Πολιτισμός

ΑΡΤ ΑΕΡΙ: Αχιλλέας

Στην Ελληνική Μυθολογία, ο Αχιλλέας, γιος του Πηλέα, ήταν ο μεγαλύτερος αλλά και ο γενναιότερος ήρωας της Ιλιάδας του Ομήρου. Ο Αχιλλέας ήταν βασιλιάς των Μυρμιδόνων στη Φθία (σημερινή ανατολική - βορειοανατολική Φθιώτιδα), η οποία βρίσκεται κοντά στα Φάρσαλα, και της Νηρηίδας Θέτιδος. Σύμφωνα με τον μετα-Ομηρικό μύθο, η Θέτις προσπάθησε να κάνει τον Αχιλλέα άτρωτο, βουτώντας τον στα νερά της Στύγας, όμως πιάνοντάς τον από τη φτέρνα, τον άφησε τρωτό σ' αυτό το σημείο.


Μετά την πρώτη μάχη με τους Τρώες, οι Έλληνες πήραν αιχμάλωτες από το ιερό μαντείο του Απόλλωνος πολλές ιέρειες και μία εξ αυτών ήταν και η Βρισηίδα. Ο Αχιλλέας την ερωτεύτηκε και ήθελε να την κρατήσει, αλλά ο Αγαμέμνονας είχε διαφορετική γνώμη και προτίμησε να την κρατήσει για παλλακίδα του. Αυτή η απόφαση εξόργισε τον Αχιλλέα, ο οποίος αποσύρθηκε από τη μάχη και αρνήθηκε να βοηθήσει τους Έλληνες.


Καθώς η παλίρροια του πολέμου στρέφεται εναντίον των Αχαιών, ο Πάτροκλος πείθει τον Αχιλλέα να τον αφήσει να οδηγήσει τον στρατό των Μυρμιδόνων σε μάχη φορώντας την πανοπλία του Αχιλλέα, ώστε να νομίζουν οι Τρώες πως είναι ο ίδιος ο Αχιλλέας. Ο Πάτροκλος καταφέρνει να απωθήσει τις δυνάμεις των Τρώων, αλλά σκοτώνεται στη μάχη από τον Έκτορα. Τα νέα του θανάτου του Πάτροκλου ρίχνουν τον Αχιλλέα σε βαθιά θλίψη. Ο πρώην άθραυστος Αχιλλέας λυγίζει από πένθος.


Η οργή που ακολουθεί τον θάνατο του Πάτροκλου γίνεται το κύριο κίνητρο για τον Αχιλλέα να επιστρέψει στο πεδίο της μάχης, με μοναδικό σκοπό να εκδικηθεί τον θάνατο του αγαπητού του φίλου με τη δολοφονία του Έκτορα. Μετά τη θριαμβευτική νίκη του έναντι του Έκτορα, ο Αχιλλέας σέρνει το νεκρό σώμα γύρω από τα τείχη της Τροίας δεμένο πίσω από το άρμα του, πανηγυρίζοντας υβριστικά τη νίκη του.


Μια από τις τραγικότερες ίσως σκηνές της Ιλιάδας ήταν όταν γονυπετής ο Πρίαμος φιλά τα χέρια του Αχιλλέα, λέγοντάς του ότι έκανε κάτι που κανείς άλλος δεν έχει κάνει ποτέ προηγουμένως: «Έχω φιλήσει τα χέρια του ανθρώπου που σκότωσε τους γιους μου», παρακαλώντας τον με αυτόν τον τρόπο να του επιστρέψει το πτώμα του Έκτορα. Ο Αχιλλέας θυμάται τον πατέρα του, επιστρέφει το πτώμα και με αυτόν τον τρόπο επέρχεται η κάθαρση.


Οι θεοί, βλέποντας ότι ο Αχιλλέας είχε σκοτώσει τόσους πολλούς, όρισαν ότι ήρθε η ώρα να πεθάνει, έτσι ένα δηλητηριώδες βέλος του Πάρη κατευθυνόμενο από τον θεό Απόλλωνα τον πέτυχε στην πτέρνα, το μόνο τρωτό του σημείο, και τον σκότωσε.


Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στο www.artaeri.com.
Μακαρίου 71, Λ/σία