δείγμα της επέμβασης και της αντιπαλότητας των Μεγάλων Δυνάμεων σε μια χώρα. Αυτή η κατάσταση συμβαίνει σε όλον τον κόσμο και οι Μεγάλες Δυνάμεις προσπαθούν να επιβάλουν τις θέσεις τους υπερασπίζοντας τα συμφέροντά τους, υποκρινόμενες ότι υπερασπίζουν τη δημοκρατία και τον λαό των δύστυχων χωρών

Η κατάσταση στη Βενεζουέλα συνεχίζει να είναι τεταμένη και ο Nicolas Maduro συνεχίζει να βρίσκεται στην εξουσία, παρ’ όλα τα προγνωστικά μερικών ότι θα την έχανε. Ο πρόεδρος Maduro φαίνεται ότι έχει ακόμα την υποστήριξη του στρατού.


Ας θυμηθούμε με δυο λόγια τα γεγονότα: ο Maduro υποστηρίζεται από τη Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Δυτικοί υποστηρίζουν έναν νεαρό πολιτικό, τον κ. Guaido. Οι Αμερικανοί προσπαθούν να εκδιώξουν το Maduro διότι κατ’ εκείνους είναι υπεύθυνος για τη φτώχια που επικρατεί στη χώρα, καθώς και όλη την πολιτική και κοινωνική ανωμαλία. Από την άλλη μεριά η Ρωσία επικρίνει τις απειλές και τις κυρώσεις που εφαρμόζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον του καθεστώτος Maduro.
H υπόθεση της Βενεζουέλας είναι κλασικό δείγμα της επέμβασης και της αντιπαλότητας των Μεγάλων Δυνάμεων σε μια χώρα. Αυτή η κατάσταση συμβαίνει σε όλον τον κόσμο και οι Μεγάλες Δυνάμεις προσπαθούν να επιβάλουν τις θέσεις τους υπερασπίζοντας τα συμφέροντά τους, υποκρινόμενες ότι υπερασπίζουν τη δημοκρατία και τον λαό των δύστυχων χωρών.
Εκείνο που συμβαίνει στη Βενεζουέλα είναι ότι η χώρα βρίσκεται σε μιαν άθλια οικονομική και κοινωνική κρίση.


Όπως χαρακτηριστικά λέει ένας παρατηρητής: «Η χώρα είναι σε πτώχευση και ο κόσμος εισπράττει μόνο ψίχουλα, αλλά φοβούνται και να χάσουν ακόμα και αυτά τα ψίχουλα» (βλ. Marie Delcas, “Au Venezuela, Nicolas Maduro tient toujours”, Le Monde, 16 Μαΐου, 2019, σελ. 4).
Οι Maduro και Guaido έρχονται και παρέρχονται και υπάρχουν σ’ όλον τον κόσμο με διάφορα ονόματα. Εκείνο που δυστυχώς συνεχίζει να υπάρχει και που καταδυναστεύει την παγκόσμια κοινωνία είναι τα συμφέροντα των Μεγάλων Δυνάμεων και η ανάμειξή τους, λόγω αυτών των συμφερόντων, στα εσωτερικά των μικρών χωρών με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα.
Δρ Χρίστος Αχιλλέως Θεοδούλου
Δικηγόρος, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι., Γενεύης, Ελβετίας), πρώην Μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ στο Τμήμα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
c.a.theodoulou@cytanet.com.cy