Υγεία

Μια ανάσα πριν από το ΓεΣΥ

Ο ΟΑΥ προετοιμάζεται για την ομαλή έναρξη της Α' φάσης

Από αύριο Δευτέρα, θα αρχίσουν να δίνονται στη δημοσιότητα τα ονόματα των ειδικών ιατρών, των φαρμακοποιών και των κλινικών εργαστηρίων που θα συμβληθούν με τον ΟΑΥ.
Άθως Τσινωντίδης: «Σίγουρα αναμένουμε ότι μπορεί να προκύψουν προβλήματα και ο σκοπός είναι να έχουμε εκείνους τους μηχανισμούς ούτως ώστε να επιλύσουμε όποια προβλήματα παρουσιαστούν».
ΟΙ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ
Δικαιούχοι 450.000
Προσωπικοί ιατροί
(για ενήλικες) 353
Παιδίατροι 104
Ειδικοί ιατροί 750
Φαρμακοποιοί 530
Κλινικά εργαστήρια 110
Λίγες μέρες μας χωρίζουν πλέον από την έναρξη της εφαρμογής της Α ́ φάσης του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) να ανεβάζει στροφές για να είναι όλα έτοιμα. Αυτή τη στιγμή, οι εγγραφές των δικαιούχων συνεχίζονται κανονικά, ενώ παράλληλα μακραίνουν και οι κατάλογοι των παροχέων υγείας που θα συμμετέχουν στο νέο σύστημα. Από αύριο Δευτέρα, μάλιστα, θα αρχίσουν να δημοσιεύονται και τα ονόματα των ειδικών ιατρών, των φαρμακοποιών και των κλινικών εργαστηρίων που θα συμβληθούν με τον ΟΑΥ.
Η πρώτη φάση
Η Α ́ φάση της εφαρμογής του ΓεΣΥ ξεκινά επίσημα το ερχόμενο Σάββατο 1η Ιουνίου 2019. Υπενθυμίζεται πως κατά την Α ́ φάση της εφαρμογής του νέου συστήματος, θα παρέχεται στους δικαιούχους μόνο εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, στα πλαίσια της οποίας θα εισαχθεί ο θεσμός τους προσωπικού ιατρού και του ειδικού ιατρού, ενώ θα καλύπτονται επίσης τα φάρμακα και οι εργαστηριακές εξετάσεις.
Συνεχίζονται οι εγγραφές
Στο μεταξύ, οι εγγραφές τόσο των δικαιούχων όσο και των παροχέων συνεχίζονται. Μέχρι στιγμής οι δικαιούχοι που εγγράφηκαν στο σύστημα και επέλεξαν τον προσωπικό τους ιατρό, ξεπέρασαν τους 450 χιλιάδες, εκ των οποίων οι 57 χιλιάδες είναι παιδιά.
Την ίδια ώρα, οι προσωπικοί ιατροί για ενήλικες ανέρχονται στους 353, εκ των οποίων συνολικά 43 ιατροί είναι καταχωρημένοι στον κατάλογο ως «μη διαθέσιμοι», καθώς έχουν ήδη αγγίξει το όριο των 2.500 εγγεγραμμένων δικαιούχων. Σύμφωνα, ωστόσο, με τον ΟΑΥ η εγγραφή δικαιούχου σε κατάλογο παιδίατρου ή προσωπικού ιατρού για ενήλικες, ο οποίος έχει συμπληρώσει το όριο των 2.500 δικαιούχων στον κατάλογό του, είναι δυνατή εάν υποβάλει σχετικό αίτημα στον Οργανισμό, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.


Για τους παιδίατρους, στην περίπτωση όπου δεν υπάρχει επαρκής αριθμός παιδιάτρων για να καλύψει τις ανάγκες και ο γονέας ή κηδεμόνας επιθυμεί να εγγράψει το παιδί του στον κατάλογό του. Επίσης, για τους προσωπικούς ιατρούς για ενήλικες στην περίπτωση όπου άλλο μέλος της οικογένειας είναι εγγεγραμμένος στον κατάλογο δικαιούχων του εν λόγω προσωπικού ιατρού και ο δικαιούχος επιθυμεί να εγγραφεί στον κατάλογό του και στην περίπτωση όπου δεν υπάρχει επαρκής αριθμός προσωπικών ιατρών για ενήλικες για να καλύψουν τις ανάγκες και ο δικαιούχος επιθυμεί να εγγραφεί στον κατάλογό του.
Ο Οργανισμός, κατά την εξέταση του αιτήματος θα λαμβάνει υπόψη, μεταξύ άλλων, τη διαθεσιμότητα προσωπικού ιατρού για ενήλικες / παιδίατρου στην περιοχή διαμονής του δικαιούχου, τη σχέση μεταξύ του εγγεγραμμένου μέλους και του αιτητή, π.χ. συγγένεια πρώτου βαθμού και κατά πόσον ο δικαιούχος και ο προσωπικός ιατρός για ενήλικες / παιδίατρος βρίσκονται σε απομακρυσμένη περιοχή.
Όσον αφορά στον κατάλογο των παιδιάτρων, ο αριθμός τους μέρα με τη μέρα αυξάνεται με αποτέλεσμα σήμερα να ξεπερνούν τους 104. Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι εγγραφές και των άλλων παροχέων υγείας που θα συμμετέχουν στην Α ́ φάση του ΓεΣΥ, δηλαδή των φαρμακείων και των εργαστηρίων. Μέχρι σήμερα, εκτός των δημοσίων, εγγράφηκαν 80 εργαστήρια ως φυσικά πρόσωπα και περίπου 30 που έχουν υπογράψει σύμβαση ως οντότητες, ενώ οι φαρμακοποιοί ξεπέρασαν τους 530, εκ των οποίων οι 300 υπέγραψαν ήδη συμβόλαιο με τον ΟΑΥ.
Οι νέες αμοιβές των ειδικών ιατρών
Οι ειδικοί ιατροί που εξέφρασαν ενδιαφέρον για να συμβληθούν με τον ΟΑΥ είναι γύρω στους 150, ενώ σε αυτούς θα προστεθούν και άλλοι 600 που προέρχονται από τον δημόσιο τομέα. Με στόχο την προσέλκυση περισσότερων ειδικών ιατρών στο νέο σύστημα, την εβδομάδα που μας πέρασε, ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου και ο ΟΑΥ, παρουσίασαν τους αναθεωρημένους καταλόγους των ιατρικών πράξεων, που θα καλύπτονται εντός του ΓεΣΥ και αφορούν στην εξωνοσοκομειακή φροντίδα υγείας, καθώς και τους αντίστοιχους αριθμούς μονάδων και τις αμοιβές για κάθε πράξη.


