Υγεία

Υψηλότερα τα ποσοστά επιβίωσης στην Κύπρο

Καταγράφονται κάθε χρόνο 3.500 νέα περιστατικά καρκίνου - Νέες δομές για αντιμετώπιση της ασθένειας εισηγείται η Εθνική Επιτροπή κατά του καρκίνου

Θερίζει ο καρκίνος στην Ευρώπη. Σύμφωνα με ευρωπαϊκά-επιστημονικά στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «Annals of Oncology» (Χρονικά της Ογκολογίας), 1,41 εκατομμύρια θάνατοι προβλέπονται μέσα στο 2019, με τους άντρες να κατέχουν την πρωτιά.
Από τους 1.410.000 θανάτους εξαιτίας καρκίνων που προβλέπονται το 2019, οι 787.000 αφορούν άνδρες και οι 621.900 γυναίκες.
Στην Κύπρο τα νέα περιστατικά καρκίνου τον χρόνο ανέρχονται στις 3.500, ενώ συνολικά 1.300 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από τη νόσο. Παράλληλα, κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 35 νέα περιστατικά παιδικού καρκίνου για παιδιά ηλικίας μέχρι 14 χρόνων.
Η ετήσια έκθεση της Εθνικής Επιτροπής της Στρατηγικής του Καρκίνου, παραδόθηκε επίσημα την περασμένη Τετάρτη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.
Η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Στέλλα Κυριακίδου, μιλώντας στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, κατέστησε σαφές ότι για τη δημιουργία της έκθεσης υπήρξε μια εξαιρετική συνεργασία με όλους τους αρμοδίους και τον υπουργό Υγείας.
Στην επικαιροποιημένη έκθεση, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Επιτροπής κατά του Καρκίνου, καταθέτει επίσης νέες εισηγήσεις για τα θέματα ογκολογικών υπηρεσιών στην Κύπρο με προτεραιότητες και χρονοδιαγράμματα και περιλαμβάνει επτά προτεραιότητες της Επιτροπής για αντιμετώπιση και πρόληψη της νόσου.
Η Στέλλα Κυριακίδου επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας νέων δομών για την αντιμετώπιση του καρκίνου.
Οι εισηγήσεις της Επιτροπής
Μιλώντας στη «Σημερινή της Κυριακής», η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής δήλωσε πως καταγράφεται μεν μικρή αύξηση των περιστατικών σε ολόκληρη την Ευρώπη, ωστόσο στην Κύπρο, τα ποσοστά επιβίωσης είναι από τα υψηλότερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
«Πανευρωπαϊκά ο καρκίνος αποτελεί την πρώτη ή δεύτερη αιτία θανάτου. Σήμερα θεωρείται μείζον θέμα δημόσιας υγείας, αφού έχει σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο για τους πάσχοντες από καρκίνο και τις οικογένειές τους, αλλά και για την κοινωνία κάθε χώρας και τα συστήματα υγείας» είπε.
Πρόσθεσε πως «γνωρίζοντας ότι ο καρκίνος είναι από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου σε όλο τον κόσμο και με στόχο πάντοτε την ανάγκη να εξασφαλίσουμε όσον καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση για τον κάθε ασθενή, στοχεύοντας στην έγκαιρη διάγνωση, στην πολυθεματική αντιμετώπιση, αλλά και την ανακουφιστική φροντίδα, στη νέα επικαιροποιημένη στρατηγική μας εισηγούμαστε μεταξύ άλλων την δημιουργία «Ανεξάρτητου Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου», το οποίο θα έχει την ευθύνη καθορισμού εθνικών κατευθυντήριων γραμμών και την αξιολόγηση όλων των ογκολογικών υπηρεσιών που βρίσκονται στην Κύπρο».
Επέκταση εμβολίου του HPV
Ταυτόχρονα και με γνώμονα επίσης ότι περισσότεροι από το 40% όλων των καρκίνων μπορούν να προληφθούν, η κα Κυριακίδου δήλωσε ότι εισηγήθηκε συγκεκριμένα προγράμματα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης, όπως π.χ. επέκταση του εμβολίου του HPV (του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων) και στα 12χρονα αγόρια.
