Κόμματα

Αβ. Νεοφύτου: Διακύβευμα των εκλογών η ευρωπαϊκή Κύπρος

Παγκύπριο Συνέδριο Δημοκρατικού Συναγερμού

«Ο κόσμος ψήφισε ΑΚΕΛ και έχασε τον μισθό του, με πολιτικές που οδήγησαν το 17% των συμπολιτών μας στην ανεργία και είδαν την Κύπρο να γεμίζει κοινωνικά παντοπωλεία. Ουδέποτε στην Κύπρο η μεσαία τάξη υπέστη απώλεια στο βιοτικό της επίπεδο, εκτός από την περίοδο που η Αριστερά με τις αγκυλώσεις και τις πολιτικές της κυβέρνησε αυτόν τον τόπο», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του στο συνέδριο ο Αβ. Νεοφύτου.
Πραγματοποιήθηκε, χθες, στο συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία, το Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Επίκεντρο των εργασιών του Παγκυπρίου Συνεδρίου του κόμματος ήταν η εφ’ όλης της ύλης ομιλία του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου. Την εκδήλωση άνοιξε ο βουλευτής και Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Νουρής, ενώ μεταδόθηκαν μηνύματα από τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την Προεδρία της Κομισιόν, Manfred Weber, τον Γενικό Γραμματέα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Tono Lopez-Isturiz και τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Dara Merfy.
Ο κόσμος του ΔΗΣΥ ο πιο αυστηρός κριτής
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου έκανε ιδιαίτερη μνεία σε σειρά θεμάτων τόσο της επικαιρότητας, όπως το ειδεχθές έγκλημα που ταλανίζει την κοινωνία, όσο και σε θέματα πολιτικής ατζέντας, κυρίως όσον αφορά τα διακυβεύματα των επερχόμενων Ευρωεκλογών.
«Υπάρχουν και αυτοί που πληγώσαμε και παρουσιάζονται έτοιμοι να θέσουν την πορεία της χώρας σε κίνδυνο, για να ‘τιμωρήσουν’ την κυβέρνηση ή τον Δημοκρατικό Συναγερμό, για λάθη και παραλείψεις. Σ’ αυτούς θέλω να πω ότι κατανοώ την όποια απογοήτευσή τους. Δεν θα κρυφτώ πίσω από το δάκτυλό μου. Λάθη κάναμε! Και αναγνωρίζουμε ότι στην προσπάθεια να βελτιώσουμε τη χώρα, πρώτα πρέπει να βελτιώσουμε τους εαυτούς μας και το κόμμα μας. Ο κόσμος του Συναγερμού είναι περήφανος και γι’ αυτό είναι ο πιο αυστηρός κριτής. Κι ένα από τα λάθη μας ήταν ότι επιτρέψαμε στην αντιπολίτευση να ισοπεδώσει τα πάντα. Σήμερα βάζουμε τελεία. Δεν θα επιτρέψουμε στον περήφανο Συναγερμικό κόσμο να απολέσει το ηθικό του πλεονέκτημα έναντι οιουδήποτε», τόνισε μεταξύ άλλων.
«Ως το μεγαλύτερο κόμμα της Κύπρου, οφείλουμε να αναλαμβάνουμε ακόμη και μεγαλύτερη ευθύνη από αυτήν που μας αναλογεί. Όπως πολιτική ευθιξία επέδειξε έμπρακτα ο συναγωνιστής μας Ιωνάς Νικολάου, με την παραίτησή του. Μια πολιτική πράξη που αποσπά τον σεβασμό και την εκτίμηση», όπως ανέφερε.
Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού έκανε αναφορά στον πολιτικό ρεβανσισμό που βγαίνει προς τα έξω, κυρίως από την πλευρά του ΑΚΕΛ. «Θέλω να καταστήσω σαφές ότι η ρεβανσιστική συμπεριφορά, για ένα ειδεχθές έγκλημα, όπως τη βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες, προκαλεί και απλώς δεν θα συνεχίσει να γίνεται ανεκτή», τόνισε.
Ευρωπαϊκή πορεία


Ιδιαίτερη μνεία έγινε από τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού και στην ευρωπαϊκή πορεία που ακολουθεί η Κύπρος, απόρροια του έργου του ιδρυτή του ΔΗΣΥ, Γλαύκου Κληρίδη, που επέφερε την ένταξη της Κύπρου στην Ενωμένη Ευρώπη, ως ενός κράτους μέλους ίσου με τα άλλα κράτη μέλη. Την ένταξη, μάλιστα, ολόκληρης της επικράτειας της Κύπρου, παρά το πρόβλημα εισβολής και κατοχής.
Στο Συνέδριο του ΔΗΣΥ ξεχωριστή θέση είχαν και οι νέοι στους οποίους απευθύνθηκε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
«Ξέρω ότι σας ενοχλούν πράγματα που χρειάζονται βελτίωση. Αναγνωρίζω ότι τα κόμματα πρέπει να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη σας. Σίγουρα υπάρχουν πολλά που έπρεπε να γίνονται καλύτερα και στην Κύπρο και στην Ευρώπη», τόνισε σχετικά, μεταξύ άλλων.
Η απάντηση, όμως, όπως είπε ο κ. Νεοφύτου, δεν είναι η καταστροφή της Ευρώπης που οραματίζονται οι λαϊκιστές και οι δημαγωγοί των άκρων. «Στις Ευρωεκλογές πρέπει να απαντήσουμε με ένα ηχηρό Όχι σε όλους αυτούς που θέλουν να μας γυρίσουν πίσω, και ως η κοινωνία, αλλά και ως ισότιμο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το μεταρρυθμιστικό έργο
Εκτενείς οι αναφορές στην ομιλία του Αβέρωφ Νεοφύτου στο μεταρρυθμιστικό έργο της Κυβέρνησης.
«Ο μόνος που δικαιούται να έχει παραπάνω απαιτήσεις για τις μεταρρυθμίσεις είναι ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Διότι είμαστε η μόνη παράταξη που μαζί με την κυβέρνηση αγωνιζόμαστε στην πράξη, για να αλλάξουν επιτέλους πράγματα σε αυτήν τη χώρα».
Οι διεθνείς συνεργασίες και το Κυπριακό
Αναφορές έκανε ο Αβέρωφ Νεοφύτου και στο διεθνές πρόσωπο της χώρας, με συγκεκριμένα παραδείγματα. Μέσω των τριμερών, της ενέργειας, των διεθνών συνεργασιών. Επίσης τονίστηκε ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός στέκει δίπλα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στην προσπάθεια για μια λύση στο Κυπριακό, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες.
«Ο Νίκος Αναστασιάδης, η Κυβέρνηση, ο Δημοκρατικός Συναγερμός, αποδεικνύουν, εκ νέου, το γιατί η παράταξή μας είναι η παράταξη των μεγάλων αποφάσεων και των μεγάλων στόχων για την Κύπρο. Καθημερινά βελτιώνεται η διεθνής αξιοπιστία μας. Χτίζουμε φιλίες και στέρεες σχέσεις με τους γείτονές μας. Αποκτούμε ξανά κύρος σε όλον τον κόσμο. Αλλά και αξία ως χώρα. Στήνουμε την ισχυρή συμμαχία της ενέργειας και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να αξιοποιήσουμε τον ορυκτό μας πλούτο με ασφάλεια και ισχυρές διεθνείς συνεργασίες».