Αναλύσεις

Σημαντική σημειολογία κομματικών ανακοινώσεων

Οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ δεν εξέδωσαν καμιάν ανακοίνωση για την επέτειο του δημοψηφίσματος. Την σκέπασαν με την εύγλωττη σιωπή τους. Και η εύγλωττη αυτή σιωπή είναι μια εκκωφαντική αποκάλυψη. Οι ηγεσίες των δύο κομμάτων διαφωνούν με την απόφαση του 76% του λαού. Διαφωνούν με την απόφαση της πλειοψηφίας των οπαδών τους, που είναι μέρος της τεράστιας μάζας του 76%
Προσωπικά δεν δίδω μεγάλη σημασία στις ανακοινώσεις των κομμάτων. Συνήθως γίνονται για να γίνουν ή για να εκφράσουν κάποια γνωστή θέση. Όμως υπάρχει μια σημειολογία πίσω από τις ανακοινώσεις ή τη σιωπή των κομμάτων για κάποια θέματα, που είναι σημαντική.


Τις τελευταίες ημέρες ήταν η επέτειος που ο κυπριακός λαός με το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν διέσωσε την Κυπριακή Δημοκρατία, που οι άσπονδοι φίλοι μας ήθελαν να την διαλύσουν και στη θέση της να βάλουν ένα τουρκικό προτεκτοράτο, μέλος της Ε.Ε.


Όλα τα κόμματα της Κύπρου, εκτός από το ΑΚΕΛ και τον ΔΗΣΥ, εξέδωσαν ανακοινώσεις. Χαιρέτισαν την απόφαση του κυπριακού λαού, που με 76% απέρριψε το σχέδιο Ανάν. Τόνισαν ότι η πλειοψηφία τού ΟΧΙ ήταν μεγάλη και αποφασιστική. Τόνισαν, ακόμα, ότι και η πλειοψηφία των οπαδών του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ ψήφισε ΟΧΙ, διαφωνώντας με την ηγεσία του ΔΗΣΥ, αλλά και με τη συγκαλυμμένη προτίμηση της ηγεσίας του ΑΚΕΛ στην αποδοχή του σχεδίου Ανάν. Γιατί, είναι γεγονός ότι, μετά το 2008 μέχρι σήμερα, που τα δύο κόμματα πέρασαν από την εξουσία, έκαμαν ό,τι μπορούσαν για να πετύχουν μια λύση, που ήταν ένα νέο σχέδιο Ανάν.


Τα τελευταία χρόνια οι ηγεσίες των δύο κομμάτων μάς βομβαρδίζουν με την απόλυτη προσήλωσή τους στην εξεύρεση λύσης ΔΔΟ, που να επανενώνει την Κύπρο και να τερματίζει την κατοχή, επειδή, λένε, δεν συμβιβάζονται με την κατοχή και την επερχόμενη διχοτόμηση. Φυσικά, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της λύσης, μερικές από τις οποίες φαίνεται να εφαρμόζονται ήδη, η Κ.Δ. θα καταργηθεί και στη θέση της θα βρεθεί η επανενωμένη Κύπρος με τις δύο κυριαρχίες, τις δύο υπηκοότητες και τις δύο διεθνείς προσωπικότητες. Στο νέο κράτος φαίνεται ότι οι Τούρκοι πολίτες θα έχουν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών, ενώ οι Ευρωπαίοι πολίτες της σημερινής Κ.Δ. θα στερούνται των δικαιωμάτων που θα απολαμβάνουν όλοι οι άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες.


Οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ δεν εξέδωσαν καμιάν ανακοίνωση για την επέτειο του δημοψηφίσματος. Την σκέπασαν με την εύγλωττη σιωπή τους. Και η εύγλωττη αυτή σιωπή είναι μια εκκωφαντική αποκάλυψη. Οι ηγεσίες των δύο κομμάτων διαφωνούν με την απόφαση του 76% του λαού. Διαφωνούν με την απόφαση της πλειοψηφίας των οπαδών τους, που είναι μέρος της τεράστιας μάζας του 76%.


Είναι πλέον σαφές και φαεινότερον του ηλίου. Οι δύο ηγεσίες προκρίνουν μια λύση που θα είναι παρόμοια με το σχέδιο Ανάν. Θα περιλαμβάνει αποδοχή των περισσότερων τουρκικών απαιτήσεων, σχεδόν όλων των τουρκικών απαιτήσεων, επειδή ξέρουν πως χωρίς αυτήν την αποδοχή δεν μπορεί να υπάρξει λύση. Και οι δύο ηγεσίες επείγονται για την επανένωση.


Οι ηγεσίες των δύο κομμάτων, με τη σιωπή τους στην επέτειο του ΟΧΙ, δείχνουν ότι σπεύδουν να αποδεχθούν τις καταστροφικές πρόνοιες του πλαισίου Γκουτέρες, την εκ περιτροπής προεδρία, το ΒΕΤΟ των Τουρκοκυπρίων και την κατοχύρωση των σφετεριστών ως ιδιοκτητών. Από την Τουρκία θα απαιτήσουν μόνο τερματισμό των εγγυήσεων και αποχώρηση μέρους του τουρκικού στρατού. Αντάλλαγμα, που ευχαρίστως θα το δώσει η Τουρκία. Γιατί θα τα πάρει όλα και θα μπορεί, όποτε αποφασίσει, να μεταφέρει τουρκικό στρατό στην Κύπρο και στην ΑΟΖ της, χωρίς κανείς να έχει διάθεση να την εμποδίσει.


Ως πολίτης της Κ.Δ. προκαλώ τις ηγεσίες των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ να κάμουν μια δήλωση για τη θέση τους έναντι του ΟΧΙ τού 2004, απόφαση που πήρε ο Ελληνισμός της Κύπρου και διέσωσε την Κ.Δ. και «υπερασπίστηκε το δίκαιο, την Ιστορία και την αξιοπρέπειά του». Τολμούν;


Και μια πρόκληση προς το ΑΚΕΛ: Συμφωνεί με τις τιμές που ο ΔΗΣΥ απένειμε στον κ. Σημίτη, ειδικά μετά τις ασυναρτησίες που εκστόμισε;