Στην έκθεση ζητεί επίσης επέκταση και των προγραμμάτων πληθυσμιακού ελέγχου για καρκίνο του μαστού και παχέος εντέρου.
«Στόχος είναι να αξιοποιηθούν όλες οι ογκολογικές υπηρεσίες που βρίσκονται σήμερα στον τόπο μας, πάντα για το καλό νοούμενο συμφέρον του ασθενούς», κατέληξε.
Μείωση 9% στον καρκίνο του μαστού
Οι συχνότερες μορφές καρκίνου που εμφανίζονται στους Κύπριους άντρες, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Καρκίνου, είναι ο καρκίνος του προστάτη και του πνεύμονα και στις γυναίκες ο καρκίνος του μαστού και θυρεοειδή.
Οι διεθνείς ερευνητές προβλέπουν ότι ο δείκτης θνησιμότητας του καρκίνου του στήθους θα μειωθεί φέτος κατά 9% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε σύγκριση με το 2014, πλην της Πολωνίας.
Μεταξύ των έξι χωρών με τον υψηλότερο πληθυσμό κρουσμάτων, στο Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπεται να σημειωθεί η μεγαλύτερη μείωση των θανάτων εξαιτίας του καρκίνου του στήθους (-13% σε σύγκριση με το 2014), ενώ θα ακολουθήσουν η Γαλλία (-10%), η Γερμανία (-9%), η Ιταλία (-7%) και η Ισπανία (-5%). Αντιθέτως, στην Πολωνία προβλέπεται αύξησή τους κατά 2%.
Όπως δημοσιεύει το «Annals of Oncology» η τάση της συνεχούς πτώσης του δείκτη θνησιμότητας των καρκίνων στην ΕΕ από το 2014 συνεχίζεται ως ποσοστό επί του γενικού πληθυσμού, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Η πιθανότητα θανάτου από καρκίνο μειώνεται: ο προσαρμοσμένος δείκτης θνησιμότητας υποχωρεί, περνώντας από τους 139 θανάτους ανά 100.000 άνδρες το 2014 στους 131 ανά 100.000 το 2019 (-6%) και από τους 86 στους 83 ανά 100.000 γυναίκες (-3,6%), σύμφωνα με το κείμενο.
Αύξηση θανάτων λόγω γήρανσης πληθυσμού
Την ίδια ώρα, σύμφωνα πάντα με το επιστημονικό περιοδικό και τα στοιχεία της «Eurostat», εξαιτίας της γήρανσης και της αύξησης του ευρωπαϊκού πληθυσμού (513 εκατομμύρια το 2018), ο αριθμός των θανάτων παρουσιάζει μέτρια αύξηση ως απόλυτο μέγεθος. Από τους 1.410.000 θανάτους εξαιτίας καρκίνων που προβλέπονται το 2019, οι 787.000 αφορούν άνδρες και οι 621.900 γυναίκες.
Όπως αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης, καθηγητές Κάρλο Λα Βέκια (Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, Ιταλία) και Φάμπιο Λέβι (Πανεπιστήμιο της Λοζάνης, Ελβετία), καθώς και άλλοι συνάδελφοί τους, οι θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα μεταξύ των γυναικών, οι οποίες γενικά αρχίζουν να καπνίζουν αργότερα από τους άνδρες, θα ξεπεράσουν το 2019 τους θανάτους που προέρχονται από καρκίνο του στήθους (96.800 έναντι 92.800).
Στον πνεύμονα ο πλέον θανατηφόρος
Ο καρκίνος του πνεύμονα παραμένει εξάλλου ο πιο θανατηφόρος και για τα δύο φύλα, με 279.000 θανάτους (εκ των οποίων 183.000 αρρένων) να προβλέπονται το 2019. «Πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες και να γίνουν μεγαλύτερες επενδύσεις για να προληφθεί η εκδήλωση των συχνότερων καρκίνων, ιδίως με τη μείωση του αριθμού των ανθρώπων που καπνίζουν και είναι υπέρβαροι», τόνισε ο Φαμπρίς Αντρέ (Ινστιτούτο «Gustave Roussy», Παρίσι), καρκινολόγος και αρχισυντάκτης του επιστημονικού περιοδικού «Annals of Oncology».