Τα τέσσερα θέματα της προεκλογικής και της επόμενης μέρας

Μαζί με τους γηγενείς Κυπρίους έχουν το δικαίωμα αυτό και μερικές χιλιάδες κοινοτικοί κάτοικοι Κύπρου. Η δυνατότητα συμμετοχής των Τ/κ και των κοινοτικών, ειδικά των Τ/κ , συνιστά το πρώτο μεγάλο θέμα και την κυρίαρχη ιδιαιτερότητα της σημερινής εκλογικής διαδικασίας
Σήμερα ο κυπριακός λαός, Ε/κ και Τ/κ, έχουν την επιλογή να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Να επιλέξουν με την ψήφο τους αυτούς που θα τους εκπροσωπήσουν στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Μαζί με τους γηγενείς Κυπρίους έχουν το δικαίωμα αυτό και μερικές χιλιάδες κοινοτικοί κάτοικοι Κύπρου. Η δυνατότητα συμμετοχής των Τ/κ και των κοινοτικών, ειδικά των Τ/κ , συνιστά το πρώτο μεγάλο θέμα και την κυρίαρχη ιδιαιτερότητα της σημερινής εκλογικής διαδικασίας.


Και ο λόγος είναι ότι, για πρώτη φορά, εικάζεται πως θα υπάρξει αυξημένη, έως πολύ αυξημένη συμμετοχή Τ/κ στην εκλογική διαδικασία. Γεγονός το οποίο αναμένεται, αν και εφόσον επισυμβεί, να επηρεάσει, στον ένα ή τον άλλο βαθμό, το αποτέλεσμα των εκλογών. Τόσο αναφορικά με τα ποσοστά των κομμάτων όσο και τις επιλογές προσώπων.


Αυτό το ενδεχόμενο δημιούργησε ακραία ένταση τόσο μεταξύ των κομμάτων όσο και των πολιτών. Ανέδειξε, μάλιστα, και ζητήματα τα οποία αγγίζουν την ίδια την ουσία του Κυπριακού, τα οποία, όμως, δεν είναι της παρούσης. Είναι της επόμενης μέρας. Απλώς, για σκοπούς καταγραφής και σύγκρισης, παραθέτω την ανακοίνωση του Γενικού Εφόρου Εκλογών.
Εκλογές μελών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 2019
Σύνολα εκλογέων
Ο Γενικός Έφορος Εκλογών επιθυμεί να ανακοινώσει ότι ο συνολικός αριθμός των εκλογέων που έχουν δικαίωμα ψήφου στις προσεχείς ευρωεκλογές ανέρχεται στους 641.181. Η ανάλυση των εκλογέων κατά κατηγορία και επαρχία έχει ως ακολούθως:
ΕΠΑΡΧΙΑ Ε/Κ Τ/Κ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΙ ΣΥΝΟΛΑ
ΛΕΥΚΩΣΙΑ 214.510 114 3.025 217.649
ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ 31.948 5 699 32.652
ΛΑΡΝΑΚΑ 93.585 156 1.358 95.099
ΛΕΜΕΣΟΣ 152.773 234 1.489 154.496
ΠΑΦΟΣ 50.127 173 3.988 54.288
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 6.068 67 -- 6.135
ΕΙΔ.ΕΚΛ.ΚΕΝΤ Τ/Κ -- 80.862 -- 80.862
ΣΥΝΟΛΑ 549.011 81.611 10.559 641.181
Σημειώνεται ότι στον συνολικό αριθμό των Ε/κ εκλογέων περιλαμβάνονται και οι 269 εγκλωβισμένοι εκλογείς.
Η ενδεχόμενη αυξημένη συμμετοχή Τ/κ έχει προκαλέσει μια ιδιαίτερης οξύτητας αντιπαράθεση μεταξύ πολιτικών δυνάμεων, άλλων οργανωμένων συνόλων και απλών πολιτών, στην αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας. Και για λόγους ουσίας που αφορούν αυτές καθ ́ αυτές τις σχέσεις Ε/κ και Τ/κ και την ουσία του Κυπριακού, αλλά και για έναν άλλο λόγο. Για τον λόγο ότι αναμένεται η πλειοψηφία τους να κατευθυνθεί προς συγκεκριμένη πολιτική δύναμη και πρόσωπα. Αν αυτές οι ψήφοι αναμενόταν να κατευθυνθούν προς διάφορους και διαφορετικούς εκλογικούς συνδυασμούς, θα ήταν, άραγε, ίδιες οι αντιδράσεις; Ερώτημα...
Η συμμετοχή των Τ/κ και το εύρος αυτής της συμμετοχής δεν ήταν το μόνο θέμα που προκάλεσε σοβαρότατη ένταση στην προεκλογική περίοδο της σημερινής εκλογικής μάχης. Η πρωτοφανής υπόθεση του πρώτου στην ιστορία μας κατά συρροήν δολοφόνου και οι ευθύνες που αναδείχθηκαν με αφορμή το τραγικό γεγονός, επέφεραν επίσης ένταση και οξύτητα στην προεκλογική εκστρατεία των τρεχουσών ευρωεκλογών.
Ιδιαίτερη ένταση και σκληρότητα και μάλιστα με χρονική διάρκεια επέφερε και η μνημειώδους σημασίας κατάρρευση του Συνεργατισμού. Γεγονός τις συνέπειες του οποίου θα υφιστάμεθα ως οικονομία, κοινωνία και πολίτες για πολλά χρόνια. Αυτό το καταστροφικό συμβάν, το δεύτερο μεγάλο θέμα, αποτέλεσε την κορωνίδα των αντιπαραθέσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα και εφ’ όλης της ύλης και μεταξύ όλων των θεσμών και όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου. Θέμα που θα έχει συνέχεια και από αύριο. Όπως θα έχει συνέχεια φυσικά και το θέμα των Τ/κ και της συμμετοχής τους στη σημερινή εκλογική διαδικασία.
Η περί το Κυπριακό σύγκρουση
Το τρίτο μεγάλο θέμα και αιτία μεγάλης αντιπαράθεσης, όπως άλλωστε είναι πάντα, υπήρξε το Κυπριακό. Η περί το Κυπριακό σύγκρουση είχε δύο άξονες: Ο ένας ήταν και είναι η δυνατότητα επανέναρξης και συνέχισης των συνομιλιών και όσα προκύπτουν μέσα απ’ αυτήν την ανάγκη. Επί της ουσίας και επί των χειρισμών. Ο άλλος, η εισβολή της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και η στάση της κυβέρνησης, της πολιτικής ηγεσίας του τόπου και των κομμάτων, από τη μια, αλλά και του διεθνούς παράγοντα, από την άλλη.


Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όταν λέμε διεθνή παράγοντα, πέραν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον ΟΗΕ και ειδικά το Συμβούλιο Ασφαλείας και τα πέντε μόνιμα μέλη του ξεχωριστά, εννοούμε και την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο ως εγγυήτριες δυνάμεις και τους ενεργειακούς εταίρους μας, φυσικά. Κυρίαρχο στοιχείο αυτής της εξέλιξης στο εσωτερικό της Κύπρου υπήρξε η αδυναμία ενιαίου λόγου και δράσης προς αντιμετώπιση της νέας εισβολής και πειρατείας. Από πλευράς του διεθνούς παράγοντα είχαμε διαφορετικές τοποθετήσεις και διαβαθμίσεις λόγου, έντασης και ουσίας, με πιο επικίνδυνες για μας αυτές οι οποίες θέτουν υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας επί της ΑΟΖ της.
Αυτά, κατά τη γνώμη μου, υπήρξαν τα τρία από τα τέσσερα κυρίαρχα θέματα της προεκλογικής εκστρατείας των ευρωεκλογών. Θέματα τα οποία θα συνεχίσουν να απασχολούν και από αύριο και για αρκετό χρονικό διάστημα με ένταση και οξύτητα. Μια ένταση και οξύτητα η οποία προκλήθηκε και από αντικειμενικά γεγονότα, αλλά και από υποκειμενικές έγνοιες. Και όταν λέω υποκειμενικές, εννοώ έγνοιες που αφορούν τα σύνολα που μετέχουν άμεσα στις εκλογές, ως εκλογικοί συνδυασμοί, αλλά και τα άτομα που εκτίθενται ως υποψήφιοι. Υπάρχει επίσης και η ειδική, έμμεση μεν, αλλά σοβαρή, έγνοια για το αποτέλεσμα και από πλευράς κυβέρνησης.
Η έγνοια των κομμάτων και της κυβέρνησης επιτείνεται λογικά και από παράγοντες που επηρεάζουν όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως είναι π.χ. η αποχή και το μέγεθός της και ποιον ή ποιους χώρους θα πλήξει, κατά κύριο λόγο. Στοιχείο που επίσης δημιουργεί ένταση και άγχος σε όλους είναι η δυσκολία πρόγνωσης, αλλά και εκτίμησης των αποτελεσμάτων, εξαιτίας του ύψους της αποχής, αλλά και του απίστευτα υψηλού ποσοστού πολιτών που αρνούνται να λάβουν μέρος στις δημοσκοπήσεις.


Επιπρόσθετη πίεση δημιουργεί και το αυξανόμενο μέγεθος της «κρυφής» ψήφου από εκλογή σε εκλογή. Στην παρούσα εκλογή, σ’ αυτή την κατηγορία, δημοσκοπικά εντάσσονται και οι Τ/κ ψηφοφόροι. «Κρυφή» ψήφο διεκδικεί και η νεοσύστατη ΔΗ.ΠΑ. και το γνωστό ΕΛΑΜ, του οποίου η πιθανότητα να εκλέξει ευρωβουλευτή υπήρξε το τέταρτο μεγάλο θέμα των εκλογών. Το μόνο θέμα το οποίο προκάλεσε την ενιαία στάση και λόγο των άλλων κομμάτων.
Κλείνοντας αυτήν την αναφορά, να αναφερθώ σ’ αυτό που στην έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας επισημάναμε ως σχετική βεβαιότητα και, τώρα, με το κλείσιμό της, επιβεβαιώθηκε απολύτως. Η προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές του 2019 πέρασε χωρίς Ευρώπη και ευρωπαϊκά θέματα.