Ενέργεια

Η Τουρκία ενημέρωσε ΟΗΕ για γεώτρηση στην ΑΟΖ

Τορπίλη στη διαδικασία για το κυπριακό

Οι ανησυχίες της Λευκωσίας για διενέργεια παράνομης γεώτρησης από την Τουρκία σε τεμάχια της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης συστοιχούνται, πλέον, με βάσιμες πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο, αφού η Άγκυρα και επισήμως, απαντώντας σε καταγγελίες της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις παράνομες ενέργειές της, ενημέρωσε τα Ηνωμένα Έθνη για τις προθέσεις της να διεξάγει γεωτρητικές έρευνες σε συγκεκριμένα τεμάχια της Κυπριακής ΑΟΖ.


Η Τουρκία με τη NAVTEX 0560/19 δέσμευσε, παράνομα, περιοχή δυτικά της Πάφου από προχθές Παρασκευή μέχρι και τις 3 Σεπτεμβρίου, ενώ, ήδη, απέστειλε το γεωτρύπανο ΦΑΤΙΧ στην περιοχή τη λεγόμενη «τριεθνές», αφού εκεί συναντώνται οι υφαλοκρηπίδες Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.


Παράλληλα, σε μια προσπάθεια «αποκοπής» της περιοχής δέσμευσε και δεύτερη περιοχή ανατολικά της Ρόδου και νότια του Καστελορίζου για άσκηση με τη χρήση όπλων.


Οι φόβοι για επίταση της τουρκικής επιθετικότητας στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου μετατρέπονται όχι μόνο σε εκτιμήσεις, αλλά και σε ενδείξεις, με τις απειλές της Άγκυρας να παίρνουν, πλέον, σάρκα και οστά, αφού ήδη προχώρησε, σε μεγάλο βαθμό, και στη διαμόρφωση του τεχνικού υποβάθρου για τη διεξαγωγή τέτοιου είδους ερευνών.
«Μπλόκο» στη διαδικασία για Κυπριακό


Καθίσταται, δε, ευνόητο ότι μια ενδεχόμενη γεωτρητική ενέργεια εκ μέρους της Τουρκίας στο υποθαλάσσιο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα διαφοροποιήσει άρδην τόσο τους όρους του ενεργειακού παιχνιδιού στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και το σκηνικό του κυπριακού προβλήματος, αφού θα δυσχεράνει εξαιρετικά, αν όχι θα τορπιλίσει εκ βάθρων, τις προσπάθειες επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό.


Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνουν έγκυρες πηγές στη Λευκωσία, είναι αδιανόητο να υπάρξει οιαδήποτε εξέλιξη στο Κυπριακό, πόσω μάλλον η διεξαγωγή μιας νέας διάσκεψης, τύπου Κραν Μοντανά, για επίλυση του προβλήματος, με την Τουρκία να διεξάγει παράνομες γεωτρητικές έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, καταλαμβάνοντας θαλάσσιο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και σφετεριζόμενη τον υποθαλάσσιο φυσικό πλούτο της.


Θέση την οποία, όπως πληροφορούμαστε, η Λευκωσία θα καταστήσει ευθαρσώς κατανοητή στη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών, αφού η διαμόρφωση νέων, παράνομων τετελεσμένων από την Άγκυρα δεν μπορεί, σε ουδεμία περίπτωση, να γίνει αποδεκτή, τοσούτω μάλλον να αποτελέσει την «περιρρέουσα ατμόσφαιρα» μιας νέας, τελικής, διάσκεψης για την επίλυση του Κυπριακού.


Στην επιστολή προς τα ΗΕ η Άγκυρα επισημαίνει ότι θα προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες και στη συνέχεια σε γεωτρήσεις στα τεμάχια 1, 3, 8, 9, και σε μέρος του 13 και του 12 της Κυπριακής ΑΟΖ.


Η εξέλιξη αυτή εξουδετερώνει, επί της ουσίας, την ύστατη προσπάθεια του Γ.Γ. των Η.Ε. για διάσωση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, με παράκαμψη των όρων αναφοράς -και την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας επί τούτων-, που αποτέλεσαν τον κύριο σκόπελο για την επανέναρξη των συνομιλιών.
Στο τραπέζι, ακόμα, η πρόταση Λουτ


Όπως εγκύρως ανέφερε στην τελευταία της έκδοση η «Σ», ο κ. Αντόνιο Γκουτέρες και οι συνεργάτες του επεξεργάζονται τον τελευταίο καιρό την ιδέα για σύγκληση νέας διάσκεψης για την Κύπρο το ερχόμενο καλοκαίρι -όπως, ακριβώς, απαιτούσε η Τουρκία από πέρυσι-, στο πλαίσιο της οποίας να επιδιωχθεί η οριστική επίλυση του Κυπριακού.


Σύμφωνα, ωστόσο, με ασφαλείς πληροφορίες μας, παραμένει ακόμη στο τραπέζι η συμβιβαστική πρόταση της ειδικής απεσταλμένης του Γ.Γ. για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, για σύγκληση προ-διάσκεψης, στη μορφή της Γενεύης, η οποία θα συζητούσε και, ει δυνατόν, θα πετύχαινε τη συμφωνία επί της διαδικασίας και επί των όρων αναφοράς, ανοίγοντας τον δρόμο για μια νέα διάσκεψη, με στόχο την τελική επίλυση του κυπριακού προβλήματος.


Πρόταση την οποία, ειρήσθω εν παρόδω, δεν αποδέχθηκε η τουρκική πλευρά, ενώ η Λευκωσία έδωσε τη συγκατάθεσή της.
Πώς αντιδρά η Λευκωσία


Η Λευκωσία, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται ήδη σε ανοικτή γραμμή με τις ΗΠΑ «καταγγέλλοντας» τις τουρκικές μεθοδεύσεις, αλλά και επιχειρώντας να διερευνήσει τις αμερικανικές προθέσεις.


Προφανώς, η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένει μια σαφή και ξεκάθαρη θέση εκ μέρους της Ουάσιγκτον, δεδομένου του θετικότατου κλίματος στις αμερικανοκυπριακές σχέσεις, αλλά και της ανάμειξης αμερικανικών ενεργειακών κολοσσών στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κ.Δ.


Ωστόσο, όπως επισημαίνουν έγκυροι πολιτικοί αναλυτές, «από την αντίδραση των ΗΠΑ στην κάθοδο του τουρκικού γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ θα αποκαλυφθούν πολλά», κυρίως, δε, ως προς τον βαθμό τελεστικότητας της αμερικανοκυπριακής «εταιρικής» σχέσης, η οποία τόσο πολύ διαφημίστηκε το τελευταίο διάστημα.