Η πιθανή μάχη για την πρώτη θέση

Τέσσερα φαίνεται να είναι τα κύρια διακυβεύματα των ευρωεκλογών του 2019. Πρώτον, εάν ο ΔΗΣΥ θα κερδίσει και τις ευρωεκλογές του 2019 ή εάν θα καταφέρει το ΑΚΕΛ για πρώτη φορά σε ευρωεκλογές να καταλάβει την πρώτη θέση, δεύτερον, ποιος θα λάβει την 4η θέση, ώστε να πάρει και την 6η έδρα, τρίτον, τι θα καταγράψουν τα μικρότερα κόμματα και, τέταρτον, ποιο θα είναι το μέγεθος της τελικής αποχής.


Ενδιαφέρον, πάντως, ίσως παρουσιάσει η μάχη για την πρώτη θέση. Με βάση την εικόνα που έχουν παρουσιάσει το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ στην προεκλογική, ιδιαίτερα εάν αυτή η εικόνα δεν διαφοροποιηθεί μέχρι και τη μέρα των εκλογών, ενδεχομένως για πρώτη φορά εδώ και χρόνια η μάχη για την πρώτη θέση να είναι ανοικτή.


Θα μπορούσε ο ΔΗΣΥ να συγκρατήσει μια μικρή διαφορά αναλόγως με το πώς θα συμπεριφερθούν διάφοροι παράμετροι, όπως, για παράδειγμα, οι Τουρκοκύπριοι ψηφοφόροι, αλλά και άλλες παράμετροι, όπως η αποχή στον ίδιο τον ΔΗΣΥ, η συσπείρωσή του αλλά και οι διαρροές του.


Όσον αφορά στους Τουρκοκυπρίους, εάν η προσέλευση την οποία αναμένει το ΑΚΕΛ δεν ισχύσει, αυτό θα μπορούσε να ευνοήσει τον ΔΗΣΥ, αντίθετα μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα, εάν το ΑΚΕΛ λάβει σημαντική ψήφο. Από εκεί και πέρα, σημειώνεται ότι στις δημοσκοπήσεις του Σίγμα είχε διαφανεί πως η αναλογία εισροών/εκροών υπήρξε προεκλογικά αρνητική για τον ΔΗΣΥ, αναμένεται να διαφανεί εάν αυτό θα ισχύσει και στην κάλπη.


Αυτό σημαίνει ότι ο ΔΗΣΥ έδιδε περισσότερα από αυτά που εισέπραττε. Τα πιο πάνω, βέβαια, έχουν τη σημασία τους σε συνάρτηση με το πώς θα συμπεριφερθεί το ΑΚΕΛ, το οποίο έχει παρουσιαστεί πολύ συνεκτικό, με χαμηλές διαρροές και σχετικά χαμηλή αποχή. Εάν, λοιπόν, οι πιο πάνω παράμετροι δεν λειτουργήσουν υπέρ του ΔΗΣΥ, τότε η ανατροπή είναι πιθανή. Να σημειωθεί ότι το ΔΗΣΥ έχει να χάσει την πρώτη θέση από τις βουλευτικές εκλογές του 2006, όπου έχασε από το ΑΚΕΛ για 0,79%.
Ενδιαφέρον στοιχείο το οποίο αφορά και τους Τουρκοκυπρίους είναι και το γεγονός ότι το 2014 ο Σενέρ Λεβέντ είχε λάβει 2.718 ψήφους, εκ των οποίων οι 700 περίπου προήλθαν από Τουρκοκυπρίους και 2.000 από Ελληνοκυπρίους, κυρίως από τη Λευκωσία. Συνεπώς, πιθανή ψήφος από Τουρκοκυπρίους σε αυτές τις εκλογές ίσως του επιτρέψει να καταγράψει υψηλότερο ποσοστό από αυτό του 2014.
Πώς θα υπολογιστούν οι έδρες
Η χώρα θεωρείται ως μια ενιαία περιφέρεια και οι έδρες κατανέμονται στα κόμματα σε μια κατανομή, αλλά δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, το σύνολο των έγκυρων ψήφων διαιρείται με τις διαθέσιμες έδρες, σύνολο 6 και αυτό αποτελεί το εκλογικό μέτρο. Με το μέτρο αυτό διαιρείται το σύνολο των ψήφων που πήρε το κάθε κόμμα και κάθε κόμμα ή συνδυασμός παίρνει τόσες έδρες όσες φορές το εκλογικό μέτρο περιέχεται στην εκλογική του δύναμη.


Την έδρα ή τις έδρες παίρνει ο υποψήφιος που έχει εξασφαλίσει περισσότερους σταυρούς προτίμησης. Φαίνεται, λοιπόν, ότι και σε αυτές τις εκλογές επικρατέστερο σενάριο είναι το παραδοσιακό, δηλαδή οι 6 έδρες που αναλογούν στην Κύπρο να κατανεμηθούν με το σενάριο 2-2-1-1, δηλαδή από 2 στα δύο μεγάλα κόμματα, μία στο ΔΗΚΟ και την 6η θα λάβει αυτός που θα τερματίσει 4ος.


Το κομβικό και αρκετά δύσκολο σημείο στο οποίο θα μπορούσε ΑΚΕΛ ή ΔΗΣΥ να έχαναν τη μια εκ των δυο εδρών φαίνεται να είναι περίπου το 26% και κάτω. Αυτό γιατί εάν τα μικρότερα κόμματα μείνουν χαμηλά και ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ μείνουν κάτω από 30%, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ΕΔΕΚ ή ΕΛΑΜ, ή και οι δύο, να καταγράψουν υψηλό, ίσως και διψήφιο ποσοστό, το οποίο ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερο από το υπόλοιπο του ΑΚΕΛ ή ΔΗΣΥ μετά την 1η τους έδρα.
ΔΡ ΝΑΣΙΟΣ ΟΡΕΙΝΟΣ
Εκλογικός Αναλυτής