Μια εκ των σημαντικών αλλαγών που προκύπτουν από τις αναθεωρημένες τιμές είναι η βαρύτητα της πρώτης επίσκεψης σε ειδικό γιατρό, η οποία αναθεωρήθηκε προς τα πάνω. Πιο συγκεκριμένα, η βαρύτητα της πρώτης επίσκεψης από τρεις μονάδες ανεβαίνει στο 3,5 που μεταφράζεται σε αύξηση της αμοιβής των γιατρών κατά 7,5 ευρώ, δεδομένου ότι η τιμή της μονάδας παραμένει στα 15 ευρώ.


Συνεπώς, ο κάθε ειδικός γιατρός στην πρώτη επίσκεψη ασθενούς θα λαμβάνει 52,50 ευρώ. Από εκεί και πέρα, ο κάθε ειδικός ιατρός θα αμείβεται ανάλογα με τη βαρύτητα της ιατρικής πράξης, ενώ η δεύτερη επίσκεψη ή οι επαναληπτικές επισκέψεις καθορίζονται στις 2 μονάδες, δηλαδή στα 30 ευρώ, ανεξάρτητα από τη διάρκεια της επίσκεψης.


Με λίγα λόγια, η πρώτη επίσκεψη σε γαστρεντερολόγο θα αμείβεται με €52,5 (3,5 Χ €15 = €52,5), ενώ κάθε επιπρόσθετη επίσκεψη θα αμείβεται με €30 (2 Χ €15 = €30). Επιπρόσθετα, εάν στην επίσκεψη περιλαμβάνεται κολονοσκόπηση, ο ιατρός θα αμείβεται επιπρόσθετα με €315 (21 Χ €15 = €315). Άρα, εάν πρόκειται για πρώτη επίσκεψη, η συνολική αμοιβή του ιατρού θα είναι €367,5, ενώ για επαναληπτική επίσκεψη θα είναι €345.
«Ετοιμαζόμαστε με εντατικούς ρυθμούς»
Ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Άθως Τσινωντίδης, σε δηλώσεις του στη «Σ» ανέφερε πως στον ΟΑΥ ετοιμάζονται με εντατικούς ρυθμούς για αυτή την τεράστια μεταρρύθμιση. «Σίγουρα», πρόσθεσε, «αναμένουμε ότι μπορεί να προκύψουν προβλήματα και ο σκοπός είναι να έχουμε εκείνους τους μηχανισμούς ούτως ώστε να επιλύσουμε οποιαδήποτε προβλήματα παρουσιαστούν».


Ερωτηθείς για το τι απομένει να γίνει μέχρι την 1η Ιουνίου, είπε πως αυτή τη στιγμή ολοκληρώνεται ο κατάλογος των φαρμάκων που θα καλύπτονται στην Α ́ φάση του ΓεΣΥ, ο οποίος θα δημοσιευθεί από Δευτέρας στο Διαδίκτυο, ενώ παράλληλα, όπως σημείωσε, διενεργούνται οι τελικοί έλεγχοι για το σύστημα πληροφορικής.


Τέλος, όπως ανέφερε, από Δευτέρας, θα αρχίσουν να εμφανίζονται στο σύστημα πληροφορικής όλοι οι πάροχοι που θα συμβληθούν με τον ΟΑΥ, δηλαδή οι ειδικοί ιατροί, οι φαρμακοποιοί και τα κλινικά εργαστήρια, οι οποίοι θα γνωστοποιούνται στο κοινό σταδιακά με την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης του αιτήματός τους και την υπογραφή του συμβολαίου τους.
ΘΕΟΔΩΡΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
nicolaouth@simerini.com